Οι εκτροφείς της Βραχυκερατικής συν-ενώνονται

26 May 2016

Οι εκτροφείς της Βραχυκερατικής συν-ενώνονται

Με τη συμμετοχή 35 εκτροφέων από όλη την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική συνέλευση της Ένωσης Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών στις 7 Μαΐου στην Καρδίτσα. Η παραδοσιακή αυτή φυλή σήμερα αριθμεί 3.900 ζώα πιστοποιημένα, τα οποία είναι διασκορπισμένα σε 110 εκτροφές. Οι μισές περίπου βρίσκονται στην Αιτωλοακαρνανία, ενώ συνολικά οι εκτροφές είναι μικρές.

Στόχος της Ένωσης είναι η ανάδειξη των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών του κρέατος της Βραχυκερατικής Φυλής, η απογραφή των εκτροφών στο σύνολο της χώρας, η δικτύωση μεταξύ τους, η εκπροσώπηση σε εθνικό επίπεδο και η συνεργασία του κλάδου με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα Κέντρα Γενετικής Βελτίωσης Ζώων και άλλους φορείς του ΥΠΑΑΤ, με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Οργανισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και με ερευνητικά ιδρύματα.

Στην ιδρυτική συνέλευση συμμετείχαν βοοτρόφοι από τους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Γρεβενών, Δράμας, Θεσπρωτίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Λάρισας, Λευκάδας, Ξάνθης, Πέλλας, Τρικάλων και Φλώρινας. Επίσης συμμετείχαν εκπρόσωποι των Κέντρων Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Καρδίτσας, Νέας Μεσήμβριας Θεσσαλονίκης και Δράμας, επιστήμονες από το Τμήμα Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, το ΤΕΙ Θεσσαλίας και τον Κτηνιατρικό Σύλλογο Καρδίτσας, η βουλευτής Καρδίτσας και κτηνίατρος Π. Βράντζα και εκπρόσωποι της Αναπτυξιακής Καρδίτσας (ΑΝΚΑ Α.Ε.), η οποία θα υποστηρίξει σημαντικά την Ένωση παρέχοντας προσωρινή έδρα και γραμματειακή υποστήριξη.

Όπως είπε στο Meat News το μέλος της προσωρινής διοικούσας επιτροπής της Ένωσης Αχιλλέας Τσαπραΐλης τα ζώα της φυλής αυτής τη δεκαετία του 60 ξεπερνούσαν τις 70.000, αλλά βαθμιαία εγκαταλείφτηκαν πολλές εκτροφές λόγω της διάδοσης στην αγορά άλλων κρεατοπαραγωγικών φυλών. «Οι επαγγελματίες δεν το προτιμούν γιατί δεν έχει τη μυϊκή μάζα άλλων φυλών», μας λέει ο κ. Τσαπραΐλης. Βέβαια οι ίδιοι οι εκτροφείς αυτής της φυλής θεωρούν ότι η διατροφική αξία του κρέατος είναι ανώτερη, αρκεί αυτό να αναδειχτεί και να διεκδικήσει την θέση που του αρμόζει στην αγορά.

Στα πλεονεκτήματα αυτών των ζώων είναι ότι όλες οι εκτροφές είναι εκτατικές, κάποιες από αυτές είναι ήδη βιολογικές, ενώ εύκολα μπορούν να μετατραπούν όλες σε βιολογικές, λόγω της φύσης τους και του τρόπου εκτροφής.

Στην προσωρινή διοικούσα επιτροπή συμμετέχουν: Αχιλλέας Τσαπραΐλης (achilleas@argithea.gr, 6973802083), Γιώργος Πίσπας (pispasgeorge80@gmail.com, 6977953232), Γιάννης Καζόγλου (ykazoglou@gmail.com, 6944478124), Δημήτρης Τσίντζουρας (dimitristsintzouras@gmail.com, 6974924534), Ευθυμία Πετρίδου (efipetr@yahoo.gr, 6947265323).

Οι εκπρόσωποι της Ένωσης ευχαριστούν ιδιαίτερα όλους τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, την ΑΝΚΑ Α.Ε. για την εν γένει υποστήριξη του εγχειρήματος και τους Σ. Τριβιζάκη (ΚΓΒΖ Νέας Μεσήμβριας Θεσσαλονίκης), Θ. Βαφειαδάκη και Μ. Κάβουρα (ΚΓΒΖ Αθήνας) και Κ. Παπαϊωάννου (Αμάλθεια) για τη βοήθεια τους στην οργάνωση της ιδρυτικής συνέλευσης.

26 May 2016
Banner