Μήπως το κρέας ενισχύει τον ανδρισμό;

02 February 2016

Μήπως το κρέας ενισχύει τον ανδρισμό;

Μια περίεργη έρευνα σκοπεύει να ξεκινήσει μια ομάδα επιστημόνων του καταναλωτή στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης. Στόχος είναι να διερευνηθεί η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κρέατος και της… αρρενωπότητας, ελπίζοντας να απαντήσουν στο ερώτημα: γιατί οι άνδρες αισθάνονται υποχρεωμένοι να τρώνε κρέας;

Η κεντρική ιδέα των συγκεκριμένων επιστημόνων, οι οποίοι δεν κρύβουν τις χορτοφαγικές τους προτιμήσεις, είναι ότι ιστορικά η κατανάλωση κρέατος γίνεται αντιληπτή ως ένδειξη ανδροπρέπειας. Και στοχεύουν να διερευνήσουν αν στο σημερινό εικοσιτετράωρο οι διαφημιστικές εκστρατείες εκμεταλλεύονται αυτές τις αντιλήψεις σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η κατανάλωση κρέατος.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ακόμα και σήμερα, μετά τον απόηχο της έκθεσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που συνδέει την κατανάλωση κόκκινου κρέατος με τον καρκίνο, οι άνδρες προτιμούν να παίρνουν το… ρίσκο της κατανάλωσης κρέατος παρά να σχετιστούν με τα «γυναικεία χαρακτηριστικά» της χορτοφαγικής δίαιτας.

Η επιστημονική ομάδα φιλοδοξεί να ανακαλύψει τους ψυχολογικούς και φυσιολογικούς παράγοντες που επηρεάζουν την εικόνα των ανδρών για το κρέας. Τα θέματα που θα ερευνηθούν είναι διάφορα, όπως: η ψυχολογία του γιατί οι άνδρες εκτιμούν ένα πιάτο με κρέας και πώς αυτό επηρεάζει θετικά τις εκστρατείες μάρκετινγκ, την βιολογική και ψυχολογική διαδικασία που οδηγεί στην τάση για κατανάλωση κρέατος, καθώς και το πώς επηρεάζουν το κρέας και τα χορτοφαγικά γεύματα τις ορμόνες των καταναλωτών. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα του έργου θα επηρεάσουν τους τομείς της ψυχολογίας, της εμπορίας τροφίμων και της διατροφής.

02 February 2016
Banner
Banner