Μόνο στην Ελλάδα αυξάνεται ο ΦΠΑ… αλλά η τρόικα στέλνει ξανά στο 24% τα αγροτικά εφόδια

14 September 2017

Μόνο στην Ελλάδα αυξάνεται ο ΦΠΑ… αλλά η τρόικα στέλνει ξανά στο 24% τα αγροτικά εφόδια

Τη στιγμή που χθες Τετάρτη 13/9 κορυφώνονταν οι φήμες ότι οι δανειστές ζητούν ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και στα ζώντα ζώα να ανέβει και πάλι στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, ο ΟΟΣΑ παρουσίαζε την έκθεσή του για τις παγκόσμιες τάσεις στη φορολογική πολιτική. Ποια η σύνδεση αυτών των δύο; Μα, το γεγονός ότι σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ τερματίζεται η ανοδική τάση των συντελεστών ΦΠΑ. Σε όλες εκτός της Ελλάδας… «Εκτός από την Ελλάδα, που αύξησε τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, δεν παρατηρήθηκαν αλλού τροποποιήσεις στον κανονικό συντελεστή το 2016, κάτι που δηλώνει ότι μειώθηκε σημαντικά η επιθυμία των χωρών να αυξήσουν τα έσοδα με τέτοιο τρόπο», αναφέρει στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ.

Στην Ελλάδα, εξακολουθούμε να ασχολούμαστε με τις απαιτήσεις των δανειστών να αυξήσουμε τον συντελεστή ΦΠΑ στα ζώντα ζώα, από το 13% στο 24%, δυόμιση μόλις μήνες μετά τη μείωση (από το 24% στο 13%) που συντελέσθηκε δίνοντας σημαντική ανάσα στην ελληνική κτηνοτροφία αλλά και στον κλάδο του κρέατος.

Μέχρι στιγμής, κυβερνητικοί αξιωματούχοι αρνούνται ότι τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών έθεσαν το ζήτημα αύξησης (ξανά) του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια. Οι πληροφορίες όμως επιμένουν. Επειδή το έργο το έχουμε ξαναδεί δεκάδες φορές, το επόμενο βήμα πιθανώς θα είναι να παραδεχτούν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ότι οι δανειστές πιέζουν για αύξηση στο ΦΠΑ 24%, αλλά «δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αποδεκτό από εμάς». Με δεδομένο ότι όποτε ανακύπτουν τέτοια ζητήματα από τους δανειστές, κάτι κακό συνήθως συμβαίνει στο τέλος, ας ελπίσουμε ότι μετά το τέλος της παρούσας αξιολόγησης (Δεκέμβρη, Γενάρη ή όποτε…) δεν θα δούμε τα αγροτικά εφόδια να (ξανα)μετατάσσονται στον συντελεστή 24%.

14 September 2017
Banner
Banner