Νέα βουτιά στα δύσκολα για τη ΒΙΚΗ

12 February 2018

Νέα βουτιά στα δύσκολα για τη ΒΙΚΗ

Στα προβλήματα και τις δυσκολίες στην προσπάθεια διάσωσης της βιομηχανίας αλλαντικών ΒΙΚΗ, αλλά και στις εξελίξεις σχετικά με την εμπλοκή του Σπ. Θεοδωρόπουλου (Chipita, ΝΙΚΑΣ) αναφέρεται δημοσίευμα της ιστοσελίδας kathimerini.gr το οποίο υπογράφει η δημοσιογράφος Δήμητρα Μανιφάβα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα:

«Στον αέρα φέρεται να βρίσκεται η διάσωση της βιομηχανίας αλλαντικών ΒΙΚΗ, καθώς στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της διοίκησης της εταιρείας, των πιστωτριών τραπεζών και του –τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα– βασικού ενδιαφερομένου να την εξαγοράσει, του κ. Σπύρου Θεοδωρόπουλου, παρουσιάστηκε εμπλοκή. Η ΒΙΚΗ βρίσκεται σε καθεστώς προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές της, ύστερα από τη σχετική διαταγή που εξέδωσε μέσα στην εβδομάδα το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αρτας και η οποία ισχύει τουλάχιστον μέχρι τις 11 Μαΐου 2018, οπότε έχει προγραμματισθεί να εκδικασθεί η αίτηση της εταιρείας για υπαγωγή στο άρθρο 106α του Πτωχευτικού Κώδικα. Με την αίτηση αυτή η εταιρεία στην ουσία θα προσπαθήσει να κερδίσει χρόνο, προκειμένου να βρεθεί λύση για τη συνέχιση της λειτουργίας της. Πριν από έναν μήνα, εξάλλου, ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία για τη βιομηχανία ζωοτροφών LAKY, θυγατρική της ΒΙΚΗ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» που προέρχονται από την πλευρά της Chipita, ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος έχει διακόψει τις συνομιλίες για την εξαγορά της ΒΙΚΗ (Βιομηχανία Κρέατος Ηπείρου), καθώς οι σχετικές διαπραγματεύσεις αποδείχθηκαν εξαιρετικά χρονοβόρες. Κάτι τέτοιο είχε υποστηρίξει, βεβαίως, και ο ίδιος τον περασμένο Ιούλιο, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των μετόχων της «Νίκας». Ερωτηθείς σχετικά για τον χρόνο ολοκλήρωσης της συμφωνίας, είχε απαντήσει τότε ότι δεν μπορεί να γίνει ασφαλής πρόβλεψη, καθώς θα απαιτηθεί αναδιάρθρωση του δανεισμού και επομένως θα πρέπει να διασφαλισθεί η συναίνεση των πιστωτριών τραπεζών. Στην περίπτωση, μάλιστα, της ΒΙΚΗ η κατάσταση είναι αρκετά πολύπλοκη, καθώς η εταιρεία είχε λάβει δάνειο και από την ΑΤΕbank, το οποίο έχει μεταφερθεί στην ειδική εκκαθάριση που διενεργεί η εταιρεία PQH.

Πηγές που βρίσκονται κοντά στη διοίκηση της ΒΙΚΗ υποστήριξαν, μιλώντας στην «Κ», ότι οι συζητήσεις με τον κ. Θεοδωρόπουλο δεν έχουν διακοπεί, όμως ούτε έχουν καταλήξει κάπου. Νομικοί κύκλοι, εξάλλου, με εμπλοκή στην υπόθεση δεν αποκλείουν να υπάρξει τελικά επιτυχής κατάληξη. Πάντως, άλλος ενδιαφερόμενος αγοραστής δεν φέρεται να υπάρχει και η διοίκηση της αλλαντοβιομηχανίας αναζητεί εναγωνίως λύση, έτσι ώστε να μη σταματήσει η λειτουργία του εργοστασίου. Στην κατεύθυνση αυτή προχώρησε σε κάποιες δεσμεύσεις προς τους εργαζομένους –μερίδα των οποίων έχει προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας– ότι θα τους καταβάλει μέρος των δεδουλευμένων, τα οποία σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ανέρχονται συνολικά σε περίπου 1,4 εκατ. ευρώ.

Επίσης, η διοίκηση της εταιρείας αγόρασε πρώτες ύλες για να διασφαλισθεί η συνέχιση της παραγωγής. Πηγές, ωστόσο, από την εταιρεία παραδέχονται ότι η βιομηχανία δεν λειτουργεί «με φουλ τις μηχανές», ενώ αποδίδει μέρος των οικονομικών της προβλημάτων στο γεγονός ότι δεν έχει ακόμη λάβει την αποζημίωση από την ασφαλιστική εταιρεία για τη φωτιά που εκδηλώθηκε στις εγκαταστάσεις της LAKY τον Απρίλιο του 2017. Με την προσωρινή διαταγή που εξέδωσε το δικαστήριο και έχει ισχύ μέχρι τις 11 Μαΐου απαγορεύονται οι ατομικές διώξεις κατά της εταιρείας και των εγγυητών της, κάθε διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης, συμπεριλαμβανομένης της λήψης ασφαλιστικών μέτρων, εγγραφής προσημείωσης υποθήκης, κλπ. Επίσης, απαγορεύεται σε κάθε τρίτο προμηθευτή-πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας και τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών να διακόψει την παροχή των αναγκαίων για τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης, υπό τον όρο της εξόφλησης των κατά μήνα τιμολογούμενων τρεχουσών υπηρεσιών.

Η ΒΙΚΗ ιδρύθηκε το 1973 και διαθέτει εγκαταστάσεις σε ιδιόκτητα οικόπεδα συνολικής έκτασης 46.000 τ.μ. Σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της το 2015 είχε τζίρο 19,96 εκατ. ευρώ και ζημίες 1,24 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές της υποχρεώσεις ανέρχονταν σε 40,16 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι βραχυπρόθεσμες είχαν διαμορφωθεί σε 27,68 εκατ. ευρώ».

[Πηγή: kathimerini.gr]

12 February 2018
Banner
Banner