Κρούσμα βρουκέλλωσης σε κτηνοτροφική μονάδα στη Λεκάνη

04 September 2018

Κρούσμα βρουκέλλωσης σε κτηνοτροφική μονάδα στη Λεκάνη

Κρούσμα βρουκέλλωσης σε κτηνοτροφική μονάδα στην περιοχή της Λεκάνης του δήμου Νέστου, έθεσε σε κινητοποίηση τη διοίκηση της Π.Ε. Καβάλας, τον τοπικό Σύνδεσμο Κτηνοτρόφων, καθώς τις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Καβάλας.

Το πρωί της Δευτέρας (3/9) πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Θόδωρου Μαρκόπουλου, στη διάρκεια της οποίας έγινε συζήτηση για να εκτιμηθεί η κατάσταση και να ληφθούν μέτρα στην περίπτωση που αυτό είναι αναγκαίο.

Άγνωστο ακόμη το μέγεθος του προβλήματος – Θα φανεί από τις αιμοληψίες που θα γίνουν

«Μετά από ένα κρούσμα βρουκέλλωσης που είχαμε σε μονάδα βοοειδών στη Λεκάνη, αποφασίσαμε να κάνουμε σύσκεψη για να δούμε που βρισκόμαστε και τι βήματα θα κάνουμε από εδώ και πέρα. Δεν γνωρίζουμε πόσο μεγάλο ή μικρό είναι το πρόβλημα. Αυτό θα το δούμε από τις αιμοληψίες που θα γίνουν, ώστε από εκεί και πέρα να έρθουμε σε συνεννόηση με τους κτηνοτρόφους, γιατί μπορεί να χρειαστεί να σφαγούν ζώα. Αν είναι να γίνει αυτό για πολλά ζώα, θα πρέπει να μπούμε σε μα διαδικασία εμβολιασμού όπως συνέβη σε άλλες περιοχές», τόνισε στο πλαίσιο δηλώσεών του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων της Π.Ε. Καβάλας Νίκος Δημόπουλος.

28 από τα 34 βοοειδή της κτηνοτροφικής μονάδας στη Λεκάνη σφαγήκαν, καθώς βρέθηκαν θετικά στη βρουκέλλωση  

Να σημειωθεί ότι στην εν λόγω κτηνοτροφική μονάδα της Λεκάνης από τα συνολικά 34 βοοειδή σφαγήκαν τα 28, καθώς βρέθηκαν θετικά στη βρουκέλλωση.

«Αν έχουμε ανάλογα ποσοστά και σε άλλες μονάδες το πρόβλημα θα είναι πολύ μεγάλο. Μπορεί όμως να μην είναι κι έτσι, αυτό θα το δει η Κτηνιατρική Υπηρεσία. Επειδή έχουμε το προηγούμενο σε Παρανέστι και Σταυρούπολη πρέπει να κάνουμε τα ανάλογα βήματα. Δυστυχώς, υπάρχει αποζημίωση μόνο για το ζωικό κεφάλαιο. Όταν δεν σου αποζημιώνεται η παραγωγή δεν μπορείς να επιβιώσεις. Η αποζημίωση είναι τέτοια που σε πάει πολλά χρόνια πίσω», συμπλήρωσε σχετικά στις δηλώσεις του ο Νίκος Δημόπουλος.

«Η τελευταία τετραετία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί στον τομέα της κτηνοτροφίας ως η τετραετία με τις επαναλαμβανόμενες εξάρσεις ζωικών ασθενειών και σε ορισμένες περιπτώσεις ζωοανθρωπονόσων»

Από τη μεριά του ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας υπογράμμισε στις δηλώσεις του: «Η τελευταία τετραετία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί στον τομέα της κτηνοτροφίας ως η τετραετία με τις επαναλαμβανόμενες εξάρσεις ζωικών ασθενειών και σε ορισμένες περιπτώσεις ζωοανθρωπονόσων. Μια παλιά ασθένεια η οποία εμφανίστηκε στην περιοχή της Λεκάνης, είναι η βρουκέλλωση, μια ασθένεια που απαιτεί να εκτιμηθεί η κατάσταση και να υπάρξει συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανονισμών, για να δούμε αν θα προχωρήσουμε και σε ποια μέτρα, για να προστατέψουμε την περιοχή και το ζωικό κεφάλαιο. Αυτό έχει να κάνει με την ποιότητα και την τιμή των προϊόντων που παράγονται, αλλά και το να  προστατέψουμε τις ίδιες τις κτηνοτροφικές μονάδες, ώστε να μπορούν να στέκονται και να αντεπεξέρχονται οικονομικά».

«Οτιδήποτε έχει να κάνει με θανάτωση ζώων, αποζημίωσης κλπ, κλονίζει εντελώς τα χρηματοοικονομικά μιας κτηνοτροφικής μονάδας και οδηγεί σταδιακά στην έξοδο ενός κτηνοτρόφου από το επάγγελμα…»

«Βρισκόμαστε σε μια εποχή που έχουμε μείνει με έναν κτηνίατρο στην Π.Ε. Καβάλας, που χαρακτηρίζεται επίσης από το γεγονός ότι οι κτηνοτρόφοι μαστίζονται από ένα σημαντικό πρόβλημα που είναι η έλλειψη ρευστότητας. Για αυτό οτιδήποτε έχει να κάνει με θανάτωση ζώων, αποζημίωσης κλπ, κλονίζει εντελώς τα χρηματοοικονομικά μιας κτηνοτροφικής μονάδας και οδηγεί σταδιακά στην έξοδο ενός κτηνοτρόφου από το επάγγελμα. Εμείς αυτό δεν το θέλουμε, γιατί πιστεύουμε στη δυνατότητα της περιοχής και των κτηνοτρόφων μας και γι’ αυτό συγκλίνουμε στην άποψη να διεκδικήσουμε τα ανάλογα σε σχέση με αυτά που ίσχυσαν στην Δράμα και στην Ξάνθη σε αντίστοιχες περιπτώσεις», ανέφερε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο Θόδωρος Μαρκόπουλος.

[Πηγή: kavalawebnews.gr]

04 September 2018
Banner