Ξεκίνησε με επιτυχία το Συνέδριο Κρέατος

03 February 2017

Ξεκίνησε με επιτυχία το Συνέδριο Κρέατος

Με χαιρετισμό του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννη Τσιρώνη, άνοιξαν οι εργασίες του Πανελλήνιου Συνεδρίου 2017 "Το κρέας και τα προϊόντα του". Το Συνέδριο οργανώνεται από το περιοδικό Meat News στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της Έκθεσης Zootechnia και ήδη από την πρώτη ημέρα συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον.

tsironis synedrioΟ αν. υπουργός ΥΠΑΑΤ στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις επιλογές της πολιτικής ηγεσίας σε σχέση με την υποστήριξη του κτηνοτροφικού τομέα και της ελληνικής παραγωγής, επισημαίνοντας ότι για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, "πρέπει όλοι μας, επιστημονική κοινότητα, διοίκηση, υπουργείο, να δουλέψουμε ως ενιαία ομάδα".

Από το βήμα του Συνεδρίου εκφώνησαν επίσης χαιρετισμούς ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου Γιώργος Κατερίνης, καθώς και ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Σπύρος Ραμαντάνης.

Ο Προϊστάμενος της Γ.Δ. Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, Θωμάς Αλεξανδρόπουλος αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του στους πυλώνες στους οποίους στηρίζεται η στρατηγική του Υπουργείου μιλώντας πιο συγκεκιμένα για τους ελέγχους στην αγορά και για τα ισοζύγια προς αποτροπή των ελληνοποιήσεων, για την ανάγκη να συνεργαστούν όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας του κρέατος στην προσπάθεια να αποτραπούν οι αθέμιτες πρακτικές στην αγορά, αλλά και για την προώθηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την ανάπτυξη της κατανάλωσης στην Ελλάδα και την υποστήριξη των εξαγωγών. Ο κ. Αλεξανδρόπουλος μίλησε για πλήρη ανάπτυξη συστημάτων σήμανσης και καταγραφής, για πρόληψη και διαχείριση της ευζωίας των ζώων. Ιδιαίτερο λόγο έκανε για την ανάγκη ενδυνάμωσης ης Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος: "Σε άλλες χώρες οι Διεπαγγελματικές Οργανώσεις παίζουν κεντρικό ρόλο στην εκπόνηση πολιτικών, είναι μια κατεύθυνση που πρέπει να δούμε και στην Ελλάδα".

Τον κ. Αλεξανδρόπουλο διαδέχτηκε στο βήμα ο Δρ Αλέξι Αλεξένκο, αναπληρωτής διευθυντής στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Κτηνιατρικών και Φυτοϋγιονομικών Ελέγχων της Ρωσίας (ROSSELKHOZNADZOR), ενώ ακολούθησαν ο Σπ. Τσιτσάμης εκ μέρους της Ελληνικής Κτηνιατρικής Ακαδημίας, και ο Ν. Παπαϊωάννου, πρόεδρος της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας.

Συγκίνηση προκάλεσε, σε αυτό το εισαγωγικό μέρος του Συνεδρίου, η ενότητα που ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Ομότιμου Καθηγητή Σπύρου Γεωργάκη, ο οποίος έφυγε από κοντά μας πριν από ένα χρόνο. Ο Σπύρος Γεωργάκης που στάθηκε "δάσκαλος" με όλες τις έννοιες, για πολλές γενιές φοιτητών, ήταν ένας πολυδραστήριος άνθρωπος με σημαντική προσφορά στον τομέα της Κτηνιατρικής στην Ελλάδα, όπως ανέφερε στην ομιλία του ο Ν. Σούλτος, Διευθυντής του Τομέα Υγιεινής και Τεχνολογίας Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης, Τμήμα Κτηνιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΑΠΘ.

Η εναρκτήρια εισήγηση του Συνεδρίου έγινε από τον αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κτηνιατρικής Ακαδημίας, Απόστολο Ράντσιο, με θέμα "Οι παρεμβάσεις Δημόσιας Κτηνιατρικης Υγείας στην παραγωγή-επεξεργασία-διακίνηση του κρέατος ως πρακτική προληπτικής και στοιχείο Ενιαίας Ιατρικής".

Το Συνέδριο συνεχίζεται με γεμάτο πρόγραμμα ολόκληρη την Παρασκευή και μέχρι αργά το απόγευμα της Κυριακής.

03 February 2017
Banner
Banner