Οικονομική ενίσχυση των χοιροτρόφων μετά το πλήγμα της ΑΠΧ μελετά η Γερμανία

28 September 2020

Οικονομική ενίσχυση των χοιροτρόφων μετά το πλήγμα της ΑΠΧ μελετά η Γερμανία

Το ενδεχόμενο ενίσχυσης των χοιροτρόφων που υπέστησαν πλήγμα μετά την πτώση των τιμών χοιρινού κρέατος λόγω των κρουσμάτων αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ΑΠΧ), εξετάζει η γερμανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με αναφορές διεθνών μέσων ενημέρωσης, εκείνο που συζητείται είναι η επιχορήγηση του αδιάθετου χοιρινού κρέατος ή η παροχή άμεσης οικονομικής στήριξης στους χοιροτρόφους. Η ενίσχυση για αποθεματοποίηση θα χρειαστεί βέβαια έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημειώνεται ότι από τη στιγμή της επιβεβαίωσης του πρώτου κρούσματος ΑΠΧ, η Κίνα και άλλες χώρες απαγόρευσαν τις εισαγωγές γερμανικού χοιρινού κρέατος τον Σεπτέμβριο.

Συνολικά, αναφέρεται ότι μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί περισσότερα από 30 κρούσματα, όλα σε αγριόχοιρους και όλα στο ανατολικό κρατίδιο του Βρανδεμβούργου.

Έκτοτε οι τιμές στο γερμανικό χοιρινό υποχώρησαν σημαντικά, αλλά παρέμειναν σταθερές από τις 21 έως τις 25 Σεπτεμβρίου λόγω της ελπίδας για αύξηση εξαγωγών προς την Ε.Ε., καθώς φαίνεται ότι άλλοι Ευρωπαίοι εξαγωγείς αύξησαν τις πωλήσεις στην Κίνα και σε ασιατικές χώρες επιχειρώντας να καλύψουν το ξαφνικό κενό που άφησαν οι απαγορεύσεις εισαγωγών εκ Γερμανίας.

Στόχος της Γερμανίας είναι τώρα να αποτρέψει την περαιτέρω εξάπλωση της ζωονόσου σε άλλες περιοχές, και ασφαλώς να αποφύγει την πιθανότητα κρούσματος σε εμπορικές εκμεταλλεύσεις, κάτι που θα σήμαινε θανάτωση όλων των χοίρων σε όποια εγκατάσταση εντοπιστεί κρούσμα. Επιπλέον ιδιαίτερα εντατική είναι η προσπάθεια που γίνεται σχετικά με το εντατικό κυνήγι και τεστ σε όλους τους νεκρούς αγριόχοιρους.

[Φωτογραφία από Thomas B. από το Pixabay]

28 September 2020
Banner
Banner