Επιβεβαιώθηκε νέα εστία Αφρικανικής Πανώλους στη Βουλγαρία – Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στη Ν. Κορέα

26 September 2019

Επιβεβαιώθηκε νέα εστία Αφρικανικής Πανώλους στη Βουλγαρία – Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στη Ν. Κορέα

Νέα εστία Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων επιβεβαιώθηκε στη Βουλγαρία τις προηγούμενες ημέρες. Η επιβεβαίωση ήρθε στις 20 Σεπτεμβρίου και αφορούσε οικόσιτους χοίρους.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το αρμόδιο τμήμα της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων (ΥΠΑΑΤ) «στις 20 Σεπτεμβρίου 2019, επιβεβαιώθηκε ακόμη μία εστία του νοσήματος σε οικόσιτους χοίρους σε εκτροφή τύπου backyard στη Βουλγαρία (η 38η για το έτος 2019) στην περιοχή Momchilgrad, Περιφέρεια Kardzhali». Η εστία, αναφέρει η ενημέρωση, αφορούσε 10 οικόσιτους χοίρους, οι οποίοι πέθαναν λόγω του νοσήματος. Συνολικά, έχουν εντοπιστεί 38 εστίες σε κατοικίδιους χοίρους και 61 σε αγριόχοιρους.

«Λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης στη γειτονική Βουλγαρία και της νέας εστίας που παρατηρήθηκε πολύ κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, παρακαλούμε τις Κτηνιατρικές Αρχές των Περιφερειακών Ενοτήτων ολόκληρης της χώρας και ιδιαιτέρως αυτές που βρίσκονται στα σύνορα με Βουλγαρία και Τουρκία για την αναγκαιότητα αυξημένης επαγρύπνησης και τήρησης των μέτρων που αναφέρονται στην υπ. αριθμ. 1970/200946/06-08-2019 εγκύκλιο της Υπηρεσίας μας και την επαγρύπνηση χοιροτρόφων, κατόχων οικόσιτων χοίρων και κυνηγών» καταλήγει η ενημερωτική ανακοίνωση.

Νέα κρούσματα στη Ν. Κορέα

Στο μεταξύ, την Τρίτη το Υπουργείο Γεωργίας, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι δείγματα που συλλέχθηκαν από ένα αγρόκτημα στο Ιν Τσίον, το οποίο στεγάζει 400 χοίρους, ήταν θετικά στην Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων. Αυτό συνέβη μόλις μία ημέρα μετά τον εντοπισμό του ιού στο Γκι Μπο. Την ίδια ημέρα μάλιστα αναφέρθηκαν ύποπτα περιστατικά σε άλλες δύο περιοχές της χώρας. Εάν επιβεβαιωθεί ότι η ζωονόσος χτύπησε και αυτές τις δύο εκμεταλλεύσεις, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη Νότια Κορέα θα φτάσει τα οκτώ μέσα σε μόλις μία εβδομάδα.

26 September 2019
Banner
Banner