Τι ζητούν οι αγελαδοτρόφοι από το ΥΠΑΑΤ

15 February 2021

Τι ζητούν οι αγελαδοτρόφοι από το ΥΠΑΑΤ

Συνάντηση με αγελαδοτρόφους είχε την περασμένη εβδομάδα (11/2/2021) ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Φθιώτιδας της ΝΔ, Γιάννης Οικονόμου.

Στη συνάντηση, που αφορούσε αγελαδοτρόφους γαλακτοπαραγωγής από διάφορα σημεία της Ελλάδας κι έγινε σε θετικό κλίμα, μετείχε κι ο πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Χολστάϊν Ελλάδας, Ηλίας Κοτόπουλος.

Δείτε και ΕΦΧΕ: Ο παραγωγός, σε μόνιμη διαδρομή από την Εντατική στο θάλαμο νοσηλείας και αντιστρόφως

Οι παραγωγοί γάλακτος έθεσαν μεταξύ άλλων τα εξής θέματα:

- Πρόβλεψη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε εφόσον υπάρξει αντικατάσταση των Ειδικών Δικαιωμάτων με εκ νέου Δικαιώματα, με τα οποία να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων, η πληρωμή των παραγωγών αλλά κι η δυνατότητα διαδοχής δικαιωμάτων στις μονάδες (μεταφορά δικαιωμάτων από πατέρα/μάνα σε παιδιά).

- Αλλαγή στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, ώστε να υπάρξει δυνατότητα παραγωγής ελληνικού γιαουρτιού, αποκλειστικά από ελληνικό γάλα.  

- Επίδομα λόγω της μεγάλης αύξησης της τιμής των ζωοτροφών, εν μέσω πανδημίας, που επιβαρύνει το κόστος παραγωγής στις μονάδες.

- Δυνατότητα για να μπορούν να μπουν οι αγελαδοτρόφοι σε σχέδια βελτίωσης των μονάδων, διότι με την παρούσα κατάσταση, η βαθμολογία είναι πολύ χαμηλή και βγαίνουν εκτός.

-Ζητήθηκε επιπλέον να ενταχθούν στα προγράμματα που προβλέπει η Κοινότητα με τη νέα ΚΑΠ 2021-27 για εκσυγχρονισμό των μονάδων για την πράσινη και ψηφιακή ανάπτυξη (πράσινες δράσεις για μείωση ρύπων κι εξοικονόμηση ενέργειας, ρομποτική, αυτοματισμοί κ.ά.).

Σημειώνεται ότι παρών στη συζήτηση ήταν και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και βουλευτής Λάρισας της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος.

15 February 2021
Banner
Banner