Μέτρα στήριξης ζητούν οι κρεοπώλες της Αθήνας

07 April 2022

Μέτρα στήριξης ζητούν οι κρεοπώλες της Αθήνας

Τις ανησυχίες τους ενόψει της Πασχαλινής αγοράς εξέφρασαν οι κρεοπώλες της Αθήνας στη γενική συνέλευση της Ένωσης Κρεοπωλών Αθήνας - Αττικής «Οι Ταξιάρχες», που πραγματοποιήθηκε στις 6/4. Με αρκετά μαζική συμμετοχή και με πλούσιο προβληματισμό διατυπώθηκαν τα προβλήματα που απασχολούν τους κρεοπώλες:

  • η τιμή στα αμνοερίφια φέτος είναι ένας γρίφος, ενώ ακούγονται προβληματισμοί και για την επάρκεια της αγοράς
  • η εκτεταμένη λαθροσφαγή και η διακίνηση αμνοεριφίων με κάθε μέσο
  • η εκτόξευση του κόστους της ενέργειας (30-35% την έχουν υπολογίσει, όπως ανέφερε ο Φραγκίσκος Ρούσσος, ο οποίος με εντολή του Δ.Σ. πραγματοποίησε σχετική έρευνα)
  • η ακρίβεια που τσακίζει την αγορά
  • ο αθέμιτος ανταγωνισμός (αγοράζουμε κοτόπουλο με 2,40-2,60€ και στα σούπερ μάρκετ πωλούνται με 2,30€, ανέφερε ομιλητής)

Οι εκπρόσωποι της διοίκησης αναφέρθηκαν στα αιτήματα που έχουν διατυπώσει με υπομνήματα προς τα υπουργεία. Για το θέμα της ενέργειας οι κρεοπώλες ζητούν επιδότηση ανάλογη με αυτή που δόθηκε στους αρτοποιούς. Επίσης ζητούν μείωση του ΦΠΑ στο κρέας (από 13% στο 6%), όπως και σε άλλα είδη πρώτης ανάγκης, κάτι που όπως ειπώθηκε αρνούνται να δεχτούν οι αρμόδιοι.

Ο πρόεδρος του Συνδεσμου Κρεοπωλών Πειραιά Γιώργος Ψαρρός, στο βήμα της συνέλευσης

Στη συνέλευση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της διοίκησης του Συνδέσμου Κρεοπωλών Πειραιά, με το οποίο όπως είπε ο πρόεδρος των «Ταξιαρχών» Θοδωρής Ρούσσος έχει αποφασισθεί να υπάρχει κοινή δράση. Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Πειραιά Γιώργος Ψαρρός, δήλωσε την πλήρη στήριξη στις ενέργειες της Ένωσης της Αθήνας, αλλά και τη στήριξη της Ομοσπονδίας Κρεοπωλών.

Ο Βασίλης Ντεληφιλιππίδης ανάγνωσε την ανακοίνωση της ΠΟΚΚ, με την οποία διατυπώνεται η πρόταση να μπει πλαφόν στις τιμές διακίνησης του κρέατος.

Στη συνέλευση παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν:

Ο βουλευτης της Ν.Δ. Βασίλης Σπανάκης χαιρετίζει τη συνέλευση

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Βασίλης Σπανάκης, ο οποίος δήλωσε τη στήριξή του στα μικρά συνοικιακά καταστήματα και αρωγός σε όποια προσπάθεια γίνει για την ελάφρυνση του κλάδου. Αναφέρθηκε στην ερώτηση που έχει καταθέσει στη Βουλή ζητώντας να συμπεριληφθεί ο κλάδος στις επιχειρήσεις που θα επιδοτηθούν για το ενεργειακό κόστος.

O εκπρόσωπος του ΚΚΕ Χάρης Βουρδουμπάς χαιρετίζει τη συνέλευση

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Χάρης Βουρδουμπάς, ο οποίος απευθυνόμενος στους κρεοπώλες είπε ότι «αντίπαλός σας είναι η κυβέρνηση, που ενισχύσει μια χούφτα επιχειρήσεις, αντίπαλός σας είναι οι νόμοι της αγοράς» και κάλεσε τους επαγγελματίες να ενωθούν και να αγωνισθούν. «Δεσμευόμαστε να στηρίξουμε τα αιτήματά σας», κατέληξε.

Το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης

Στις 6/4/22, στο Αμφιθέατρο του ΟΚΑΑ, στον Αγ.Ιωάννη Ρέντη,  πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών της Ενωσης Λιανοπωλητών Κατ/ρχών Κρεοπωλών Αθήνας Αττικής «ΟΙ ΤΑΞΙΑΡΧΕΣ» .

