Δύσκολος Νοέμβριος για τη βόρεια Ευρώπη με επέλαση της γρίπης των πουλερικών σε εκμεταλλεύσεις

23 November 2020

Δύσκολος Νοέμβριος για τη βόρεια Ευρώπη με επέλαση της γρίπης των πουλερικών σε εκμεταλλεύσεις

Η γρίπη των πτηνών κάνει αισθητή τη δυναμική της στη βόρεια Ευρώπη τον Νοέμβριο, καθώς μια σειρά κρουσμάτων οδήγησαν στην απόφαση για θανάτωση πτηνών σε αρκετές χώρες, καθώς και σε μέτρα επιτήρησης και αποκλεισμού.

Πιο αναλυτικά, δύο νέες εστίες γρίπης των πτηνών επιβεβαιώθηκαν χθες 22 Νοεμβρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, και οι αρμόδιες Αρχές κινήθηκαν κατά το πρωτόκολλο, δημιουργώντας τις προβλεπόμενες ζώνες ελέγχου και αποκλεισμού.

Η μία εστία εντοπίστηκε στην περιοχή του Gloucestershire, ενώ η άλλη στο Leicestershire, και τώρα οι Αρχές καλούν όλους όσους δραστηριοποιούνται στον κλάδο της πτηνοτροφίας να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα βιοασφάλειας.

Υπενθυμίζουμε ότι ιδιαίτερη προσοχή σχετικά με τη γρίπη των πουλερικών φέτος, είχε συστήσει προ εβδομάδων η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων, καθώς είχαν εμφανιστεί τους τελευταίος μήνες κρούσματα της νόσου μεταξύ άγριων και οικόσιτων πτηνών στη δυτική Ρωσία και στο Καζακστάν. Πρόκειται για μια περιοχή που είναι ακριβώς πάνω στη γνωστή διαδρομή φθινοπωρινής μετανάστευσης για άγρια πτηνά που κατευθύνονται προς την Ευρώπη.

Μαζί με τη σύσταση της EFSA, η Αρχή προειδοποιούσε ότι η περιοχή της βόρειας Ευρώπης είναι αρκετά ευάλωτη σε νέα κρούσματα. Και οι εξελίξεις δείχνουν να επιβεβαιώνουν την εκτίμηση, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα οι Αρχές στη Γερμανία διέταξαν τη θανάτωση 16.000 πτηνών (γαλοπούλες), όταν επιβεβαιώθηκαν κρούσματα σε εκμετάλλευση στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Ακολούθησε ο εντοπισμός εστιών της νόσου και σε άλλες περιοχές της χώρας, με τους κτηνιάτρους να κάνουν λόγο για θανάτωση ακόμη και 70.000 κοτόπουλα σε διάφορες εκμεταλλεύσεις.

Τις ίδιες ημέρες θανατώθηκαν 25.000 κοτόπουλα στην Δανία, αφού εντοπίστηκαν κρούσματα γρίπης των πτηνών H5N8.

Λίγες ημέρες πριν επίσης, ύστερα από κρούσματα σε εκμετάλλευση στο Γκρόνινγκεν της Ολλανδίας θανατώθηκαν 48.000 κοτόπουλα. Οι αναφορές κάνουν λόγο για θανάτωση 190.000 πουλερικών συνολικά, μετά από κρούσματα σε αρκετές εγκαταστάσεις στη χώρα.

Κρούσματα αναφέρθηκαν επίσης στη Γαλλία (Κορσική), ενώ για τον ίδιο λόγω θανατώθηκαν στη βορειοδυτική Αγγλία 13.000 πουλερικά.

Η Σουηδία δεν γλύτωσε επίσης από την δυναμική της νόσου, καθώς εντοπίστηκαν κρούσματα στα νότια της χώρας με αποτέλεσμα να θανατωθούν 3.000 γαλοπούλες.

23 November 2020
Banner
Banner