Οριακή αύξηση στις δαπάνες των νοικοκυριών για κρέας το 2017

10 October 2018

Οριακή αύξηση στις δαπάνες των νοικοκυριών για κρέας το 2017

Τα αποτελέσματα της Έρευνας οικογενειακών Προϋπολογισμών (ΕΟΠ) έτους 2017 έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Η πρώτη εκτίμηση δείχνει ότι η συνολική μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών (αγορές), για το 2017, ανήλθε στα 5.768.848.031 ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 1,0% δηλαδή 55.696.602 ευρώ, σε σύγκριση με το 2016. Επιπλέον, η μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών για αγορές, κατά το 2017, ανήλθε στα 1.414,09 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 1,6% (22,06 ευρώ), σε σύγκριση με το 2016. Η μέση συνολική δαπάνη για κάθε άτομο, το 2017, ανήλθε στα 547,51 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 1,6% (8,57 ευρώ), σε σύγκριση με το 2016.

Όσον αφορά τις δαπάνες στα είδη διατροφής, σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα (2016), παρατηρείται μείωση της μηνιαίας δαπάνης (τρέχουσες τιμές) για έλαια και λίπη (3,2%), γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά (2,8%), και μεταλλικά νερά, αναψυκτικά, χυμοί φρούτων και λαχανικών (0,4%) ενώ παρατηρείται αύξηση της μηνιαίας δαπάνης για καφέ, τσάι και κακάο (6,3%), λαχανικά (2,6%), φρούτα (2,4%), ψάρια (2,0%), ζάχαρη, μαρμελάδες, μέλι κλπ. (1,3%), λοιπά είδη διατροφής (1,0%), αλεύρι, ψωμί και δημητριακά (0,9%), και κρέας (0,6%).

ΚΛΙΚ στην εικόνα για μεγέθυνση

Όπως δείχνει το παρακείμενο Γράφημα, η ποσοστιαία συμμετοχή των υποκατηγοριών δαπανών των ειδών διατροφής δεν παρουσίασε σημαντική μεταβολή μεταξύ των ετών 2016 και 2017. Μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στο αλεύρι, ψωμί και δημητριακά και στον καφέ, τσάι και το κακάο (0,4 ποσοστιαίες μονάδες) αντίθετα η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται στα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά (0,9 ποσοστιαίες μονάδες).

Αν μιλήσουμε για ποσότητες και όχι για δαπάνη, μεταξύ των ετών 2016 και 2017, παρουσίασε μείωση η μέση μηνιαία κατανάλωση στο ελαιόλαδο (6,8%), στο τυρί (4,9%), στο γάλα (2,2%), και στο ψωμί και τα είδη αρτοποιίας (0,2%). Αύξηση παρατηρείται στο γιαούρτι (3,7%), στα φρέσκα και συντηρημένα λαχανικά (1,1%), στο κρέας (1,1%), στα φρούτα νωπά - συντηρημένα και στους ξηρούς καρπούς (0,6%), και στα ζυμαρικά(0,1%). Αμετάβλητη είναι η μέση μηνιαία ποσότητα σε αυγά, ρύζι και ψάρια.

10 October 2018
Banner
Banner