Ντεληφιλιππίδης ενόψει εκλογών: Νέα διοίκηση στους «Ταξιάρχες» με όρεξη προσφοράς – Τι είπε για την ΠΟΚΚ

16 September 2021

Ντεληφιλιππίδης ενόψει εκλογών: Νέα διοίκηση στους «Ταξιάρχες» με όρεξη προσφοράς – Τι είπε για την ΠΟΚΚ

Με την σημείωση ότι για τον ίδιο οι επερχόμενες εκλογές του σωματείου είναι φορτισμένες συναισθηματικά, καθώς ολοκληρώνει έναν κύκλο 20ετούς δράσης σε θέσεις ευθύνης της Ένωσης Κρεοπωλών Αθήνας-Αττικής, έκλεισε την εισήγησή του στη χθεσινή γενική συνέλευση των «Ταξιαρχών» ο Βασίλης Ντεληφιλιππίδης, πρόεδρος της Ένωσης.

Η συνέλευση ήταν εκλογοαπολογιστική, καθώς ως γνωστόν ακολουθούν σε λίγες ημέρες οι αρχαιρεσίες για εκλογή νέας διοίκησης του σωματείου (26-27 Σεπτεμβρίου).

Ο κ. Ντεληφιλιππίδης μίλησε με έμφαση για το μέλλον της Ένωσης, για τους νέους ανθρώπους που την έχουν πλαισιώσει. «Θα στηρίξουμε τα νέα παιδιά, έχουν τη διάθεση και το κέφι για να προσφέρουν. Η νέα διοίκηση θα πάει το σωματείο πολλά βήματα μπροστά» υπογράμμισε, ενώ αναφέρθηκε και στις εκλογικές διαδικασίες που θα ακολουθήσουν αργότερα στην ΠΟΚΚ, σημειώνοντας: «Υπάρχει η βούληση πανελλαδικά να στηρίξουμε την επόμενη μέρα της Ομοσπονδίας ούτως ώστε στην νέα εποχή ο κλάδος να κάνει τα άλματα που απαιτούνται».

Στο ύψος των περιστάσεων και εν μέσω πανδημίας

Αναφερόμενος στην πορεία των «Ταξιαρχών» ο Β. Ντεληφιλιππίδης έκανε λόγο για τις ιδιαίτερες προκλήσεις με τις οποίες είχε να αναμετρηθεί το σωματείο εν μέσω της υγειονομικής κρίσης. Όπως ο ίδιος εξηγούσε αργότερα, «δεν διακόπηκε ποτέ η ουσιαστική λειτουργία της Ένωσης –καθοριστική σε αυτό ήταν η συμβολή και των υπαλλήλων του σωματείου–, ούτε η επικοινωνία με τα μέλη μας, συνεδριάζαμε με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, δώσαμε μεγάλο αγώνα για να μείνουν τα μαγαζιά μας ανοιχτά στο πρώτο λοκντάουν, όταν, εντελώς παράλογα, η αρχική βούληση ήταν να μείνουν ανοιχτά μόνο τα σούπερ μάρκετ· ο ίδιος ο κλάδος μας λειτούργησε επίσης με υπευθυνότητα, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και στάθηκε σωστά, αποδείξαμε για άλλη μια φορά τη σχέση εμπιστοσύνης που μας συνδέει με τον καταναλωτή».

Μπορεί βέβαια το σωματείο να λειτούργησε, εν τούτοις η κρίση της COVID και τα μέτρα περιορισμού της έπληξαν τα οικονομικά του, καθώς δεν έγιναν οι ετήσιοι χοροί που αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων, δεν έγιναν ούτε και οι εκδηλώσεις-ημερίδες που προγραμμάτιζε η διοίκηση. Με την «κανονικότητα» που όλοι προσδοκούν ότι έρχεται, θα βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης και «κανονικοποίησης» και γι’ αυτά τα θέματα.

