Μάχη για τις αθέμιτες πρακτικές στην αλυσίδα τροφίμων – Για «κυνήγι μαγισσών» μιλά το οργανωμένο λιανεμπόριο

18 October 2018

Μάχη για τις αθέμιτες πρακτικές στην αλυσίδα τροφίμων – Για «κυνήγι μαγισσών» μιλά το οργανωμένο λιανεμπόριο

Για εξέλιξη που θα ωφελήσει τις μεγάλες πολυεθνικές των τροφίμων, κάνουν λόγο οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων χονδρικού και λιανικού εμπορίου, όταν αναφέρονται στις συζητήσεις στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. σε σχέση με τις Αθέμιτες Εμπορικές Πρακτικές στην εφοδιαστική αλυσίδα των τροφίμων. Συγκεκριμένα, η EuroCommerce ισχυρίζεται ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις που συζητούνται στρέφονται εναντίον του λιανικού και του χονδρικού εμπορίου και μιλά για «κυνήγι μαγισσών».

Υπενθυμίζουμε ότι η συζήτηση για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές έχει ξεκινήσει στην Ε.Ε. εδώ και αρκετούς μήνες, ενώ στην πιο πρόσφατη φάση της καταγράφηκε (την 1η Οκτωβρίου 2018) η συμφωνία και του Συμβουλίου της Ε.Ε. επί της πρότασης της Κομισιόν «για πιο δίκαιες σχέσεις στον αγροδιατροφικό τομέα μεταξύ των μικρών αγροτών και μεταποιητών, και των μεγαλύτερων εμπορικών τους εταίρων». Εκείνο που συζητείται στα όργανα της Ε.Ε. λοιπόν είναι ένα κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο το οποίο θα παρέχει ένα ελάχιστο επίπεδο προστασίας για τους αγρότες έναντι των πιο προφανών αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, όπως: οι καθυστερημένες πληρωμές για ευαλλοίωτα προϊόντα διατροφής, οι ακυρώσεις παραγγελιών της τελευταίας στιγμής, οι μονομερείς και αναδρομικές αλλαγές στις συμβάσεις, και οι υποχρεώσεις του προμηθευτή να πληρώσει για την απώλεια προϊόντων. Όπως έχετε ήδη διαβάσει στο meatnews.gr το Συμβούλιο διευρύνει το πεδίο εφαρμογής της πρότασης Οδηγίας της Κομισιόν: i) συμπεριλαμβάνοντας κι άλλα αγροτικά προϊόντα πέρα από τα τρόφιμα, ii) δίνοντας τη δυνατότητα στους προμηθευτές να υποβάλουν καταγγελία στο δικό τους κράτος μέλος και iii) αποσαφηνίζοντας ότι τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν ή να εισαγάγουν εναντίον των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, κανόνες αυστηρότερους από εκείνους που ισχύουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Θα ωφεληθούν οι πολυεθνικές των τροφίμων»

Μετά τη θέση του Συμβουλίου επί της πρότασης Οδηγίας της Κομισιόν, αναμένεται να ξεκινήσει η αντίστοιχη συζήτηση και στα θεσμικά όργανα του Ευρωκοινοβουλίου, ενόψει της οποίας όμως αναμένεται να φουντώσει η μάχη ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές.

«Η Οδηγία όπως τροποποιήθηκε προστατεύει τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις τροφίμων και η συζήτηση έχει μετατραπεί σε μια στοχοθετημένη και ευθεία επίθεση ενάντια στις νόμιμες διαπραγματεύσεις μεταξύ λιανεμπορίου και προμηθευτών», σχολιάζει για τις συζητήσεις που εξελίσσονται, ο γενικός διευθυντής της EuroCommerce, Κρίστιαν Βερσόρεν. Η οργάνωση πιστεύει ότι η εφαρμογή των προτάσεων που συζητούνται δεν θα φέρει καμία δικαιοσύνη στην εφοδιαστική αλυσίδα, αντίθετα θα επιβάλει μια σειρά περιορισμών στο λιανεμπόριο. «Η Οδηγία θα καταστήσει τους ισχυρότερους παίκτες στην αγορά, ακόμη πιο ισχυρούς. Και τους ασθενέστερους παίκτες –αγρότες, μικρομεσαίους και καταναλωτές– ακόμη πιο αδύναμους», δηλώνει ο κ. Βερσόρεν, που κάνει ένα βήμα παραπέρα: «Ένα κυνήγι μαγισσών εναντίον του λιανικού και του χονδρικού εμπορίου για να φουσκώσουν οι τσέπες των μετόχων των πολυεθνικών, και να μην ωφεληθούν σε τίποτα οι αγρότες, σίγουρα δεν είναι αυτό που πρέπει να φέρει ετούτη η Οδηγία».

Πρακτικά, η EuroCommerce θεωρεί ότι η Οδηγία που κυοφορείται θα καταστήσει για το λιανεμπόριο πολύ δύσκολη τη διαπραγμάτευση με προμηθευτές, ενώ δεν θα βελτιώσει την κατάσταση των αγροτών. Ότι εν πολλοίς «παρέχει δικαιώματα στους πωλητές, αλλά κανένα στους αγοραστές, γεγονός που θέτει σε αμφισβήτηση τις αρχές της Ε.Ε. περί ίσης μεταχείρισης».

Ευρεία (ή μήπως ετερόκλητη;) συμμαχία στα τρόφιμα

Από την άλλη πλευρά, δείχνει να έχει δημιουργηθεί μια πολύ ευρεία συμμαχία η οποία τάσσεται στο αντίπαλο στρατόπεδο. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται εκ πρώτης όψεως, πράγμα που κάνει το οργανωμένο λιανεμπόριο να ανησυχεί. Μετά τις συζητήσεις και ψηφοφορίες στις αρμόδιες Επιτροπές του Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου, ένα κείμενο υπογραφών που δόθηκε στη δημοσιότητα δείχνει να αθροίζει πάρα πολλές δυνάμεις, οι οποίες ζητούν να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία προκειμένου να αποκλειστούν οι Αθέμιτες Εμπορικές Πρακτικές από την εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων.

Το κείμενο υπογράφουν οι κορυφαίες ευρωπαϊκές οργανώσεις αγροτών, συνεταιρισμών, συνδικάτα εργαζομένων στα τρόφιμα, αλλά και η ευρωπαϊκή βιομηχανία τροφίμων και ποτών. Όλοι αυτοί λοιπόν χαρακτηρίζουν τις εξελίξεις ιστορικές και τις καλωσορίζουν ως «ένα αποφασιστικό βήμα που θα φέρει δικαιοσύνη και ασφάλεια για όλους» αποκλείοντας τις Αθέμιτες Εμπορικές Πρακτικές. «Οι 11 εκατομμύρια αγρότες και οι 293 χιλιάδες παραγωγοί της Ευρώπης καλούν τώρα να υποστηριχθεί η Κομισιόν και το Συμβούλιο για να διασφαλιστεί ότι αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία θα υιοθετηθεί μέχρι το τέλος του 2018» αναφέρεται στο κείμενο που υπογράφουν ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος για τα Εμπορικά Σήματα (ΑΙΜ), το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Νέων Αγροτών (CEJA), οι Ευρωπαίοι Αγρότες – Ευρωπαϊκοί Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (Copa - Cogeca), η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδικάτων Εργαζομένων στα Τρόφιμα, στη Γεωργία και στον Τουρισμό (EFFAT), η Ευρωπαϊκή Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών (FoodDrinkEurope) και η Ευρωπαϊκή Οργάνωση Βιολογικών Τροφίμων (IFOAM EU).

18 October 2018
Banner
Banner