Απ. Πάνας: Αδικίες στην απασχόληση αλλοδαπών εργατών κτηνοτροφίας

08 March 2021

Απ. Πάνας: Αδικίες στην απασχόληση αλλοδαπών εργατών κτηνοτροφίας

Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους αλλοδαπούς εργάτες κτηνοτροφίας που πρόκειται να απασχοληθούν σε στεγασμένες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής Χαλκιδικής του ΚΙΝ.ΑΛ. Απόστολος Πάνας.

Συγκεκριμένα, με Ερώτησή του ο κ. Πάνας μιλά για την αλλαγή που επήλθε και σύμφωνα με την οποία οι παράτυποι μετανάστες μπορούν να απασχοληθούν νόμιμα ως εργάτες γης, κτηνοτροφίας και ως μελισσοκόμοι, όχι όμως σε στεγασμένες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Ο βουλευτής καταλήγει στην Ερώτηση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Σπ. Λιβανό και Εσωτερικών Μ. Βορίδη:

«Δεδομένης της απόρριψης των αιτήσεων των κτηνοτρόφων για πρόσληψη εργατών γης από τις σχετικές Αποκεντρωμένες Διοικήσεις των αντίστοιχων Περιφερειών λόγω της απουσίας της βεβαίωσης από την κτηνιατρική υπηρεσία για τη μη στέγαση της επένδυσης

Δεδομένης της λάθος χρήσης του όρου «στεγασμένης» καθώς στα μητρώα οι κτηνοτροφικές επενδύσεις αναφέρονται ως επιχειρήσεις ενσταβλισμού και χαρακτηρίζονται ως:

α) Ενσταυλισμένες , β) Αγελαίες και γ) Μικτές.

Δεδομένουτου ότι το 90% των μονάδων στην περιοχή μας είναι μικτές δηλαδή τα κοπάδια βγαίνουν έξω όταν είναι καλός ο καιρός ενώ όταν ο καιρός δεν επιτρέπει είναι μέσα.

Δεδομένου του ότι οι μισοί και παραπάνω κτηνοτρόφοι απασχολούνε στις κτηνοτροφικές τους εργασίες εργάτες με καταγωγή από την Ινδία, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, δίχως να κατέχουν τη δυνατότητα απασχόλησής τους  με άδεια εργασίας.

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί :

Προτίθεστε την εξάλειψη ή αντικατάσταση του όρου «στεγασμένες», ώστε να αποκατασταθεί η αδικία που πραγματοποιείται στον κτηνοτροφικό κλάδο;»

08 March 2021
Banner
Banner