Σημείο-κλειδί για βιώσιμα συστήματα τροφίμων, οι χονδρεμπορικές αγορές
Related Articles
Οι χονδρεμπορικές αγορές τροφίμων αποτελούν έναν κρίσιμο συνεργάτη στην παγκόσμια προσπάθεια να μετασχηματιστούν τα συστήματα παραγωγής τροφίμων και να επιτευχθεί η επισιτιστική επάρκεια.
Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα που θέλησε να περάσει ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), ο Κου Ντονγκγιού, απευθυνόμενος μέσω Διαδικτύου στο συνέδριο της Παγκόσμιας Ένωσης Χονδρεμπορικών Αγορών (WUWM).
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στη Φλωρεντία, και ο Γενικός Διευθυντής του FAO έδωσε έμφαση στο πώς η πανδημία COVID-19 κατέστησε επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες όσον αφορά την πρόσβαση σε θρεπτικά και υγιεινά τρόφιμα. Τόνισε ότι 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο δεν μπορούν να εξασφαλίσουν μια υγιεινή διατροφή και έως 132 εκατομμύρια περισσότεροι θα αντιμετωπίσουν το φάσμα της πείνας μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Ανέφερε επίσης ότι ο FAO ανέπτυξε κατευθυντήριες γραμμές για τον εκσυγχρονισμό των χονδρεμπορικών αγορών τροφίμων και σημείωσε την ανάγκη για υποδομές, σύγχρονο ψηφιακό λογισμικό και προσβάσιμη τεχνολογία, με στόχο να βελτιωθούν οι δυνατότητες και η αποτελεσματικότητα του κλάδου αυτού παγκοσμίως.
Ο Οργανισμός συνεργάζεται στενά με την WUWM για τους παραπάνω κοινούς στόχους και για την επίτευξη της αειφορίας, ενώ προωθεί σε πολλές δράσεις τη συνεργασία και τον συντονισμό του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
Όπως τονίστηκε στο συνέδριο, το 80% όσων βρίσκονται σε επισιτιστική ανασφάλεια παγκοσμίως είναι πρώην παραγωγοί τροφίμων τους οποίους οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής τους στέρησε την καλλιεργήσιμη γη. Οι χονδρεμπορικές αγορές τροφίμων θεωρούνται ζωτικής σημασίας σημεία στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων παγκοσμίως, και έχουν έναν ρόλο που μπορεί να λειτουργεί προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων: παραγωγών, μεταποιητών, μεταφορέων, λιανεμπορίου, καταναλωτών. Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος παγκοσμίως θα αποτυπώνονται σε έρευνα που ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο ο FAO μελετώντας 35 αγορές σε περισσότερες από 30 χώρες.
Η έρευνα «Αναβάθμιση των χονδρεμπορικών αγορών τροφίμων για την ανθεκτικότητα του συστήματος των τροφίμων στο 21ο αιώνα», γίνεται σε συνεργασία με την WUWM και αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2021.