Νομοθετική ρύθμιση για τα δάνεια των κτηνοτρόφων σε όλες τις τράπεζες ζητά ο ΣΕΚ

14 March 2019

Νομοθετική ρύθμιση για τα δάνεια των κτηνοτρόφων σε όλες τις τράπεζες ζητά ο ΣΕΚ

Ενημέρωση για όλα τα τρέχοντα θέματα που αφορούν την κτηνοτροφία και για τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει για πολλά από αυτά εκ μέρους του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), περιελάμβανε η συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΣΕΚ την περασμένη Πέμπτη 7/3. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΣΕΚ, οπρόεδρος του Δ.Σ. Παναγιώτης Πεβερέτος ενημέρωσε τα μέλη:

«Για την κρίση στον τομέα του γάλακτος (αιγοπρόβειο και αγελαδινό γάλα). Ο Πρόεδρος παρουσίασε στα μέλη την κρίσιμη κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η αιγοπροβατοτροφία  με την απαράδεκτη μείωση των τιμών παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα αλλά και την τακτική πολλών τυροκόμων να μην πληρώνουν τους παραγωγούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί κτηνοτρόφοι, βρισκόμενοι σε απόγνωση, να ξεπουλάνε τα κοπάδια τους. Η ίδια κατάσταση τείνει να επικρατήσει  και στην αγελαδοτροφία, λόγω της συμπίεσης των τιμών στο αγελαδινό γάλα και κάτω από τα 35 λεπτά το κιλό, ενώ στην Ε.Ε. οι τιμές βρίσκονται σε άνοδο.

Για τις παράνομες εισαγωγές και «ελληνοποιήσεις» ζωικών προϊόντων και την τεράστια οικονομική ζημιά που υφίστανται οι αιγοπροβατοτρόφοι από τις «ελληνοποιήσεις» εισαγόμενου, κύρια πρόβειου γάλακτος και μέτρα για την αντιμετώπισή τους.

Για τα δάνεια των κτηνοτρόφων που βρίσκονται σε πλήρηαδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους, αλλά ούτε σε προγράμματα ρύθμισης μπορούν να ενταχθούν. Ο Πρόεδρος παρουσίασε στα μέλη  συγκεκριμένη πρόταση ρύθμισης των χρεών των κτηνοτρόφων με στόχο να σωθεί η κτηνοτροφία και να μπει ένα τέλος στην πλήρη απόγνωση στην οποία βρίσκονται σήμερα χιλιάδες κτηνοτρόφοι.

Για τις τρέχουσες εξελίξεις σχετικά με την ίδρυση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας (ΕΔΟΦ) καθώς και για την ίδρυσητου Εθνικού Οργανισμού Κτηνοτροφίας – Βουλή των Κτηνοτρόφων.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΟΚ και Γενικός Γραμματέας του ΣΕΚ Λευτέρης Γίτσας ενημέρωσε το Δ.Σ.:

Για την εκτέλεση του προγράμματος Meet the Lamb, ένα πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση με σκοπό την ανάδειξη της ποιότητας του ευρωπαϊκού πρόβειου κρέατος, την ευαισθητοποίηση του καταναλωτικού κοινού σχετικά με τα πλεονεκτήματα της ποιότητάς του, την αύξηση της αναγνωρισιμότητάς του και κατά συνέπεια της κατανάλωσής του στις χώρες-στόχους (Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία.)

Για το νέο Πρόγραμμα Προώθησης της Ευρωπαϊκής αειφόρου κρεοπαραγωγικής αιγοπροβατοτροφίας στην Ελλάδα, τη Γερμανία και τη Σουηδία, με τίτλο Signed by Nature. Το πρόγραμμα αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της χρηματοδότησης που αποφάσισε η Κομισιόν για την προώθηση των ενωσιακών γεωργικών προϊόντων διατροφής από τον αγροτικό προϋπολογισμό της Ε.Ε

Για την ένταξη των νέων μελών στην ΕΔΟΚ.

Το Δ.Σ. μεταξύ άλλων ομόφωνα αποφάσισε:

- Να ετοιμάσει ο ΣΕΚ συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη πρόταση για ίδρυση Διεπαγγελματικής ή άλλων φορέων στήριξης και προώθησης και για τα υπόλοιπα τυριά, όπως για τη γραβιέρα Κρήτης.

- Να εγκρίνει την πρόταση του Προέδρου για τα δάνεια των κτηνοτρόφων και αποφασίζει να σταλεί νέο αίτημα προς την πολιτεία που συνοπτικά θα περιλαμβάνει:

α) Ειδικό νόμο ρύθμισης των δανείων των κτηνοτρόφων (αφορά 110.000 εκμεταλλεύσεις) σε όλες τις τράπεζες γιατί δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

β) Κανένας στάβλος ή κτηνοτροφική εκμετάλλευση και κανένα σπίτι κτηνοτρόφου να μην μπορεί να εκποιηθεί.

γ) Διαγραφή όλων των τόκων και μέρους του κεφαλαίου και το υπόλοιπο να αποπληρωθεί σε 20 χρόνια με χαμηλό επιτόκιο, έτσι ώστε να συνεχιστεί η παραγωγή των πολύτιμων για τη χώρα κτηνοτροφικών προϊόντων (κρέας, γάλα κ.α).  

Το Δ.Σ. αποφάσισε η πρόταση αυτή να σταλεί σε όλα τα Κόμματα, στον Πρόεδρο της Βουλής και σε όλους τους βουλευτές.

- Το Δ.Σ. χαρακτήρισε θετικό το μέτρο που πήρε η Κυβέρνηση για  το ακατάσχετο των αγροτικών επιδοτήσεων, όμως απαιτούνται μέτρα μείωσης του υψηλού κόστους παραγωγής και δραστική αντιμετώπιση των παράνομων ελληνοποιήσεων εισαγόμενων προϊόντων ζωικής προέλευσης (π.χ. γάλα, γαλακτοκομικά, κρέας, μέλι), με βάση τις προτάσεις που κατ’ επανάληψη έχει καταθέσει ο ΣΕΚ.- Καλεί την Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει άμεσα τις ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο, τις υποδομές και τις ζωοτροφές στην Κρήτη, λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας, καθώς και το υψηλό κόστος μεταφοράς εφοδίων κ.α. προϊόντων στο νησί».

14 March 2019
Banner