Ο κλάδος των κρεοπωλών, εκπροσωπώντας τα παραδοσιακά κρεοπωλεία Αθήνας Αττικής και έχοντας αντέξει την πολυετή οικονομική κρίση και την  υγειονομική κρίση των δύο τελευταίων ετών, στηρίζοντας την ελληνική κτηνοτροφία και γενικά την ελληνική παραγωγή κρέατος, αφού  το 95% της παραγωγής διακινείται από τα καταστήματά μας, έχοντας πάντα γνώμονα το συμφέρον του έλληνα καταναλωτή και την προστασία του με ποιοτικό και υγιεινό προϊόν, πιστεύοντας σαν επαγγελματίες εδώ και δεκαετίες ότι όλα αυτά τα βάζουμε πάνω από το ατομικό και οικονομικό μας συμφέρον, στη Γενική του Συνέλευση, σήμερα 6/4/22, αποφάσισε ομόφωνα τα παρακάτω:

  1. Ζητάμε την άμεση βοήθεια ως προς την ενέργεια (ηλεκτρικό ρεύμα) σε όλα τα τιμολογια Γ21 και Γ 22 με 230 ευρώ την ΚVA, μείωση των ποσοστών των έμμεσων πληρωμών (δημοτικά τέλη κ.λ.π.) γιατί το κόστος λειτουργίας των καταστημάτων μας, λόγω της χρήσης ψυκτικών μονάδων και ηλεκτρικών μηχανών επί 24ώρου βάσεως, ανέρχεται πλέον σε δυσβάσταχτα επίπεδα. 
  2. Απαιτούμε άμεσες λύσεις και ελέγχους για τις λαθρο-σφαγές και την παράνομη διακίνηση σφάγιων, ειδικά τις μέρες του Πάσχα,  με απαράδεκτες και επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία τακτικές μεταφοράς (μπαγκαζιέρες, σε πορτ μπαγκάζ  στα λεωφορεία του ΚΤΕΛ, ταξί, τρένα) και σχεδόν πάντα χωρίς συνοδευτικά έγγραφα, όπως γνωμάτευση κτηνιάτρου νόμιμου σφαγείου, αποδείξεις λιανικής, τιμολόγια.
  3. Απαιτούμε πάταξη των ελληνοποιήσεων, αυτής της γάγγραινας για την ελληνική κτηνοτροφία και για τον πραγματικό επαγγελματία του κρέατος, τον έλληνα κρεοπώλη.
  4. Θέλουμε για τις μέρες του Πάσχα ομαλή εμπορία για τα αμνοερίφια και επάρκεια και να εφαρμοστεί σωστή διαχείριση του ζωϊκού κεφαλαίου της Ελλάδας, ώστε να μην υπάρχουν ελλείψεις και παράλογες ανατιμήσεις, ειδικά αυτές τις δύσκολες εποχές που βιώνει ο έλληνας καταναλωτής.
  5. Έχουμε το καλύτερο κτηνοτροφικό προϊόν σε όλη την Ευρώπη, το ελληνικό αρνί και κατσίκι. Δυστυχώς πλέον, ειδικά τις μέρες του Πάσχα, μεγάλο ποσοστό της παραγωγής γίνεται εξαγωγή σε χώρες της Ε.Ε. και σε τρίτες χώρες και αυτό φέρνει μεγάλη δυσκολία ως προς την επάρκεια.
  6. Όπως όλο το χρόνο στηρίζουμε την ελληνική παραγωγή των αμνοεριφίων, έτσι και τώρα, αυτές τις μέρες του Πάσχα, απαιτούμε τον σεβασμό των κτηνοτρόφων, των διακινητών, των εμπόρων, ώστε ο έλληνας κρεοπώλης να αγοράσει και να πουλήσει ελληνικό αρνί και κατσίκι, στην ανάλογη τιμή, βάσει της ποιότητας.
  7. Θέλουμε να σταματήσει επιτέλους ο αθέμιτος ανταγωνισμός, ειδικά τις μέρες των εορτών, με τιμές κάτω του κόστους, για προϊόντα αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας, από άλλα σημεία πώλησης.
  8. Ζητάμε τη μείωση του Φ.Π.Α. από 13% σε 6% σε όλα τα είδη κρέατος.

Το παρόν ψήφισμα συνυπογράφει και ο Σύνδεσμος Κρεοπωλών Πειραιώς και Νήσων, με την παρουσία στη Συνέλευσή μας του Διοικητικού του Συμβουλίου και θα επιδοθεί σε κάθε αρμόδιο για τα θέματα που μας απασχολούν και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

07 April 2022
Banner
Banner