Νέα υγειονομική διάταξη σε διαβούλευση

30 March 2016

Νέα υγειονομική διάταξη σε διαβούλευση

Νέα υγειονομική διάταξη έθεσε σε διαβούλευση το Υπουργείο Υγείας στις 29 Μαρτίου. Μόλις 3,5 χρόνια μετά την προηγούμενη (Υ1γ/ΓΠ.οικ. 96967/2012), οι αλλαγές που προκύπτουν από την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος εξακολουθούν να παραμένουν ένα κουβάρι. Στο νέο κείμενο οι υγειονομικές υπηρεσίες έχουν προσπαθήσει να συμμαζέψουν όλες τις εγκυκλίους που εξέδωσαν στο μεταξύ, απαντώντας στην ουσία σε ερωτήματα και αιτήματα καταστημάτων ή υπηρεσιών.
Από μια σύντομη ανάγνωση της νέας πρότασης εντοπίσαμε τις εξής αλλαγές:
-Εισάγεται ο προαιρετικός έλεγχος, μια διαδικασία που εφαρμόζεται πρακτικά και σήμερα. Δηλαδή πριν τη διαδικασία αδειοδότησης ο επαγγελματίας προαιρετικά μπορεί να ζητά την άποψη της υγειονομικής υπηρεσίας σε μια «συνοπτική περιγραφή της υπό ίδρυση επιχείρησης», ώστε «να κατοχυρώνεται ο επαγγελματίας και να δεσμεύεται η υπηρεσία».
-Περιγράφεται η δυνατότητα λειτουργίας «τμήματος έψησης προπαρασκευασμένων – προμαγειρευμένων φαγητών και κοτόπουλων με λιανική διάθεση αυτών» στα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων (όπου υπάγονται και τα κρεοπωλεία), δηλαδή η λεγόμενη «ζεστή γωνιά».
-Αναφέρεται σαφώς το εργαστήριο του κρεοπωλείου.
-Καταγράφονται συγκεκριμένα τα αρχεία που πρέπει να τηρεί μια επιχείρηση τροφίμων (άρα και το κρεοπωλείο) σύμφωνα με τον Καν. Ε.Ε. 852/2004: προσωπικού, νερού, καθαρισμού-απολύμανσης, απεντόμωσης – μυοκτονίας, θερμοκρασιών, πρώτων υλών και προμηθευτών.
Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Απριλίου, οπότε είναι σημαντικό για τον κλάδο να μελετήσει σύντομα την προτεινόμενη διάταξη και να διατυπώσει τις απόψεις του.
Δείτε τη διαβούλευση εδώ

30 March 2016
Banner