«Κούρεμα» των προστίμων θα επιδιώξει ο Αποστόλου

17 April 2015

«Κούρεμα» των προστίμων θα επιδιώξει ο Αποστόλου

Συνάντηση με τον Επίτροπο Γεωργίας Φιλ Χόγκαν θα έχει η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης την ερχόμενη Δευτέρα, στο περιθώριο του Συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας. Στη συνάντηση θα τεθούν τέσσερα θέματα, σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Β. Αποστόλου:

Το θέμα των προστίμων και των καταλογισμών, τα οποία ανέρχονται στο ποσόν των 2,5 δισ. ευρώ. Τα ποσά αυτά είναι ανέφικτο να βρεθούν, ειδικά οι καταλογισμοί που αφορούν αγρότες, αλλά και συνεταιρισμούς που σήμερα δεν υπάρχουν. Όπως είπε ο κ. Αποστόλου η επιδίωξη είναι να υπάρξει δραστικό «κούρεμα» αυτών των ποσών. Να σημειωθεί ότι στην αρχή του χρόνου και αμέσως μετά την ανάληψη της νέας κυβέρνησης πληρώθηκε δόση 220 εκατ. ευρώ από τα πρόστιμα. Όπως απάντησε σε ερωτήσεις ο κ. Αποστόλου, έκπτωση σε πρόστιμο που της έχει επιβληθεί ζητά και η Γαλλία.

Η μειωμένη απορροφητικότητα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται μόνο στο 74%. Το ελληνικό υπουργείο ζητά παράταση για ένα χρόνο, ώστε να μη χαθούν πολύτιμοι πόροι, κάτι που ζητούν και άλλες χώρες.

Η προστασία της φέτας, σε σχέση με την συμφωνία ΕΕ- Καναδά, για το οποίο ο κ. Αποστόλου είχε θέσει σαφώς τις αντιρρήσεις του και στην προηγούμενη σύνοδο των υπουργών Γεωργίας. Όπως είπε μάλιστα οι διμερείς αυτές συμφωνίες πέρασαν «ένα αγνοία» των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε.

Θα ζητηθεί τρίμηνη παράταση για τις επιλέξιμες βοσκήσιμες εκτάσεις. Ήδη ετοιμάζεται σχετικό νομοσχέδιο, όπου θα προσεγγίζεται η δυνατότητα καταγραφής μεγαλύτερων εκτάσεων.

17 April 2015
Banner
Banner