Λιβανός: «Η κρητική γαστρονομία είναι η “μαγιά” της ελληνικής διατροφής»
Related Articles
- Η Ινδία επιχειρεί εμπορικό άνοιγμα προς την Ε.Ε. μέσω της Ελλάδας – Απονομή πιστοποιητικών εκπαίδευσης σε Ινδούς κτηνοτρόφους στη Λάρισα
- Συνάντηση ΥΠΑΑΤ με τον Τούρκο πρεσβευτή, εν αναμονή του κ. Ερντογάν στην Ελλάδα – Πρόταση συνεργασίας σε επίπεδο έρευνας
- 186 εκατ. ευρώ για την προώθηση γεωργικών προϊόντων το 2024 από την Ε.Ε. – Στήριξη βιώσιμων και ΠΟΠ
Η ανάδειξη της σχέσης των ελληνικών προϊόντων και της ελληνικής διατροφής με την υγεία, την ευζωία και την μακροζωία, το περιβάλλον, τον πολιτισμό και την ιστορία μας, αποτελεί έναν από τους πρωταρχικούς οραματικούς στόχους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τόνισε ο υπουργός κ. Σπήλιος Λιβανός, σε χαιρετισμό του στην Τελετή Απονομής των Cretan Taste Awards.
Ο κ. Λιβανός εξήρε την ποιότητα των προϊόντων της κρητικής γης, τα οποία χαρακτήρισε «μαγιά της ελληνικής διατροφής» και σημείωσε ότι «Κρήτη και γαστρονομία, γαστρονομία και Κρήτη λέξεις αλληλένδετες σχεδόν συνυφασμένες μεταξύ τους, στο υποσυνείδητο όλων μας». Πέραν της ποιότητας των κρητικών προϊόντων, υπάρχουν, ωστόσο, όπως είπε, κι άλλα στοιχεία που κάνουν την κρητική γαστρονομία να ξεχωρίζει: «Είναι η λαϊκή της παράδοση και η ανεξάντλητη ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά της. Παραδόσεις, μουσικές, χορευτικές, που βρίσκουν έκφραση γύρω από το κρητικό τραπέζι. Κρητικές γεύσεις και διατροφικές συνήθειες που έλκουν την καταγωγή τους από την αρχαιότητα».
Το σημαντικότερο, όμως, στοιχείο ανάδειξης της μοναδικής κρητικής γαστρονομίας, τόνισε ο κ. Λιβανός, αποτελούν οι άνθρωποι της Κρήτης. «Οι Κρητικοί, όλοι εσείς. Άνθρωποι ντόμπροι, προκομμένοι, ευφυείς, λεβέντες, μα και φιλόξενοι. Όπως λέει και η γνωστή μαντινάδα "Στην Κρήτη εγεννήθηκε η δόξα, η ανδρεία, η λευτεριά, η λεβεντιά και η φιλοξενία”».
Και όπως επισήμανε, «η κρητική γαστρονομία και η κρητική διατροφή δεν είναι μόνο γεύσεις. Αντανακλούν μια ευρύτερη φιλοσοφία ζωής, συνδέονται με τον τρόπο ζωής των Κρητικών, περικλείουν τον πολιτισμό και την ιστορία του νησιού. Είναι, όμως, και η «μαγιά» της ελληνικής διατροφής. Η κρητική γαστρονομία είναι πραγματικά ένα καλό παράδειγμα για το πώς οι διατροφικές μας συνήθειες συμπλέκονται με την πολιτιστική κληρονομιά μας, τη στάση ζωής μας, τις μεθόδους παραγωγής, τις διαδικασίες προετοιμασίας, αλλά και τα ίδια τα αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα». Και η ανάδειξη της σχέσης της ελληνικής διατροφής με την υγεία, την ευζωία, το περιβάλλον και τον πολιτισμό όπως εξήγησε, είναι ένας από τους πρωταρχικούς οραματικούς στόχους του ως ΥπΑΑΤ.
Σε αυτήν την προσπάθεια, όπως τόνισε ο κ. Λιβανός, πρωταρχικό ρόλο διαδραματίζουν τα μοναδικής ποιότητας προϊόντα της κρητικής γης.
Ο κ. Λιβανός σημείωσε ότι το ΥπΑΑΤ στηρίζει στην πράξη τους υγιείς εκπροσώπους του αγροδιατροφικού κλάδου και τόνισε ότι «αυξάνουμε πάνω από 35 εκ. € ετησίως τους πόρους για την κτηνοτροφία και τις ζωοτροφές στο νέο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων για την περίοδο 2023-2027».