Ξανά στον ΦΠΑ 13% τα ζώντα ζώα

15 May 2017

Ξανά στον ΦΠΑ 13% τα ζώντα ζώα

Επαναφορά του συντελεστή ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%, προβλέπει μεταξύ των μέτρων και αντιμέτρων το συμπληρωματικό μνημόνιο που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από τους πιστωτές.

Στόχος της ρύθμισης για τον μειωμένο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια είναι να ενισχυθεί η ρευστότητα των αγροτών και αγροτικών επιχειρήσεων. «Με αυτό τον τρόπο δίνεται έμφαση στη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας, καθώς αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας», διαβάζουμε στην Αιτιολογική Έκθεση του νομοσχεδίου-γίγας των… 1.000 σελίδων.

Με έναρξη ισχύος την 1η Ιουλίου 2017, στα «Αγαθά και Υπηρεσίες που υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή», περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

-Άλογα, γαϊδούρια και μουλάρια κάθε είδους, βοοειδή, χοιροειδή, προβατοειδή και αιγοειδή, ζωντανά. Εξαιρούνται τα άλογα ιπποδρομιών.

-Πετεινοί, κότες, πάπιες, χήνες, γάλοι, γαλοπούλες, και φραγκόκοτες, ζωντανά, που προορίζονται για την ανθρώπινη διατροφή.

-Κουνέλια, περιστέρια, ορτύκια, φασιανοί, πέρδικες, λαγοί και λοιπά ζώα και πτηνά, ζωντανά,, που προορίζονται για την ανθρώπινη διατροφή. Ζώα που εκτρέφονται για τη γουνοποιία. Μέλισσες. Ακάρεα (έντομα που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες αντί εντομοκτόνων).

-Σπέρματα και σπόροι που προορίζονται για σπορά

-Κτηνοτροφικά φυτά.

-Υπολείμματα και απορρίμματα των βιομηχανιών ειδών εκτροφής. Τροφές παρασκευασμένες για ζώα. Εξαιρούνται τα παρασκευάσματα των τύπων που χρησιμοποιούνται για τη διατροφή των ζώων.

-Λιπάσματα, εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα κλπ.

-Παροχή υπηρεσιών για τη γεωργική παραγωγή.

15 May 2017
Banner
Banner