Μέτρα στήριξης για πτηνοτροφία, χοιροτροφία εξετάζουν στο ΥΠΑΑΤ – Σε ψηφιακή τροχιά ο ΕΛΓΑ από το 2021 (upd)
Related Articles
Η συζήτηση προκειμένου να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στην πτηνοτροφία και στη χοιροτροφία έχει ανοίξει στο Υπουργείο, όπου βρίσκονται σε διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς για τα μέτρα στήριξης που μπορούν να ληφθούν. Αυτό επισημαίνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδης από το βήμα της Βουλής, τονίζοντας ότι εξετάζονται οι επιπτώσεις σε κάθε κλάδο ξεχωριστά.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συζήτηση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για θέματα αρμοδιότητας του ΕΛΓΑ, ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε παράλληλα στον κρίσιμο ρόλο του ΕΛΓΑ στην ομαλή λειτουργία του πρωτογενούς τομέα και στην αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού και αναδιάρθρωσης του Οργανισμού προκειμένου να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγροτικής οικονομίας.
Ο υπουργός ΑΑ&Τ επισήμανε ότι στην κατεύθυνση αυτή έχει συσταθεί μία μεικτή επιτροπή η οποία μελετά τη δυνατότητα σύστασης συνεργειών μεταξύ του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης και του ΕΛΓΑ με κύριο στόχο να διερευνήσει τη δημιουργία ενός καλύτερου ασφαλιστικού προϊόντος το οποίο θα παρέχει περισσότερες, δικαιότερες και καλύτερες ασφαλιστικές υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους. Ο Υπουργός ξεκαθάρισε μάλιστα για ακόμη μία φορά ότι δεν τίθεται θέμα ιδιωτικοποίησης του ΕΛΓΑ αλλά στόχος είναι η εμπλοκή και η συμμετοχή της ιδιωτικής ασφάλισης στην κάλυψη των ζημιών του πρωτογενούς τομέα πάντα υπέρ του συμφέροντος των παραγωγών.
Παράλληλα, ο Υπουργός τόνισε ότι στην ίδια κατεύθυνση και κατόπιν προσωπικής παρεμβάσεως του ίδιου του Πρωθυπουργού έπειτα από συνεννόηση με το Υπουργείο, ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά από το 2011 σχετική διάταξη με την οποία μεταφέρθηκε ποσό ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό στον ΕΛΓΑ, προκειμένου να επιταχυνθεί η καταβολή αποζημιώσεων στους παραγωγούς.
Ο κ. Βορίδης έκανε ιδιαίτερη μνεία στις παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020 και με τις οποίες επιχειρείται ο εξορθολογισμός των οικονομικών του Οργανισμού προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις που παρατηρήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στη λειτουργία του και όπως ανέφερε θα οδηγήσουν στην οικονομική εξυγίανσή του.
Επιπλέον, ο κ. Βορίδης εξήγγειλε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η σύνταξη «κοστολογικής ασφαλιστικής μελέτης» όπως τη χαρακτήρισε, η οποία θα υποδείξει πού υπάρχουν πεδία παρεμβάσεως και θα συντελέσει στην οικονομική σταθεροποίηση της βάσης του Οργανισμού που θα οδηγήσει στην εξυγίανσή του. Ο Υπουργός διευκρίνισε ότι η συγκεκριμένη μελέτη θα είναι έτοιμη τον Οκτώβριο, επισημαίνοντας ταυτοχρόνως την ιδιαίτερη σημασία της αναφορικά με τη βιωσιμότητα του Οργανισμού.
Εξάλλου, ο κ. Βορίδης εξήρε την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού του ΕΛΓΑ μέσω της χρήσης της τεχνολογίας που θα συντελέσει στη δημιουργία ενός αξιόπιστου και αντικειμενικού συστήματος εκτιμήσεων το οποίο θα συμβάλει στην ταχύτερη οριστικοποίηση των ζημιών και συνεπώς στην ταχύτερη καταβολή των αποζημιώσεων. Τοποθέτησε μάλιστα την πιλοτική μετάβαση του ΕΛΓΑ στην ψηφιακή εποχή εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021.
Επιπροσθέτως, ο Υπουργός απέρριψε τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί ιδιωτικοποίησης του ΕΛΓΑ, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για στείρα αντιπολίτευση επί του θέματος, τονίζοντας ότι επί 4,5 χρόνια δεν έκανε τίποτα στο ζήτημα του κανονισμού. Ανέφερε μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την αναλογιστική μελέτη στην οποία ουδέποτε προχώρησαν οι ηγεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ.
Τέλος, σε ότι αφορά τους κλάδους που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, ο κ. Βορίδης αποσαφήνισε ότι το Υπουργείο εργάζεται αδιάκοπα για τη δίκαιη και όσο το δυνατόν ταχύτερη αποζημίωσή τους, σημειώνοντας ότι πέρα από τους κλάδους για τους οποίους έχει ήδη δρομολογηθεί η ενίσχυσή τους, εξετάζεται η ενίσχυση στα καρπούζια, την τομάτα, τη μελιτζάνα την πατάτα καθώς και της ιχθυοκαλλιέργειας και της μέσης αλιείας από μέτρα του Προγράμματος Αλιείας.
Παράλληλα σημείωσε ότι έχει ανοίξει η συζήτηση προκειμένου να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις στην πτηνοτροφία, στην οστρακοκαλλιέργεια, στη χοιροτροφία και τόνισε ότι εξετάζονται οι επιπτώσεις σε κάθε κλάδο ξεχωριστά.
Αραχωβίτης: Δημόσιος ο ΕΛΓΑ
Στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 28 Ιουλίου, οι βουλευτές που συμμετέχουν στην Επιτροπή, μεταξύ αυτών και ο βουλευτής Λακωνίας και Τομεάρχης Αγροτ. Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Αραχωβίτης, ενημερώθηκαν από τον Υπουργό ΑΑ&Τ και τον Πρόεδρο του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) για θέματα αρμοδιότητας του.
Ο κ. Αραχωβίτης τόνισε εισαγωγικά ότι «Τα κόμματα που κυβερνήσατε από τη δεκαετία του 80 έως την δεκαετία του 2000 φέρετε ΟΛΗ την ευθύνη για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα ο ΕΛΓΑ. Τον χρεώσατε, περάσατε το χρέος στον Ελληνικό λαό, τον κάνατε μνημονιακό οργανισμό και δεν τον εκσυγχρονίσατε ποτέ».
Παρέθεσε ακόμη στοιχεία για την «αύξηση των ασφαλίστρων σε μια σειρά από καλλιέργειες, οι οποίες είναι ερωτηματικό με ποια μελέτη έγιναν», για να τονίσει ότι: "Τις αυξήσεις δε αυτές, η Κυβέρνηση της ΝΔ, δεν δίστασε ούτε στιγμή να τις εφαρμόσει φέτος εν μέσω πανδημίας. Στοχεύει με αυτές να δελεάσει τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, αδιαφορώντας για το κόστος στους αγρότες".
Ο κ. Αραχωβίτης επίσης υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι αδιαπραγμάτευτη θέση για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να ενισχυθεί ο αξιόπιστος, αλληλέγγυος, κοινωνικά δίκαιος και δημόσιος χαρακτήρας του ΕΛΓΑ. "Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να κερδοσκοπήσει -όπως ακριβώς έπραξε και στο παρελθόν- στην πλάτη του Έλληνα αγρότη εκμεταλλευόμενος τον κόπο του και την αγωνία του".