Λουκέτο ή ιδιωτικοποίηση στο δημοτικό σφαγείο Μανταμάδου;

21 October 2016

Λουκέτο ή ιδιωτικοποίηση στο δημοτικό σφαγείο Μανταμάδου;

Σειρά ελλείψεων σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας κατά τον αιφνιδιαστικό έλεγχο που πραγματοποίησε την Τετάρτη κλιμάκιο του ΥΠΑΑΤ, οδηγεί σε λουκέτο στο δημοτικό σφαγείο Μανταμάδου, όπως έγραψαν χθες «Τα νέα της Λέσβου».

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ΕΡΤ, οι υπηρεσίες του υπουργείου μετά τα ευρήματα του ελέγχου θα προβούν στην ανάκληση του κωδικού έγκρισης της εγκατάστασης που αυτό θα οδηγήσει στην ανάκληση άδειας λειτουργίας από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας. Από το 2008 επισημαίνει τις ελλείψεις η κτηνιατρική υπηρεσία ενώ και στο παρελθόν είχε εισηγηθεί ανάκληση αδειών.

Εξάλλου, έλεγχος επρόκειτο να ακολουθήσει και στο δημοτικό σφαγείο Ερεσού που έχει νοικιαστεί σε ιδιώτη αλλά και στο ιδιωτικό σφαγείο στην Καλλονή.

Το θέμα της αδυναμίας για διάφορους λόγους των δημοτικών αρχών να εκσυγχρονίσει τα δημοτικά σφαγεία, έχει απασχολήσει έντονα τα τελευταία 10 χρόνια τους κτηνοτρόφους του νησιού που βλέπουν για ακόμα μια φορά να αυξάνονται τα έξοδά τους αφού θα αναγκαστούν να καταφύγουν σε ιδιωτικά σφαγεία, όπου το κόστος είναι μεγαλύτερο.

Μιλώντας στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο πρόεδρος της ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Δημήτρης Καραγιάννης που βρέθηκε με τους αγρότες του Μανταμάδου τόνισε ότι «το κλείσιμο του δημοτικού σφαγείου αποτελεί πλήγμα για τους κτηνοτρόφους της περιοχής, και έχουν τεράστιες ευθύνες οι δημοτικές αρχές των τελευταίων 10 χρόνων καθώς δεν προχώρησαν στις απαραίτητες ενέργειες εκσυγχρονισμού παρά το ότι εδώ και χρόνια είχαν επισημανθεί από τους αρμόδιους φορείς».

Σύμφωνα με τον κύριο Καραγιάννη με 40-50.000 ευρώ μπορούν να γίνουν οι παρεμβάσεις εκείνες στο σφαγείο που να το καταστήσουν λειτουργικό. Ο ίδιος μάλιστα κάλεσε την Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Λέσβου - ΑΔΕΛ να εξασφαλίσει αυτό το μικρό ποσό και να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να μην ιδιωτικοποιηθεί και αυτό το σφαγείο. Πάντως οι αγρότες προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Βορείου Αιγαίου τη Δευτέρα και καλούν τους αγρότες όλου του νησιού να θέσουν στο σώμα τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Απ’ ό,τι φαίνεται όμως, το κονδύλι για τον εκσυγχρονισμό του σφαγείου Μανταμάδου είναι πολύ μεγαλύτερο αφού μεταξύ άλλων απαιτούνται, βελτίωση υλικοτεχνικών υποδομών, βιολογικός καθαρισμός, πρόσληψη προσωπικού, τήρηση αρχείου. Η ΑΔΕΛ που αδυνατεί να εξασφαλίσει ιδίους πόρους για τον εκσυγχρονισμό του σφαγείου, προτίθεται να το ενοικιάσει σε ιδιώτη (που ήδη έχει εκφράσει ενδιαφέρον) ο οποίος θα αναλάβει και τις εργασίες που απαιτούνται.

[Με πληροφορίες από ert.gr]

21 October 2016
Banner
Banner