Πάγωμα ασφαλιστικών εισφορών και ενημερότητα για τους συνεπείς στις τρέχουσες οφειλές προς ΟΑΕΕ

11 September 2016

Πάγωμα ασφαλιστικών εισφορών και ενημερότητα για τους συνεπείς στις τρέχουσες οφειλές προς ΟΑΕΕ

Την πολιτική δέσμευση ότι θα παγώσουν οι ασφαλιστικές τους οφειλές που καθίστανται ληξιπρόθεσμες ως και τις 31/12/2016, άκουσαν ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι από τα χείλη του πρωθυπουργού κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας, εκτιμώντας ότι η ρύθμιση θα δώσει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς και μεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες που στενάζουν κάτω από το βάρος των χρεών, υπογράμμισε ότι αυτό αποτελεί και ένα πάγιο αίτημα του συγκεκριμένου κλάδου: «Οι ασφαλιστικές οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες ως και τις 31/12/2016, παγώνουν, χωρίς βεβαίως να διαγραφούν, ώστε να μπορεί κανείς να είναι ασφαλιστικά ενήμερος εάν είναι συνεπής στις τρέχουσες οφειλές του. Διότι από 1/1/2017 οι ασφαλιστικές εισφορές δεν προκύπτουν αυθαίρετα αλλά συνδέονται με την πραγματική οικονομική δυνατότητα του ασφαλισμένου. Πρόκειται για ένα μέτρο, που πιστεύουμε ότι όπως και οι 100 δόσεις, θα είναι μια πραγματική ανάσα για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες αλλά και για τη βιωσιμότητα του νέου δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης».

Η δέσμευση του πρωθυπουργού είναι σαφής και δεν σηκώνει ερμηνείες ή… παρερμηνείες. Όλοι επομένως οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να αναμένουν την υλοποίησή της. Ή μήπως όχι; Ας περιμένουμε όμως πρώτα να δούμε τι θα πουν και οι δανειστές. Διότι ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος έβαλε πολλούς σε σκέψεις όταν μερικές ώρες αργότερα δήλωνε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Λέμε λοιπόν το πολύ απλό, να αυξηθεί η εισφοροδοτική βάση, ακόμη και αυτοί που ήταν εκτός συστήματος, δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις παλιές εισφορές τους, αν αρχίσουν να πληρώνουν από 1/1/2017 τις τρέχουσες εισφορές θα θεωρούνται ασφαλιστικά ενήμεροι. Και να βάλουμε σε παρένθεση την παλιά οφειλή και να δούμε πώς θα την αντιμετωπίσουμε. Αυτό είναι ένα από τα βασικά θέματα που θα διαπραγματευτούμε με τους θεσμούς. Η διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής ξεκινάει ήδη από την ερχόμενη Τετάρτη».

Επομένως, για δύο τινά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι: είτε έχει ήδη υπάρξει η έγκριση των Θεσμών στη συγκεκριμένη πρωθυπουργική εξαγγελία, είτε αυτή θα είναι πράγματι αντικείμενο διαπραγμάτευσης και συνεπώς μπορεί να μην τη δούμε να υλοποιείται – τουλάχιστον στη μορφή με την οποία εξαγγέλθηκε.

11 September 2016
Banner
Banner