Οι Ευρωπαίοι έμποροι ζητούν πιο «δυναμική» πολιτική

16 December 2015

Οι Ευρωπαίοι έμποροι ζητούν πιο «δυναμική» πολιτική

Μια «δυναμική εμπορική πολιτική» για τον τομέα της κτηνοτροφίας και του κρέατος ζήτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση Εμπόρων κρέατος και ζώντων ζώων (UECBV) με επιστολή της προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο Φιλ Χόγκαν.
Η επιστολή θέτει τρία σημεία προτεραιότητας:
1 – Να ξανανοίξει η αγορά της Ρωσίας, όπως ζήτησαν οι υπουργοί Γεωργίας τον περασμένο Σεπτέμβριο και επιβεβαίωσαν τον Νοέμβριο. Η UECBV θεωρεί ότι μπορεί σύντομα να γίνει επανέναρξη των εξαγωγών χοιρινού λίπους και εντοσθίων από την Ε.Ε. προς τη Ρωσία. Αμφισβητεί την εκτίμηση του Επιτρόπου, ο οποίος είπε σε ομιλία του ότι οι εξαγωγικές επιδόσεις της Ε.Ε. είναι καλές παρά το ρωσικό εμπάργκο και αναφέρει ότι μια σε βάθος ανάλυση στοιχείων για τον τομέα του χοιρινού κρέατος δείχνει επιδείνωση της κρίσης και μείωση στην αξία των εξαγωγών το 2015, σε σύγκριση με το 2014 και το 2013 λόγω του κτηνιατρικού πιστοποιητικού που απαιτεί η Ρωσία. Για την οικονομική ανάκαμψη του τομέα χοιρινού κρέατος της Ε.Ε. η UECBV ζητά την άμεση επανάληψη των εξαγωγών προς τη Ρωσία.
2 – Να εδραιωθούν οι υπάρχουσες αγορές, όπως η Κίνα και η Ιαπωνία για το χοιρινό κρέας. Η ευρωπαϊκή βιομηχανία κρέατος ανησυχεί με το ενδεχόμενο να χάσει μερίδια αγοράς λόγω της συμφωνίας που υπέγραψαν δώδεκα χώρες του Ειρηνικού (Trans-Pasific Partnership – ΤΡΡ). Ειδικότερα εκφράζεται ανησυχία για την ιαπωνική αγορά, αν η TPP εφαρμοστεί πριν από την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ε.Ε. και Ιαπωνίας. Η UECBV αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η Ε.Ε. δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει μια δεύτερη μεγάλη αγορά (η Ε.Ε. εξήγαγε 306.000 τόνους υψηλής ποιότητας χοιρινού κρέατος στην Ιαπωνία το 2014).
3 – Να ανοίξουν νέες αγορές. Η UECBV χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες της Κομισιόν για το άνοιγμα νέων αγορών για τα προϊόντα κρέατος της ΕΕ. Η Κομισιόν διαδραματίζει σημαντικό συμπληρωματικό ρόλο στο θέμα αυτό παράλληλα με όλες τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από τα κράτη μέλη. Η UECBV συμπεραίνει ότι η αγορά της Ε.Ε. είναι πολύ πιο προσιτή για τους εμπορικούς εταίρους της, από ότι είναι αυτές οι αγορές για το κρέας της Ε.Ε. ειδικά σε ζητήματα υγειονομικών ελέγχων.
Με την επιστολή της αυτή η UECBV ζητά ακόμη από τον Επίτροπο Χόγκαν να περιλαμβάνονται και μέλη της Ένωσης στις εμπορικές αποστολές που πραγματοποιούνται στο εξωτερικό.

16 December 2015
Banner
Banner