Κύμα ακρίβειας

Στη συζήτηση που ακολούθησε, άνοιξαν αρκετά ζητήματα, μεταξύ των οποίων ξεχώρισε το κύμα ακρίβειας που έχει ενσκήψει στην αγορά, με το κοτόπουλο και τα εισαγόμενα κρέατα να «τσιμπάνε» κάθε εβδομάδα στην τιμή, και το αρνί να παραμένει ψηλά εδώ και πολύ καιρό. «Τέτοιες αυξήσεις έχουμε να δούμε 15 χρόνια» υπενθύμισε ο κ. Ντεληφιλιππίδης, μιλώντας για τις τιμές σε ζωοτροφές, μεταφορές, ενέργεια, και εκτιμώντας ότι αυτές οι αυξήσεις δεν μπορούν να συνεχίσουν να απορροφώνται και «αναπόφευκτα θα φανούν και στον καταναλωτή».

Το κόστος λειτουργίας του κρεοπωλείου έχει επίσης αυξηθεί σημαντικά, και το βλέπει ο κάθε επαγγελματίας πρώτα-πρώτα στο κόστος της ενέργειας, στους λογαριασμούς του ρεύματος, όπως τόνιζαν αρκετοί κρεοπώλες στη συνέλευση των «Ταξιαρχών».

Taxiarxes Gourmeat

Το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων προσέλκυσε η ενημέρωση για τη νέα εφαρμογή Taxiarxes Gourmeat, που προωθεί η Ένωση, στην οποία εντάσσονται καταστήματα με τα στοιχεία επικοινωνίας τους και στην οποία ο καταναλωτής ενημερώνεται για προσφορές, κερδίζει εκπτωτικά κουπόνια. Είναι ένα σπουδαίο βήμα εξωστρέφειας, όπως το χαρακτηρίζει η διοίκηση των «Ταξιαρχών» (βλ. λεπτομερή αναφορά στο τεύχος 95 του περ. Meat News, όπου ο Θοδωρής Ρούσσος σε συνέντευξη που παραχώρησε μιλά για τη νέα εποχή στην επικοινωνία των επαγγελματιών του κλάδου με τους καταναλωτές). Ενημερωτικά, ήδη ετοιμάζονται διαφημιστικά φυλλάδια για την ενημέρωση του καταναλωτή σχετικά με την εφαρμογή Taxiarxes Gourmeat.

Η συζήτηση πάντως κινήθηκε και γύρω από τη συνεργασία των κρεοπωλών με τις πλατφόρμες παραγγελίας και ντελίβερι, και τις διαπραγματεύσεις και συμφωνίες που έχει το σωματείο για ειδικές τιμές.

Εκπαίδευση

Μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε, τέλος, στην εκπαίδευση των κρεοπωλών, όπου διατυπώθηκε για ακόμη μία φορά η στήριξη των «Ταξιαρχών» στις κρατικές σχολές κρέατος, αλλά και η δυσαρέσκεια για την τεράστια υποβάθμιση και απαξίωσή τους από την Πολιτεία. Το σωματείο της Αθήνας, χωρίς να αντιτίθεται στις ιδιωτικές σχολές κρέατος, έχει κάνει προτάσεις για την αναβάθμιση των δημόσιων σχολών και ζητά το δίπλωμα του κρεοπώλη να δίδεται μετά από εξετάσεις σε κρατικό φορέα. Αυτό θα δώσει κύρος στο δίπλωμα, λένε οι κρεοπώλες, που αναφέρουν επίσης ότι έχουν μεγάλο πρόβλημα να βρουν πιστοποιημένους υπαλλήλους.

Η συνέλευση έκλεισε με τον πρόεδρο της Ένωσης Κρεοπωλών Αθήνας-Αττικής, Β. Ντεληφιλιππίδη, να απευθύνει έκκληση στα μέλη του σωματείου να πάρουν μέρος στις εκλογές και να δώσουν με τον τρόπο αυτό δύναμη στην Ένωση και στη νέα διοίκηση.

16 September 2021
Banner
Banner