Παρέμβαση του Συνδέσμου Εξαγωγέων κατά του NutriScore

26 May 2021

Παρέμβαση του Συνδέσμου Εξαγωγέων κατά του NutriScore

Μια πολύ αναλυτική και εμπεριστατωμένη άποψη για την ενδεχόμενη υιοθέτηση του συστήματος εμπρόσθιας επισήμανσης τροφίμων NutriScore, κατέθεσε τις προηγούμενες ημέρες ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ.

Σε επιστολή που απευθύνει ο Σύνδεσμος προς: τους υπουργούς Ανάπτυξης, Άδ. Γεωργιάδη, Αγροτικής Ανάπτυξης Σπ. Λιβανό, και στον υφυπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, Κ. Φραγκογιάννη, όπως και στους Έλληνες ευρωβουλευτές και στην επικεφαλής αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ελλάδα, εξηγεί ότι «Η παραγωγή και εξαγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων, όπως είναι τα τρόφιμα και ποτά, αποτελούν τη βάση της νέας εθνικής στρατηγικής που πρέπει να έχει η Ελλάδα, για να δημιουργήσει ένα εκσυγχρονισμένο και βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης».

Δείτε εδώ όλες τις λεπτομέρειες για το NutriScore, από ειδικό αφιέρωμα του περιοδικού Meat News

Υπενθυμίζουμε ότι το NutriScore είναι ένα σύστημα διατροφικής σήμανσης που εμφανίζεται στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας των τροφίμων και κατατάσσει τα τρόφιμα με την εφαρμογή μιας κλίμακας 5 χρωμάτων και γραμμάτων (το Α είναι πράσινο και αντιπροσωπεύει την υψηλότερη διατροφική αξία, ενώ το Ε είναι σκούρο πορτοκαλί και υποδεικνύει τη χαμηλότερη διατροφική ποιότητα). Το σύστημα αυτό έχει προταθεί από τη Γαλλική Διατροφική Επιδημιολογική Ερευνητική Ομάδα (EREN) και έχει ήδη υιοθετηθεί από ευρωπαϊκές χώρες όπως Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ισπανία, Δανία και Λουξεμβούργο.

Δείτε τις δημοσιεύσεις του meatnews.gr σχετικά με την εμπρόσθια επισήμανση τροφίμων και το σύστημα NutriScore

Με αναλυτικό τρόπο ο ΣΕΒΕ εξηγεί ότι:

1. Ο αλγόριθμος που έχει αναπτυχθεί για την αξιολόγηση των τροφίμων είναι ιδιαίτερα απλοϊκός καθώς λαμβάνει υπόψη μόνο ορισμένα από τα χαρακτηριστικά και πιο συγκεκριμένα τις θερμίδες, την ποσότητα λίπους, την ποσότητα κορεσμένου λίπους και την περιεκτικότητα σε αλάτι και σε σάκχαρα, χωρίς να αξιολογείται συνολικά το διατροφικό προφίλ του τροφίμου. Έτσι, δεν λαμβάνεται υπόψη η περιεκτικότητα σε ωφέλιμα συστατικά όπως είναι οι βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία, τα αντιοξειδωτικά, τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα καθώς και πληθώρα άλλων βιοενεργών συστατικών.

2. Με τη χρήση αυτού του φαινομενικά απλού και εύληπτου συστήματος σήμανσης υποτιμώνται προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας όπως το ελαιόλαδο, οι επιτραπέζιες ελιές, το μέλι και πολλά άλλα ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα. Παράλληλα, η διατροφική ενημέρωση γίνεται με βάση τα 100g ή τα 100 mL και όχι με βάση τη μερίδα σερβιρίσματος δημιουργώντας έτσι ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση στους καταναλωτές. Κατά συνέπεια πρέπει να τονιστεί ότι δε μπορεί να εντάσσεται στο ίδιο πλαίσιο αξιολόγησης κάτι που είναι συστατικό με κάτι που είναι τρόφιμο για κατανάλωση ως έχει.

Η δημόσια διαβούλευση που οργανώνει η Κομισιόν
είναι προγραμματισμένη για το 4ο τρίμηνο 2021.

3. Η εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος έρχεται σε αντίθεση με τα ευρήματα πολλών επιστημονικών μελετών που υπερτονίζουν την διατροφική αξία προϊόντων, όπως του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών, καθώς και με ισχυρισμούς υγείας και διατροφικές συστάσεις. Μεγάλος αριθμός προϊόντων αλιευμάτων φέρουν νόμιμους ισχυρισμούς επί θεμάτων διατροφής σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 1924/2006 που αφορούν στα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα καθώς και ισχυρισμούς υγείας με βάση τον Κανονισμό 423/2012.

4. Η κατανάλωση ελαιολάδου που αποτελεί εξαιρετική πηγή πολυφαινολών και ακόρεστων λιπαρών οξέων συνδέεται επίσης με ισχυρισμούς υγείας, ενώ οι Εθνικές διατροφικές οδηγίες συνιστούν την ημερήσια κατανάλωση δύο μερίδων γαλακτοκομικών προϊόντων.

5. Η χρήση αλατιού σε πολλά τρόφιμα είναι φυσικό μέσο συντήρησης συντελώντας έτσι στη μείωση της χρήσης των συνθετικών πρόσθετων. Αν και η υπερβολική χρήση αλατιού έχει συνδυαστεί με ορισμένες παθήσεις, η προσθήκη του σε πολλά παραδοσιακά ζυμούμενα προϊόντα όπως τα τουρσιά, πλήθος γαλακτοκομικών προϊόντων και οι επιτραπέζιες ελιές είναι αναγκαία για τη σωστή εξέλιξη της παραγωγικής διαδικασίας. Η αλατότητα συντελεί στην επικράτηση της επιθυμητής οξυγαλακτικής χλωρίδας και στην αναστολή της ανάπτυξης των παθογόνων. Η παρουσία των ωφέλιμων οξυγαλακτικών βακτηριών συντελεί θετικά στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων ενώ πολλά από αυτά παρουσιάζουν και προβιοτική δράση.

Ο ΣΕΒΕ υπογραμμίζει ότι τα τρόφιμα που παράγει και εξάγει η Ελλάδα παράγονται συχνά με φυσικούς και παραδοσιακούς τρόπους σε αντίθεση με τα προϊόντα υψηλής επεξεργασίας που παράγουν οι μεγάλες βιομηχανίες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης οι οποίες προάγουν το σύστημα NutriScore.

Καλεί δε όλους τους αρμόδιους να δραστηριοποιηθούν «ώστε να αποτραπεί η υιοθέτηση σε επίπεδο Ε.Ε. της εν λόγω επισήμανσης, τουλάχιστον με τους ισχύοντες όρους και προϋποθέσεις».

26 May 2021
Banner
Banner