Οδηγίες ΕΦΕΤ για Υλικά σε Επαφή με Τρόφιμα

08 May 2017

Οδηγίες ΕΦΕΤ για Υλικά σε Επαφή με Τρόφιμα

Ο ΕΦΕΤ, στοχεύοντας στην προστασία των καταναλωτών και την έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωσή τους, έχει προχωρήσει στην έκδοση οδηγιών σχετικά με τα Υλικά και Αντικείμενα που πρόκειται να έλθουν σε επαφή με Τρόφιμα (Υ.Α.Ε.Τ.) που αφορούν τόσο στην αγορά όσο και στη χρήση τους.

Στην κατηγορία των Υ.Α.Ε.Τ. ανήκει ένα σύνολο προϊόντων όπως επιτραπέζια σκεύη (π.χ. ποτήρια, μαχαιροπίρουνα, κούπες κ.α.), μαγειρικά σκεύη (π.χ. κατσαρόλες, τηγάνια κ.α.), αντικείμενα αποθήκευσης και μεταφοράς τροφίμων (π.χ. τάπερ, μπουκάλια, αλουμινόχαρτο, διαφανής μεμβράνη, χαρτί ψησίματος, σακούλες τροφίμων κ.α.) και είδη παιδικής διατροφής (π.χ. μπιμπερό, πιπίλες κ.α.).

Οι εν λόγω οδηγίες αφορούν στο τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές:

α) στην επισήμανση των προϊόντων αυτών κατά την  αγορά τους στη λιανική καθώς και

β) στον τρόπο χειρισμού τους ώστε να χρησιμοποιούνται με ασφάλεια.

Οι οδηγίες είναι διαθέσιμες στην ακόλουθη υπερσύνδεση:
https://portal.efet.gr/portal/page/portal/efetnew/consumers/consumers_info
και περιγραφικά αναφέρονται στις εξής θεματικές:

  1. Ποια προϊόντα ανήκουν στην κατηγορία των υλικών και αντικειμένων που πρόκειται να έλθουν σε επαφή με τρόφιμα (Υ.Α.Ε.Τ.) ;
  2. Γιατί ελέγχονται τα Υ.Α.Ε.Τ. ;
  3. Γιατί οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν τι αγοράζουν ;
  4. Τι θα πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε υλικά ή αντικείμενα που πρόκειται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα.

Τι συμβαίνει, όμως, στην περίπτωση που ενώ το σχήμα ενός προϊόντος παραπέμπει ότι είναι κατάλληλο για επαφή με τρόφιμα, αυτό δεν είναι;

08 May 2017
Banner