Οφέλη για την κτηνοτροφία της Σερβίας από τη συμφωνία με την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση

30 October 2019

Οφέλη για την κτηνοτροφία της Σερβίας από τη συμφωνία με την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση

Έπεσαν στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα οι τελικές υπογραφές στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στη Σερβία και την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (EAEU), την οποία αποτελούν οι Ρωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Λευκορωσία και Αρμενία.

Από την πλευρά της Σερβίας, τη συμφωνία υπέγραψε η πρωθυπουργός Άννα Μπέρναμπιτς, ενώ από την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, οι πρωθυπουργοί των χωρών μελών.

Με την συμφωνία αυτή, η Σερβία θα έχει δικαίωμα να προωθεί σχεδόν το 100% των προϊόντων που παράγει, σε μία αγορά 183 εκατομμυρίων. Εξαιρέθηκαν από τη συμφωνία τα αυτοκίνητα που παράγονται στην Σερβία από την ιταλική βιομηχανία Fiat.

Εκτιμάται ότι η συμφωνία αυτή θα ευνοήσει ιδιαίτερα τον αγροτικό τομέα και την κτηνοτροφία, με δεδομένο ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση για τα προϊόντα αυτών των κλάδων, κυρίως από τη Ρωσία, εξαιτίας των κυρώσεων που της επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Οι εμπορικές συναλλαγές της Σερβίας με τις χώρες μέλη της EAEU το 2018 ανήλθαν στα 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ σημειώνεται ότι περίπου το 83% του εξωτερικού εμπορίου της Σερβίας με την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, είναι με τη Ρωσία.

Τη συμφωνία δεν φαίνεται να είδε με… καλό μάτι η Ευρωπαϊκή Ένωση, που είχε από καιρό προειδοποιήσει τη Σερβία ότι τέτοιες συμφωνίες δεν είναι συμβατές με την πολιτική της Ε.Ε., της οποίας υποψήφιο μέλος είναι η Σερβία. Πολύ περισσότερο που η Ε.Ε. έχει επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία από το 2014. Σχετικά με το ζήτημα αυτό, η πρωθυπουργός Μπέρναμπιτς υπογράμμισε ότι «είναι προς το συμφέρον της Ε.Ε. να έχει μια πιο δυνατή οικονομικά Σερβία… και μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση θα μας δώσει αυτή τη δυνατότητα».

Πάντως, δεν μπορεί να μην σημειωθεί ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά τα εμπόδια που ορθώθηκαν στην πορεία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην Ε.Ε. Σε ένα φόντο όπου τα Δυτικά Βαλκάνια βλέπουν την ευρωπαϊκή τους προοπτική να γίνεται λίγο πιο… δυσδιάκριτη, οι Σέρβοι δηλώνουν ότι η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση θα πάψει να ισχύει μόλις η Σερβία γίνει κράτος μέλος της Ε.Ε.

[Με πληροφορίες από balkaninsight.com και ΑΠΕ-ΜΠΕ]

30 October 2019
Banner