Μεγάλη συμμετοχή στο Συνέδριο Κρέατος 2017

07 February 2017

Μεγάλη συμμετοχή στο Συνέδριο Κρέατος 2017

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα που περιλάμβανε 105 παρουσιάσεις και αρκετές ακόμα παρεμβάσεις και χαιρετισμούς, ολοκληρώθηκε το τριήμερο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κρέατος (3-5/2/2017), στο πλαίσιο της έκθεσης Zootechnia στη Θεσσαλονίκη.

Το Συνέδριο, που διοργανώθηκε από το περιοδικό Meat News, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον όλης της επιστημονικής κοινότητας που ασχολείται με τον τομέα του κρέατος και από το βήμα του παρουσιάστηκαν αρκετές πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες και επιστημονικές εφαρμογές που καλύπτουν τόσο την πρωτογενή παραγωγή, όσο και τη μεταποίηση. Μεγάλο ενδιαφέρον είχαν οι εργασίες που αφορούσαν ιδιαίτερες εκτροφές, συσχέτιση της διατροφής των ζώων με την ποιότητα του κρέατος, ζητήματα ευζωίας και προστασίας της δημόσιας υγείας. Δεν έλειψαν και εφαρμογές που έχουν δοκιμαστεί από τη βιομηχανία, ζητήματα τυποποίησης, συσκευασίας, διατηρησιμότητας, αλλά και θέματα που σχετίζονται με τη διάθεση κρέατος και των προϊόντων του στον τελικό καταναλωτή.

Ένα σημαντικό μέρος των εργασιών του Συνεδρίου απασχόλησαν οι νομοθετικές απαιτήσεις, οι έλεγχοι και οι διαβουλεύσεις σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, με τη συμβολή στελεχών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του ΕΦΕΤ και του ΕΛΓΟ-Δήμητρα.

Ιδιαίτερες συνεδρίες πραγματοποίησαν η Ελληνική Κτηνιατρική Ακαδημία όπου κτηνίατροι και ιατροί εξέτασαν ζητήματα υγείας ζώων και ανθρώπων, η Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία με θέμα την ευζωία στην αλυσίδα παραγωγής του κρέατος και οι στρατιωτικοί κτηνίατροι του Γ΄ Κτηνιατρικού Νοσοκομείου.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν και τρεις πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Η μια αφορούσε την κατάσταση της ελληνικής παραγωγής κρέατος, η δεύτερη την Κοινή Γεωργική Πολιτική (οργανώθηκε από την GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ) και η τρίτη πραγματεύθηκε την εγχώρια αυτάρκεια κρέατος σε σχέση με το παράδειγμα της Ρωσίας (οργανώθηκε από την A CERT).

Να σημειώσουμε επίσης ότι στο Συνέδριο υπήρχε ειδική μνεία στη μνήμη του Ομότιμου Καθηγητή Σπύρου Γεωργάκη, ο οποίος συμμετείχε ενεργά σε όλα τα προηγούμενα συνέδρια κρέατος.

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης. Χαιρετισμούς απεύθυναν ο αναπληρωτής διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Κτηνιατρικών και Φυτοϋγειονομικών Ελέγχων της Ρωσίας (ROSSELKHOZNADZOR), Δρ Αλεξέι Αλεξένκο, ο προϊστάμενος της Γ.Δ. Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, Θωμάς Αλεξανδρόπουλος, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Γιώργος Λαζαρίδης, οι αντιπεριφερειάρχες Αγροτικής Οικονομίας, Θεοφάνης Παπάς και Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κωνσταντίνος Γιουτίκας (Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), ενώ παραβρέθηκε και η βουλευτής Καρδίτσας Παναγιώτα Βράντζα.

Οι σύνεδροι ξεπέρασαν τους 300, ανάμεσά τους στελέχη πολλών επιχειρήσεων κρέατος και ειδικοί που απασχολούνται στον τομέα.

Συνδιοργανωτής του Συνεδρίου ήταν ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, χρυσοί χορηγοί οι εταιρείες Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) Α.Ε., GS1 Association Greece και SOPEXA, αργυροί χορηγοί οι TUV HELLAS και GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και χορηγοί οι VION, ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕ, BIZERBA και Sealed Air.

07 February 2017
Banner
Banner