Οι υπουργοί, οι συντεχνίες και η Δημόσια Υγεία

18 July 2017

Οι υπουργοί, οι συντεχνίες και η Δημόσια Υγεία

Μπροστά σε μία κατάσταση, όπου αφενός κατηγορούνται οι πάντες ως συντεχνίες και αφετέρου αυτοπροβάλλεται ο ένας ως προστάτης της Δημόσιας Υγείας, βρεθήκαμε πρόσφατα, με αφορμή τις αντιδράσεις που προκάλεσε η νέα Υγειονομική Διάταξη για τις επιχειρήσεις Υγειονομικού Ενδιαφέροντος.

Έτσι, εν αρχή σημειώθηκε η αντίθεση από πλήθος ελεγκτικών υπηρεσιών, από κλάδους επαγγελματιών, από κλάδους επιστημόνων, από επιχειρήσεις. Δεν φάνηκε να ίδρωσε το αυτί κανενός, το Υπουργείο Υγείας δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να δώσει κάποια απάντηση ή διευκρίνιση, αντιθέτως ανέλαβαν οι Επόπτες Δημόσιας Υγείας, διά του συλλογικού τους οργάνου, να δώσουν απαντήσεις κατηγορώντας τις αντιδράσεις όλων των υπολοίπων «ως ατεκμηρίωτες, ανυπόστατες και συντεχνιακά υποκινούμενες». Επομένως: οι Γεωτεχνικοί δημόσιοι υπάλληλοι, οι υπάλληλοι του ΕΦΕΤ, οι κρεοπώλες, οι Τεχνολόγοι Τροφίμων, οι βιομήχανοι κρέατος, Υγιεινολόγοι, το Εργαστήριο Υγιεινής της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θράκης, βρίσκονται στα συντεχνιακά χαρακώματα όταν θεωρούν άκυρη, ανεφάρμοστη, άστοχη, έως και φωτογραφική τη νέα Υγειονομική Διάταξη.

Και κατά συνέπεια, οι Επόπτες Δημόσιας Υγείας αναλαμβάνουν να αποδομήσουν τις «συντεχνιακές αντιδράσεις» όλων των προηγουμένων. Και, επί τη ευκαιρία, να ζητήσουν από τον υπουργό Υγείας (κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο Υπουργείο στις 11 Ιουλίου): προσλήψεις Εποπτών Δημόσιας Υγείας, συμπερίληψη του κλάδου στο σ/ν για την οργάνωση των νοσοκομείων, αναβάθμιση του ρόλου τους στις Υγειονομικές Περιφέρειες, σύσταση ΝΠΔΔ του κλάδου που θα είναι φορέας εποπτευόμενος από το Υπ. Υγείας. Θέματα ουδόλως συντεχνιακά...

Στην Ελλάδα των τελευταίων δεκαετιών η συζήτηση περί συντεχνιών χρησιμοποιήθηκε σε πλείστες περιπτώσεις, αλλού δικαίως και αλλού αδίκως. Ήταν ένα επιχείρημα «διά πάσαν χρήσιν». Στην περίπτωση της νέας Υγειονομικής Διάταξης, όμως, η σχετική συζήτηση αποδεικνύεται πιο περίπλοκη, καθ’ ότι πολλά τινά μπορούν να ισχύουν:

- Είτε οι υπουργοί δεν μιλούν μεταξύ τους και τα Υπουργεία δεν ξέρουν η δεξιά τους τι ποιεί η αριστερά τους.

- Είτε οι πάντες (εκτός των Εποπτών Δημόσιας Υγείας, φυσικά) είναι μια συντεχνία με άριστη ενδοσυνεννόηση και συντονισμό.

- Είτε η Δημόσια Υγεία έχει καταστεί μια έννοια τόσο… χαλαρή ώστε ο καθένας να δικαιούται να έχει και έναν ιδιαίτερο σχεδιασμό γι’ αυτήν.

- Είτε το κάθε Υπουργείο θεωρεί τη Δημόσια Υγεία φέουδο και φτιάχνει το στρατό που θα την προστατεύει κατά το δοκούν.

- Είτε ένας κλάδος υπαλλήλων διεκδικεί για τον εαυτό του ιδιαίτερα προνόμια κάθε φορά που αισθάνεται ότι έχει τη δυνατότητα και το «πράσινο φως» του υπουργού.

- Είτε όλα τα παραπάνω μαζί.

Σε κάθε περίπτωση, οι κόντρες θα συνεχιστούν (ενδεχομένως και σε δικαστικές αίθουσες), με μια αυθόρμητη ερώτηση να έρχεται στο νου: «πώς ωφελείται από αυτές η Δημόσια Υγεία;» .

Για την ιστορία, και για να βρείτε συγκεντρωμένες όλες τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν για τη νέα Υγειονομική Διάταξη του Υπ. Υγείας, διαβάστε εδώ το σχετικό Υπόμνημα προς τον υπουργό Υγείας που συνέταξε η Πανελλήνια Ένωση Εποπτών Δημόσιας Υγείας και στο οποίο εκφράζει την ικανοποίησή της για την έκδοση της νέας Υγειονομικής Διάταξης την οποία χαρακτηρίζει «τομή στις διαδικασίες έλεγχου των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος». Και παρακολουθήστε με τη χρονική τους σειρά όλα τα προηγούμενα δημοσιεύματα του meatnews.gr σχετικά με το ζήτημα:

Νέα υγειονομική διάταξη για Επιχειρήσεις Υγειονομικού Ενδιαφέροντος 

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η νέα Υγειονομική Διάταξη 

Ξεσηκωμός ελεγκτικών υπηρεσιών κατά της νέας υγειονομικής διάταξης – Αντίθετη και η ΠΟΚΚ 

Υπάλληλοι ΕΦΕΤ: Σε ευθεία αντίθεση με 3 τουλάχιστον νόμους η νέα Υγειονομική Διάταξη 

Τι απαντούν οι Επόπτες Δημόσιας Υγείας σε όσους αντιδρούν για την Υγειονομική Διάταξη 

Αντιδράσεις και από τους κρεοπώλες για τη νέα Υγειονομική Διάταξη 

ΠΕΤΕΤ προς Ξανθό: Αποσύρετε την Υγειονομική Διάταξη 

Χωρίς γερά θεμέλια η νέα Υγειονομική Διάταξη για την λειτουργία επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών 

Ακύρωση της νέας Υγειονομικής Διάταξης ζητά και ο ΣΕΒΕΚ 

Συνεχίζονται οι αρνητικές αντιδράσεις για την Υγειονομική Διάταξη 

18 July 2017
Banner
Banner