Ευρωβουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί απείχαμε από την ψηφοφορία για τον Κανονισμό της νέας ΚΑΠ

25 October 2020

Ευρωβουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί απείχαμε από την ψηφοφορία για τον Κανονισμό της νέας ΚΑΠ

Τη στάση τους να απέχουν από την τελική ψηφοφορία για τον Κανονισμό για τα Στρατηγικά Σχέδια της νέας ΚΑΠ, αιτιολογούν με κοινή δήλωσή τους οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Η επιλογή τους, αναφέρουν ήρθε ως αποτέλεσμα της ανάγκης να υπερασπιστούν τις εθνικές κόκκινες γραμμές και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. «Για την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ συνδέεται με τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος και την καθημερινή μάχη για επιβίωση των αγροτών, που στη χώρα μας έχουν χτυπηθεί πολλαπλά από την οικονομική κρίση, τις συνέπειες  τις κλιματικής αλλαγής και την αυξανόμενη και εντεινόμενη αστάθεια των αγορών» υπογραμμίζουν οι ευρωβουλευτές Πέτρος Κόκκαλης, Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Στέλιος Κούλογλου, Έλενα Κουντουρά.

Στην δήλωσή τους κάνουν λόγο για μία πιο ανθεκτική γεωργία, μια γεωργία σε ανθρώπινη κλίμακα που είναι ζωτικής σημασίας για την αειφορία, τη δημόσια υγεία, αλλά και τις προοπτικές μίας λειτουργικής και σταθερής οικονομίας. Και επισημαίνουν επιπλέον:

«Κανείς δεν έχει χρόνο για περαιτέρω αδράνεια και κενό αναστοχασμό, κανείς δεν μπορεί να περιμένει, είτε μιλάμε για τα μέχρι σήμερα, αλλά και τα μελλοντικά θύματα της κλιματικής αλλαγής, είτε για τους παραγωγούς που πρώτοι από όλους μας έχουν συνδέσει τη μοίρα τους με την αποτελεσματική αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών και κλιματικών προκλήσεων.

Υπό αυτό το πρίσμα προτεραιοτήτων, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στο Ευρωκοινοβούλιο απείχε από την τελική ψηφοφορία για τον Κανονισμό για τα Στρατηγικά Σχέδια, διότι:

1. Η τροπολογία που ψηφίστηκε για υποχρέωση πλήρους εσωτερικής σύγκλισης των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης έως το 2026, αποτελεί κόκκινη γραμμή για την Ελλάδα.

2. Η τροπολογία που εξαιρεί το 60% των πόρων για την εξισωτική αποζημίωση από τις παρεμβάσεις που αφορούν τους περιβαλλοντικούς και κλιματικούς στόχους της ΕΕ δεν είναι αποδεκτή για τη χώρα μας. Πάγια θέση είναι η εξισωτική αποζημίωση να συνυπολογίζεται στο 100%  στις δαπάνες για  περιβάλλον και κλίμα.

3. Οι τροπολογίες σχετικά με τα οικολογικά προγράμματα, το capping που προέκυψε ως αποτέλεσμα συμβιβασμού ανάμεσα στις  τρεις μεγάλες πολιτικές ομάδες  του ΕΚ είναι σε πολλά σημεία ασύμβατες με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από την ΕΕ, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και των Στρατηγικών «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» και την Βιοποικιλότητα.

4. Η υπερψήφιση τροπολογίας που εισάγει ένα ακόμη υποχρεωτικό ποσοστό της τάξης του 30% του προϋπολογισμού των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης, που θα πρέπει να κατανεμηθεί σε συγκεκριμένα μέτρα όπως τα εργαλεία διαχείρισης κινδύνων και δημιουργεί ακόμη πιο δεσμευτικούς όρους για την κατάρτιση των προγραμμάτων σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε χώρας.

Τίποτα δεν έχει τελειώσει εδώ.

Έπονται μάχες που θα δοθούν στον τριμερή διάλογο μεταξύ Κοινοβουλίου, Συμβουλίου και Κομισιόν, όπου θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις θέσεις της Ελλάδας, του αγρότη, αλλά και του απλού καταναλωτή.

Η τελική μας στάση θα καθοριστεί με βάση όλα τα ανωτέρω και αφότου ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία».

25 October 2020
Banner