Ξανά αμερικανικό χοιρινό στην Αργεντινή, ύστερα από 25 χρόνια απουσίας

30 August 2017

Ξανά αμερικανικό χοιρινό στην Αργεντινή, ύστερα από 25 χρόνια απουσίας

Ο Αύγουστος έφερε καλά νέα για Αμερικανούς παραγωγούς χοιρινού κρέατος, καθώς τον μήνα αυτό, σε συνάντηση του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς με τον Αργεντίνο Πρόεδρο Μαουρίσιο Μάκρι στο Μπουένος Άιρες, στρώθηκε το έδαφος για να επαναρχίσουν οι εξαγωγές χοιρινού στην Αργεντινή.

Έτσι, είναι ορθάνοιχτος ο δρόμος ώστε για πρώτη φορά μετά το 1992 η Αργεντινή να ανοίξει την αγορά της στο χοιρινό από τις ΗΠΑ. Σπουδαία νίκη για τους παραγωγούς χοιρινού κρέατος των ΗΠΑ, χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ο Αντιπρόεδρος Πενς, σημειώνοντας: «Μετά από 25 χρόνια συζητήσεων, οι Αμερικανοί παραγωγοί χοιρινού θα μπορούν σύντομα να εξαγάγουν το προϊόν τους στην Αργεντινή. Αυτό είναι ένα ακόμη παράδειγμα της δέσμευσης που έχει αναλάβει ο Πρόεδρος Τραμπ και η κυβέρνησή του να σπάσουν τους διεθνείς εμπορικούς φραγμούς και να κάνουν το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο μια υπόθεση όπου θα κερδίζουν εξίσου οι Αμερικανοί εργάτες και κτηνοτρόφοι, καθώς και οι εμπορικοί μας εταίροι».

Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου, η αλλαγή στάσης από την πλευρά της Αργεντινής είχε για πρώτη φορά συζητηθεί μεταξύ του Προέδρου Τραμπ και του Προέδρου Μάκρι, σε διμερή συνάντηση στον Λευκό Οίκο στις 27 Απριλίου 2017.

Σημειώνεται ότι η αγορά της Αργεντινής ήταν μέχρι τις μέρες μας κλειστή για το αμερικανικό χοιρινό κρέας καθώς οι Αρχές της χώρας αυτής έγειραν ανησυχίες υγειονομικού χαρακτήρα. Με την τωρινή συμφωνία, όμως, το φρέσκο και κατεψυγμένο χοιρινό όπως και τα προϊόντα χοιρινού κρέατος από τις ΗΠΑ θα μπορούν να εξάγονται κανονικά στην Αργεντινή. Αυτό που απομένει για να ξεκινήσει να εφαρμόζεται η συμφωνία, είναι οι αρμόδιοι αξιωματούχοι της λατινοαμερικανικής χώρας να επιβεβαιώσουν, με επί τόπου εξέταση, το αμερικανικό σύστημα επιθεώρησης κρέατος.

Ο Λευκός Οίκος ανακοινώνει τώρα ότι οι ΗΠΑ εστιάζουν στη διεύρυνση των διμερών εμπορικών σχέσεων και με άλλα προϊόντα, κυρίως βόειο κρέας, κρέας πουλερικών και φρούτα.

30 August 2017
Banner
Banner