Αυξημένες κρατήσεις στα ξενοδοχεία, αλλά μικρό το όφελος για τα ελληνικά τρόφιμα

25 September 2017

Αυξημένες κρατήσεις στα ξενοδοχεία, αλλά μικρό το όφελος για τα ελληνικά τρόφιμα

Η περιβόητη αύξηση του τουρισμού στη χώρα μας δεν έχει συνδυαστεί με την αντίστοιχη αύξηση απορρόφησης προϊόντων του ελληνικού αγροδιατροφικού ιστού από τον ξενοδοχειακό κλάδο, υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης Αλκιβιάδης Καλαμπόκης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο ίδιος μάλιστα επισημαίνει τις εκτιμήσεις που αναφέρουν ότι το ποσοστό των ελληνικών προϊόντων που βρίσκεται στα ξενοδοχεία δεν ξεπερνά το 15%, κάνει λόγο για ανύπαρκτη σύζευξη αγροδιατροφικού και ξενοδοχειακού κλάδου και τονίζει: «Υπάρχουν μεμονωμένες προσπάθειες, όπως της Περιφέρειας Κρήτης με την Πιστοποίηση εστιατορίων Κρητικής Κουζίνας στα ξενοδοχεία, αλλά ολοκληρωμένη στρατηγική για τη χώρα δεν υπάρχει. Αυτό, σε συνδυασμό με την έλλειψη εθνικής καταναλωτικής συνείδησης, δεν έχει ενισχύσει τη θέση των προϊόντων μας στην εσωτερική αγορά. Οι πελάτες μας του εξωτερικού ως πρώτο ερώτημα θέτουν πού διοχετεύουμε τα προϊόντα μας στην ελληνική αγορά».

Κατά συνέπεια ο κ. Καλαμπόκης θεωρεί μονόδρομο τη «χάραξη περιφερειακών στρατηγικών για τα ξεχωριστά προϊόντα της κάθε Περιφέρειας, που θα συνθέτουν την ολοκληρωμένη εικόνα μιας Εθνικής Στρατηγικής απορρόφησης των αγροδιατροφικών προϊόντων από τους έλληνες ξενοδόχους». Αυτή ηστρατηγική είναι απαραίτητη, όπως λέει, για τον επιπλέον λόγο ότι «τα 30 εκ. των ξένων επισκεπτών στη χώρα μας είναι οι καλύτεροι μηνυματοφόροι του πλούτου των προϊόντων μας και πολλαπλασιαστές της θετικής εμπειρίας που έχουν όταν γεύονται τα γνήσια ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα».

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης τονίζει με έμφαση ότι «η υπερφορολόγηση των αγροτών, των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων, αποτελεί αντικίνητρο και οδηγεί στην εγκατάλειψη της αγροτικής γης, στη συρρίκνωση του πρωτογενούς τομέα, στην έλλειψη νέων παραγόμενων προϊόντων, στο σοβαρό έλλειμμα εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού και στο κλείσιμο επιχειρήσεων, που πολλές από αυτές δυστυχώς είναι παραγωγικές».

Μιλώντας εξάλλου για την ελληνική εξωστρέφεια, ο κ. Καλαμπόκης σημειώνει ότι αν το τραπεζικό σύστημα λειτουργούσε καλύτερα, οι επιδόσεις των εξαγωγικών επιχειρήσεων θα ήταν σαφώς καλύτερες. Επιχειρηματολογεί μάλιστα λέγοντας ότι οι τράπεζες, ακόμα και μετά την ανακεφαλαιοποίηση, δεν έχουν δείξει σημάδια ενίσχυσης των επιχειρήσεων, στην Κρήτη, με αποτέλεσμα την ανυπαρξία κεφαλαίων κίνησης για τις εξαγωγές. Και «δείχνει» επιπροσθέτως την Πολιτεία, «πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις για να διευκολύνει τους Έλληνες εξαγωγείς. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει, από το να βάζει εμπόδια και να δημιουργεί αντικίνητρα, ιδιαίτερα για το νέο ανθρώπινο δυναμικό που έλκεται από την παγκοσμιοποίηση και το εξαγωγικό επιχειρείν».

25 September 2017
Banner
Banner