Meat Forum 2014: Μια σημαντική εκδήλωση για το κρέας – video

01 April 2014

Meat Forum 2014: Μια σημαντική εκδήλωση για το κρέας – video

Με μεγάλη συμμετοχή ανθρώπων του κρέατος πραγματοποιήθηκε το Meat Forum που οργάνωσε το περιοδικό Meat News στις 16 Μαρτίου 2014. Ζητήματα που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων του τομέα και των επαγγελματιών όπως οι νέες διατάξεις του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, οι αλλαγές στις υγειονομικές διατάξεις και τις αδειοδοτήσεις των καταστημάτων, αλλά και σειρά ερευνητικών δράσεων που διεξάγονται από τα ελληνικά πανεπιστήμια έδωσαν την αφορμή για ουσιαστική συζήτηση.

Οι γνωστοί καθηγητές Σπύρος Γεωργάκης, Ιωάννης Αμβροσιάδης και Σπύρος Ραμαντάνης που συμμετείχαν στην πρώτη ενότητα του φόρουμ στάθηκαν σε επιμέρους πλευρές των ορισμών και των κανόνων που επιβάλλονται με την κοινοτική ή την εθνική νομοθεσία, αλλά και σε κενά που παρουσιάζονται δημιουργώντας πολλές φορές τη βάση για διαφορετικές προσεγγίσεις προϊόντων που παράγει η βιομηχανία κρέατος. Η πρόσφατη έκδοση της αναμόρφωσης των άρθρων 88-91 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών αποτελεί μια πρόοδο, όπως είπαν, αν και υπάρχουν ακόμη πολλά θέματα για τα οποία τόσο ανάμεσα στην επιστημονική κοινότητα, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει έντονη αντιπαράθεση.

Στη δεύτερη ενότητα του φόρουμ παρουσιάστηκαν δραστηριότητες που πραγματοποιούνται σε ερευνητικό επίπεδο από επιστήμονες και αφορούν τον έλεγχο της ποιότητας και της ασφάλειας του κρέατος. Συμμετείχαν οι καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γ. Νυχάς, Ε. Πανάγου, Π. Σκανδάμης, η ερευνήτρια Χ. Τάσσου, ενώ παρουσιάστηκε και μια εργασία του καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κ. Κουτσουμανή. Επίσης ο Ν. Κατερέλος από τον ΕΦΕΤ παρουσίασε το πρόγραμμα MEAT TIPS.

Τέλος μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση έγινε στην τρίτη ενότητα του φόρουμ και αφορούσε τις απαιτήσεις λειτουργίας ενός σύγχρονου κρεοπωλείου. Ο επόπτης υγείας Αθ. Γιώγλου, και η κτηνίατρος Δ. Μίντζα παρουσίασαν ό,τι νεώτερο ισχύει από πλευράς της νομοθεσίας και ακολούθησε μια πολύ πλούσια συζήτηση με την συμμετοχή πολλών κρεοπωλών. Στη συζήτηση υπήρχε παρέμβαση από τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρεοπωλών Θ. Χαρίση, ενώ συμμετείχαν εκπρόσωποι σωματείων από όλη την Ελλάδα.

Στη συνέχεια υπάρχει αναλυτικότερη παρουσίαση της πρώτης και της τρίτης ενότητας της εκδήλωσης, ενώ σε επόμενο τεύχος θα υπάρξει παρουσίαση και της δεύτερης ενότητας.

Να σημειώσουμε ότι η εκδήλωση έγινε σε συνεργασία με την εταιρεία FORUM A.E., η οποία είναι η διοργανώτρια της έκθεσης Food Expo, στη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκε.

meat_forum_295x244px

01 April 2014
Banner
Banner