Παναγιώτης Σταμπουλίδης: Θα αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία των ελεγκτικών μηχανισμών

20 January 2020

Παναγιώτης Σταμπουλίδης: Θα αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία των ελεγκτικών μηχανισμών

Τη χρονιά που πέρασε το Συντονιστικό Κέντρο Εποπτείας Αγοράς και Αντιμετώπισης Παρεμπορίου (ΣΥΚΕΑΑΠ), που βρίσκεται υπό την ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή έκανε μια εντυπωσιακή εμφάνιση στους χώρους της Κεντρικής Κρεαταγοράς και πέριξ, αποκαλύπτοντας σημαντικές παραβάσεις στη διακίνηση κρέατος. Με αφορμή αυτή τη συντονισμένη επιχείρηση ελέγχων συζητάμε με τον Γενικό Γραμματέα Παναγιώτη Σταμπουλίδη, ο οποίος δηλώνει την πρόθεση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων να αποκατασταθεί η αξιοπιστία των ελεγκτικών μηχανισμών μέσα από την αναβάθμισή τους και την αδιάλειπτη εποπτεία της αγοράς. Παλιός γνώριμος των επαγγελματιών του κρέατος από την προηγούμενη θητεία του ως επικεφαλής του ΟΚΑΑ ο κ. Σταμπουλίδης αποκαλύπτει ότι σύντομα θα ανακοινωθεί ένα πακέτο αναβάθμισης και μετεξέλιξης των Κεντρικών Αγορών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Συνέντευξη στον Γιώργο Κατερίνη, δημοσιεύτηκε στο Meat News, Νο 78

Meat News: Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη επιχείρηση ελέγχων από το ΣΥΚΕΑΑΠ γύρω από την Κεντρική Αγορά στο Ρέντη. Μπορείτε να μας αναφέρετε ποιος ήταν ο στόχος αυτής της έρευνας;

Π. Σταμπουλίδης: Όπως γνωρίζετε, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων μέσω της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, έχει θέσει ως κύριο στόχο την αντιμετώπιση του παρεμπορίου σε όλη την αλυσίδα διακίνησης και διάθεσης αγαθών και υπηρεσιών. Η επιχείρηση που αναφέρετε, εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα για την εποπτεία της αγοράς και αποτελεί μόνο ένα αρχικό βήμα των ελεγκτικών μας μηχανισμών.

Meat News: Ανακοινώθηκαν 48 παραβάσεις. Τι ακριβώς αφορούσαν;

Π. Σταμπουλίδης: Καταρχήν οφείλω να σας γνωρίσω ότι ευρήματα της επιχείρησης του ΣΥΚΕΑΑΠ ήταν πολύτιμα και θα αξιοποιηθούν τόσο για τις θεσμικές παρεμβάσεις που ετοιμάζουμε για το πλαίσιο διακίνησης αγαθών, όσο και για τον τρόπο δράσης των ελεγκτικών μηχανισμών που θα ακολουθήσουμε από εδώ και πέρα. Οι παραβάσεις σχετίζονται κυρίως με την έλλειψη παραστατικών και ενδείξεων των προϊόντων.

Meat News: Να υποθέσουμε ότι ο μεγάλος συντονισμός υπηρεσιών που υπήρξε στη συγκεκριμένη έρευνα συνεχίζεται; Υπάρχουν και άλλες τέτοιες επιχειρήσεις στην αγορά;

Π. Σταμπουλίδης: Από τον Ιούλιο έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 6000 έλεγχοι σε ολόκληρη την επικράτεια με χιλιάδες κατασχέσεις και καταστροφές παράνομων προϊόντων, και για πρώτη φορά πραγματοποιούνται έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας. Δράττομαι της ευκαιρίας να στείλω μήνυμα σε όσους θεωρούν ότι οι έλεγχοι είναι προσωρινοί και ότι η ένταση τους θα μειωθεί: η εποχή των «μεγάλων δηλώσεων» και των ανύπαρκτων αποτελεσμάτων παρήλθε. Θα αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία των ελεγκτικών μηχανισμών μέσα από την αναβάθμισή τους και την αδιάλειπτη εποπτεία της αγοράς. Στηρίζουμε με κάθε μέσον την ελεύθερη αγορά, όπως και τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού.

