Παπανάτσιου προς τράπεζες: Μειώστε επιτέλους τις προμήθειες των POS

17 July 2017

Παπανάτσιου προς τράπεζες: Μειώστε επιτέλους τις προμήθειες των POS

Σύντομα, αλλά και με την απαραίτητη περίοδο προσαρμογής, έρχεται η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το TAXIS, ένα σχέδιο που έχει διατυπωθεί εδώ και πολλά χρόνια από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Οικονομικών. Αυτό βγαίνει από τη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον Σεραφείμ Πολίτη, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου. Η ίδια χαρακτηρίζει το ζήτημα σύνθετο τεχνικά, αλλά σημειώνει ότι «ένα μεγάλο μέρος των ταμειακών μηχανών που είναι σε λειτουργία μπορεί να υποστηρίξει αυτή τη λειτουργία και θα πρέπει να αντικατασταθούν σταδιακά οι παλιότερες».

Μολονότι η κ. Παπανάτσιου δεν ήταν και πολύ συγκεκριμένη επί του θέματος, εν τούτοις για το άλλο ζήτημα που καίει το εμπόριο, αυτό των POS, ήταν περισσότερο σαφής. «δεχόμαστε και εμείς πολλές διαμαρτυρίες για τις χρεώσεις και προμήθειες που επιβάλλουν οι τράπεζες στους πελάτες τους για τη χρήση των μηχανημάτων POS. Στο μεγαλύτερο βαθμό αυτές οι διαμαρτυρίες είναι εύλογες», σημειώνει η υφυπουργός, για να επισημάνει: «Περιμένουμε να επιταχύνει η πτωτική τάση των χρεώσεων που άρχισε το 2015 καθώς αυξάνεται ο όγκος πληρωμών που γίνεται μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών. Καθώς δηλαδή με το ίδιο κόστος διαχειρίζονται μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών».

Λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση με τους επαγγελματοβιοτέχνες (ΓΣΕΒΕΕ), που της έθεσαν το ζήτημα επιτακτικά, η κ. Παπανάτσιου έρχεται να δημοσιοποιήσει μια θέση που «καρφώνει» τις τράπεζες, και το μπαλάκι περνά πλέον στην πλευρά των τελευταίων. Παρά την κυβερνητική παρότρυνση, οι τράπεζες δεν φαίνονται διατεθειμένες να κάνουν την κίνηση. «Είναι πολλά τα λεφτά Άρη…», που θα έλεγε κι εκείνος ο νταής πρωταγωνιστής του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Το ίδιο και οι προμήθειες των τραπεζών.

Προς το παρόν πάντως η κυβέρνηση περιμένει και επικαλείται την… Επιτροπή Ανταγωνισμού. Κι όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Κατερίνα Παπανάτσιου, «Είναι ένα ζήτημα που το έχουμε θέσει επανειλημμένα στις τράπεζες και δεν έχουμε βρει την ανταπόκριση που θα θέλαμε. Επικαλούνται τον ελεύθερο ανταγωνισμό και την ελευθερία τιμολογιακής πολιτικής ή επιλογής πελάτη. Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι γιατί εγείρονται από την αντίστροφη πλευρά ζητήματα διασφάλισης των ίσων όρων ανταγωνισμού. Γιατί όταν μια μικρή επιχείρηση αντιμετωπίζει μεγαλύτερο κόστος στις συναλλαγές της από μια μεγάλη εγείρεται ένα ζήτημα ανταγωνισμού, που ενδεχομένως οφείλουν να το εξετάσουν οι αρμόδιες αρχές, όπως είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Γενικότερα πρέπει να πούμε ότι δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις παραμένουν ακόμη χρεώσεις και προμήθειες άλλων εποχών, εποχών όπου η αποδοχή πιστωτικών καρτών ήταν μέσον αύξησης των πωλήσεων για τον έμπορο και όχι νομική υποχρέωση. Τότε η επιχείρηση μπορούσε να επιλέξει αν θα έβαζε ή όχι μηχάνημα εκτιμώντας το αναμενόμενο ισοζύγιο κόστους και κέρδους. Και η τράπεζα ήταν υποχρεωμένη να δαπανήσει μεγάλα ποσά για διαφήμιση, μάρκετινγκ αλλά και για να πάει ο υπάλληλος στον έμπορο και να τον πείσει να εγκαταστήσει μηχάνημα αποδοχής καρτών. Όλα αυτά δεν υπάρχουν πια. Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο οι επιχειρήσεις πάνε μόνες τους να ζητήσουν το μηχάνημα, είναι υποχρεωμένες να το κάνουν. Αυτό είναι ένα ζήτημα που οι τράπεζες και οι πάροχοι πληρωμών πρέπει να το λάβουν υπόψη τους και να συμπεριφερθούν ανάλογα. Βεβαίως οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις ή επαγγελματικές ενώσεις επιτυγχάνουν καλύτερους όρους χρεώσεων κάνοντας συμφωνία με κάποια τράπεζα. Ωστόσο, ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν περιθώρια μείωσης».

[Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ]

17 July 2017
Banner