Oι Γερμανοί αγρότες βγήκαν με τα τρακτέρ στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στον Προϋπολογισμό

21 December 2023

Oι Γερμανοί αγρότες βγήκαν με τα τρακτέρ στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στον Προϋπολογισμό

Related Articles

Οι περικοπές του Προϋπολογισμού για τον αγροτικό κλάδο, οδήγησαν τους αγρότες να βγάλουν τα τρακτέρ τους και να διαμαρτυρηθούν στο κέντρο του Βερολίνου.

Περίπου 3.000 αγρότες με εκατοντάδες τρακτέρ, κινούμενοι σε μια συνάντηση γύρω από την εμβληματική Πύλη του Βρανδεμβούργου, έκαναν την εμφάνισή τους, τη Δευτέρα 18/12/2023, ενώ παρόμοιες διαμαρτυρίες υπήρξαν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ολλανδία, καθώς οι κυβερνήσεις επιδιώκουν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη γεωργία.

Η διαμαρτυρία των Γερμανών αγροτών γίνεται ενάντια στο σχέδιο της κυβέρνησης που θέλει να αφαιρέσει τα φορολογικά προνόμια και τις επιδοτήσεις από τα οποία επωφελούνται σήμερα οι αγρότες. Η κυβέρνηση λέει ότι τα μέτρα πρέπει να βοηθήσουν στην προστασία του κλίματος.

Σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης, οι αγρότες δεν θα έχουν πλέον φορολογικές ελαφρύνσεις για το ντίζελ που χρησιμοποιούν στις αγροτικές εργασίες τους, ούτε απαλλαγή από το φόρο αυτοκινήτων για τα αγροτικά οχήματα.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός, που αποτελείται από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) και τους Πράσινους, ανακοίνωσε τις περικοπές στον Προϋπολογισμό την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο, το FDP που υποστηρίζει τις επιχειρήσεις δήλωσε ότι θα ασκήσει βέτο στα σχέδια για κατάργηση των φορολογικών ελαφρύνσεων, διαφοροποιώντας τη θέση του στη συμφωνία του συνασπισμού.

«Η κοινοβουλευτική ομάδα του FDP δεν θεωρεί αποδεκτή τη μεγάλη επιβάρυνση για τις γεωργικές επιχειρήσεις», δήλωσε στο DPA ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP, Κρίστιαν Ντουρ και πρόσθεσε: «Πολύ συχνά οι άνθρωποι μιλούν για υποτιθέμενες επιδοτήσεις που βλάπτουν το κλίμα, χωρίς να εξετάζουν τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της κατάργησής τους. Πάνω από όλα, οι αγρότες μας χρειάζονται δίκαιους όρους στο πλαίσιο του ανταγωνισμού, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό ακριβώς θα κινδύνευε αν τα σχέδια υλοποιούνταν».

Ο υπουργός Γεωργίας Cem Özdemir διαμαρτυρήθηκε καθώς δήλωσεε στην τηλεόραση ότι οι αγρότες δεν έχουν «καμία εναλλακτική» στο ντίζελ.

Ο αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ, μέλος του κόμματος των Πρασίνων του Özdemir είπε πως «...ως πολιτικοί, είμαστε υποχρεωμένοι να επιτρέψουμε μια συνολική λύση. Αυτό που δεν μπορούν να κάνουν οι πολιτικοί είναι να αποφεύγουν την ευθύνη και να λένε μόνο πού δεν πρέπει να γίνονται οικονομίες».

Να σημειωθεί πως το υπουργείο Οικονομίας αντιμετωπίζει κριτική από το εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού για μια άλλη πτυχή της συμφωνίας για τον Προϋπολογισμό που αφορά τον απότομο τερματισμό των επιδοτήσεων για την αγορά νέων ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τα οποία αρχικά επρόκειτο να παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους.

Πηγή; euronews.com

21 December 2023
Banner
Banner