Νέα Ερώτηση στη Βουλή, για την αιγοπροβατοτροφία που “οδηγείται σε μαρασμό”
Related Articles
Για τις ενέργειες που θα προστατεύσουν τους Έλληνες παραγωγούς αιγοπρόβειου γάλακτος και κρέατος από τις ελληνοποιήσεις, για την αξιοποίηση του ΠΑΑ 2014-2020 και για τον προγραμματισμό του ΥΠΑΑΤ προς ενίσχυση της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας, ρωτά τον υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ο Λευτέρης Αυγενάκης, βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας.
Με Ερώτηση που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο βουλευτής, περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση στην ελληνική αιγοπροβατοτροφία αναφερόμενος κυρίως στην παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος. «Με την καταστροφική πολιτική της Κυβέρνησης, οι Έλληνες κτηνοτρόφοι οδηγούνται σε απόγνωση. Η προκαταβολή φόρου αυξήθηκε από το 27,5% στο 100% και η εισφορά αλληλεγγύης έως και 120%. Οι κοινοτικές επιδοτήσεις φορολογούνται πλέον από το πρώτο ευρώ, ενώ οι ασφαλιστικές τους εισφορές σχεδόν τριπλασιάστηκαν, αφού συνδέονται με το εισόδημά τους. Σε θεσμικό επίπεδο η κυβέρνηση κατήργησε τον ΟΓΑ και απέτυχε να αντιμετωπίσει τις επικίνδυνες ζωονόσους. Παράλληλα, αυξήθηκε και το κόστος παραγωγής, από τη στιγμή που αυξήθηκε ο Ειδικός Φόρος Κατανα΄λωσης στο πετρέλαιο κίνησης, αλλά και η τιμή αγοράς των ζωοτροφών. Όλες οι παραπάνω ενέργειες καταστρέφουν το ζωικό κεφάλαιο και οδηγούν τους κτηνοτρόφους σε μείωση των παραγωγικών δραστηριοτήτων τους και τον πρωτογενή τομέα σε πλήρη κατάρρευση».
Όπως συνεχίζει στην Ερώτηση ο κ. Αυγενάκης, «στην ήδη δραματική κατάσταση, έρχεται να προστεθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει με τις αθρόες ελληνοποιήσεις αιγοπρόβειου γάλακτος. Οι μαζικές εισαγωγές στην ελληνική αγορά προκαλούν φαινόμενα νοθείας και απορρύθμισης της εγχώριας παραγωγής, απουσία μάλιστα και των απαραίτητων ελέγχων από την πλευρά της Πολιτείας. Σημαντικές όμως είναι και οι επιπτώσεις στην τιμή, αφού, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας, η τιμή παραγωγού αιγοπρόβειου γάλακτος έχει μειωθεί έως και 25%. Παράλληλα, η νόθευση της αγοράς ελληνικού γάλακτος έχει σημαντικές επιπτώσεις στα παράγωγα προϊόντα του, καθώς και στην απορρύθμιση της εγχώριας παραγωγής. Από το φαινόμενο αυτό πλήττονται τόσο η παραγωγή γάλακτος και φέτας, αλλά και κρέατος».
Εν τέλει, «απόρροια όλων των παραπάνω προσδιοριστικών παραγόντων αποτελεί η μείωση των κτηνοτροφικών δραστηριαοτήτων στον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο αριθμός των προβάτων μειώθηκε το 2017 κατά 1,7% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Σε απόλυτους αριθμούς, το 2017 τα πρόβατα ανήλθαν σε 8.592.619 και το 2016 σε 8.738.618. Από την άλλη, ο αριθμός των αιγών μειώθηκε κατά 3,1% το 2017 σε σχέση με το 2016. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των αιγών ανήλθε σε 3.767.839 ζώα το 2017, έναντι 3.887.902 ζώων το 2016. Τα ποσοτικά αυτά στοιχεία αφορούν σε πανελλαδική κλίμακα και επηρεάζουν ιδιαίτερα περιοχές όπου εκτρέφονται αιγοπρόβατα, όπως είναι η Κρήτη».
Σύμφωνα με όσα καταθέτει ο βουλευτής, «Η προστασία και η στήριξη του κλάδου της κτηνοτροφίας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της Ελληνικής πολιτείας. Δυστυχώς, ο πρωτογενής τομέας είναι μια μικρογραφία της πολιτικής αποτυχίας της Κυβέρνησης, η οποία αντί να κάνει μεταρρυθμίσεις, κάνει ακριβώς το αντίθετο. Ακόμη και το νέο ΠΑΑ 2014-2020, που προβλέπει πολλά μέτρα και επενδύσεις και είναι σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης, η κυβέρνηση το έχει καταστήσει τελείως ανενεργό. Αποτελεί αδήριτη ανάγκη η στήριξη της κτηνοτροφίας, η σύνδεση της κτηνοτροφικής παραγωγής με άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας και η στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας αιγοπροβάτων, που είναι κατά κύριο λόγο, και ορεινή».
Με βάση όλα τα ανωτέρω, ο Λ. Αυγενάκης ρωτά τον υπουργό:
- Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε άμεσα ώστε να παταχθεί το φαινόμενο των Ελληνοποιήσεων αιγοπρόβειου γάλακτος και κρέατος προκειμένου να προστατευθούν οι Έλληνες παραγωγοί;
- Ποιος ο σχεδιασμός για μεταρρυθμίσεις στον κτηνοτροφικό κλάδο και την αξιποίηση των μέτρων και επενδύσεων του ΠΑΑ 2014-2020;
Ποιος ο προγραμματισμός του Υπουργείου για την ενίσχυση της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας ώστε να ανατραπεί η συνεχόμενη μείωση του ζωικού κεφαλαίου;