Παγκόσμιος Διαγωνισμός Κρεοπωλών, Μπέλφαστ 16 – 21 Μαρτίου 2018

15 September 2017

Παγκόσμιος Διαγωνισμός Κρεοπωλών, Μπέλφαστ 16 – 21 Μαρτίου 2018

«Εάν θέλεις να προχωρήσεις γρήγορα, πήγαινε μόνος. Αν θέλεις να πας μακριά πήγαινε μαζί με άλλους». Με αυτό το σύνθημα οργανώνεται ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός Κρεοπωλών 2018, στον οποίο ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή δώδεκα (12) ομάδες από όλο τον κόσμο. Ανάμεσά τους για πρώτη φορά και μια ελληνική ομάδα.

Ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός Κρεοπωλών (World Butchers' Challenge – WBC) είναι ένας σχετικά νέος θεσμός που ξεκίνησε περισσότερο ως ένας συναγωνισμός μεταξύ κρεοπωλών από τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία το 2011. Σταδιακά ο διαγωνισμός εξελίχθηκε σε θεσμό, όπου προστέθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το 2016 η Γαλλία στην πρώτη της συμμετοχή πήρε τον βασικό τίτλο με την τεχνική της ομάδας και τις καινοτομίες που παρουσίασε.

Η επόμενη διοργάνωση φιλοξενείται στο Μπέλφαστ της Ιρλανδίας τον ερχόμενο Μάρτιο. Όπως διαβάζουμε στη σχετική ανακοίνωση των οργανωτών με την ευκαιρία της διοργάνωσης θα γίνουν επισκέψεις στα καταστήματα της Ιρλανδίας, αλλά και σε άλλες σχετικές επιχειρήσεις όπως εργοστάσια επεξεργασίας κρέατος. Η Ιρλανδία έχει παράδοση πολλών γενεών στο επάγγελμα του κρεοπώλη και μάλιστα ο κλάδος έχει ιστορία στην προστιθέμενη αξία και τη μεγιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πελάτη.
Ο διαγωνισμός θα γίνει στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων και ποτών IFEX, που είναι μια μεγάλη και εξελισσόμενη επαγγελματική έκθεση, η οποία έχει ειδικό τομέα κρέατος, τον Meat@IFEX. Θα διαγωνιστούν ομάδες από δώδεκα χώρες: Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ελλάδα, Νότια Αφρική, ΗΠΑ, Βουλγαρία, Ιταλία και Γερμανία.

 

Η ελληνική συμμετοχή
Συμμετοχή στο διαγωνισμό για πρώτη φορά έχει δηλώσει μια ελληνική επιχείρηση. Πρόκειται για την Meating ΑΒΕΕ, που διατηρεί κατάστημα στον Πλατανιά Χανίων. Το Meat News επικοινώνησε με τον επικεφαλής της ομάδας που θα λάβει μέρος στο διαγωνισμό, τον κ. Λεωνίδα Μαθιουλάκη, έναν κρεοπώλη τρίτης γενιάς, που όπως μας είπε έχει… μεγαλώσει μέσα στο κρεοπωλείο, το οποίο λειτουργεί από το 1949.
«Είναι μια πρόκληση για εμάς», μας λέει και εξηγεί ότι παρακολουθεί το διαγωνισμό από το 2011. Επενδύει στην εμπειρία που θα αποκομίσει από το γεγονός, αλλά και στη δυνατότητα που θα έχει να γνωρίσει τεχνικές και επαγγελματίες από άλλες χώρες. Ήδη έχει συγκροτήσει την ομάδα του, η οποία αποτελείται από έξι άτομα σύμφωνα με τις οδηγίες του διαγωνισμού και έχει ξεκινήσει τις… προπονήσεις, με τη βοήθεια ενός Ιταλού και ενός Γάλλου κρεοπώλη.
Οι συμμετέχοντες έχουν στη διάθεσή τους 3 ώρες και 15 λεπτά για να επεξεργαστούν μισό μοσχάρι, μισό χοιρινό, ένα αρνί και 5 κοτόπουλα. Βαθμολογούνται στη συνεργασία και την ομαδικότητα, στον σωστό τεμαχισμό, στην ικανότητα της ομάδας, στην ικανότητα χρήσης του εξοπλισμού, στη σωστή υγιεινή, στην ελαχιστοποίηση της φύρας, στην παρουσίαση του κρέατος και των προϊόντων.

15 September 2017
Banner