Meat News: Είχατε μια μεγάλη θητεία στη διοίκηση του ΟΚΑΑ, άρα διαθέτετε σημαντική εμπειρία από την κεντρική διακίνηση των νωπών τροφίμων. Θα μπορούσατε να μας δώσετε μια εικόνα για το πόσο ασφαλή και υγιή είναι τα προϊόντα που φθάνουν στην κατανάλωση;

Π. Σταμπουλίδης: Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η χώρα συνολικά έχει αναβαθμίσει την ποιότητα των αγαθών και των υπηρεσιών που προσφέρει στους καταναλωτές. Μπορεί η χρεοκοπία και η στασιμότητα των τελευταίων πέντε ετών να αποδυνάμωσε τον ελεγκτικό μηχανισμό, ωστόσο πιστεύω ότι λειτούργησε και λειτουργεί η υπευθυνότητα τόσο των παραγωγών όσο και των πωλητών των αγαθών. Όπως ξέρετε οι αλυσίδες λιανικής πώλησης τροφίμων έχουν αναπτύξει εσωτερικούς μηχανισμούς αυτοελέγχου των προϊόντων κάτι που επωφελείται και ο καταναλωτής. Ωστόσο υπάρχουν αγαθά που η νομοθεσία δυστυχώς τα εξαιρεί από την υποχρέωση διάθεσης σε συσκευασία, κάτι το οποίο ερευνούμε για την ανάγκη λήψης μέτρων.

Meat News: Επί των ημερών σας πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη διοικητική συγκέντρωση περιφερειακών αγορών. Ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να είναι ο ρόλος των Κεντρικών Αγορών; Μπορούν στις μέρες μας να παίξουν καθοριστικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του εμπορίου τροφίμων;

Π. Σταμπουλίδης: Χαίρομαι που θυμίζετε εκείνη την περίοδο κατά την οποία εκτός από την αναδιάρθρωση της λειτουργίας των Κεντρικών Αγορών και των Ιχθυοσκαλών, αναδείχθηκε η χρησιμότητα των οργανωμένων αγορών για την ένταση του ανταγωνισμού και την επαύξηση της δημόσιας περιουσίας. Ναι συνεχίζω να πιστεύω στον ρόλο ύπαρξης τους και στην συμβολή τους στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας των τροφίμων, για αυτό και στις αρχές του χρόνου θα ανακοινώσουμε ένα πακέτο αναβάθμισης και μετεξέλιξης των Κεντρικών Αγορών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Meat News: Συχνά οι επαγγελματίες της αγοράς παραπονιούνται για την ύπαρξη πολλών ελεγκτικών υπηρεσιών. Ποιος ο ρόλος της δικής σας Γραμματείας;

Π. Σταμπουλίδης: Ενδεχομένως και να έχουν δίκιο. Για αυτό και εμείς ετοιμάζουμε νομοθετική παρέμβαση που στον πυρήνα της θα έχει την ενοποίηση των μηχανισμών ελέγχου του Υπουργείου μας και την ενίσχυση της διυπηρεσιακής λειτουργίας των υπόλοιπων μηχανισμών. Οφείλουμε ως διοίκηση να μην δημιουργούμε διοικητικά και οικονομικά βάρη στο δημόσιο και στην αγορά για αυτό και θα υπηρετήσουμε την κυβερνητική πολιτική για την ορθή νομοθέτηση.

Meat News: Αν σας ζητούσαμε (και με την πρότερη εμπειρία σας) να μας απαριθμήσετε μερικές προτεραιότητες της δικής σας υπηρεσίας ποιες θα ήταν αυτές;

Π. Σταμπουλίδης: Βρισκόμαστε μπροστά στην υλοποίηση δεκάδων πολιτικών αποφάσεων που έχουν ως στόχο να επανεκκινήσουν την οικονομία και να αυξήσουν τις θέσεις εργασίας και το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών.

Όπως γνωρίζετε το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ήδη με τον νόμο «Επενδύω στην Ελλάδα», θέσπισε δεκάδες πράξεις που καθιστούν την χώρα φιλική σε μικρές και μεγάλες επενδύσεις. Παράλληλα αλλάξαμε την λειτουργία του ΓΕΜΗ, τη διαδικασία έναρξης οικονομικών οντοτήτων και βελτιώσαμε τις διαδικασίες εποπτείας της αγοράς.

Θα συνεχίσουμε λοιπόν με πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν το αίσθημα της επενδυτικής ασφάλειας και της αξιόπιστης διοίκησης.

20 January 2020
Banner
Banner