Κόντρες στη Βουλή για την πρωτογενή παραγωγή

14 January 2019

Κόντρες στη Βουλή για την πρωτογενή παραγωγή

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11/1 στη Βουλή συζήτηση της επερώτησης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προς την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Εφ’ όλης της ύλης για τα αγροτικά θέματα απάντησαν στους βουλευτές της ΔΗ.ΣΥ. ο υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης και η υφυπουργός Ολυμπία Τελιγιορίδου.

«Περνάτε από έναν παραμορφωτικό φακό τα πράγματα» είπε ο υπουργός, ενώ απάντησε σε μία προς μία τις ερωτήσεις τους σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες τα τελευταία χρόνια. Αναφερόμενος στο όραμα και στη στρατηγική του Υπουργείου και της Κυβέρνησης για τον αγροτικό τομέα ο κ. Αραχωβίτης παρέθεσε το γνωμικό του Μονταίνιου: «Δεν υπάρχει ευνοϊκός άνεμος γι’ αυτόν που δεν ξέρει πού πάει».

Απαντώντας στο κεντρικό ερώτημα της επερώτησης της ΔΗΣΥ, είπε ότι «σας κατέθεσα τη σύνοψη του εθνικού σχεδίου για τον πρωτογενή τομέα που είναι σε πλήρη μορφή 70 σελίδες. Συζητήθηκε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και θα έπρεπε να το έχετε στα χέρια σας».

Στη συνέχεια προχώρησε εξειδικεύοντας τις πολιτικές του Υπουργείου, τα τελευταία 4 χρόνια για: Την προστασία των μικρομεσαίων αγροτών, την Αγροτική Ανάπτυξη, τις επιδοτήσεις, τα εγγειοβελτιωτικά έργα, την αλιεία, τους ελέγχους στα τρόφιμα, τη στελέχωση του ΥΠΑΑΤ, τους συνεταιρισμούς, τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, το πρόγραμμα δακοκτονίας, την προώθηση-προβολή των αγροτικών προϊόντων, τους δασικούς χάρτες και τις μειονεκτικές περιοχές.

Τελιγιορίδου: Προτεραιότητα ο αγροτικός τομέας

Βασική προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας θεωρεί την πρωτογενή παραγωγή η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ολυμπία Τελιγιορίδου και είχε την ευκαιρία να το υπογραμμίσει εκ νέου την περασμένη Παρασκευή 11/1, όταν απάντησε στη Βουλή στην Επίκαιρη Επερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛ. σχετικά με την αγροτική παραγωγή.

Η κ. Τελιγιορίδου στην ομιλία της επισήμανε ότι ο αγροτικός τομέας της οικονομίας αποτελεί πεδίο πρώτης προτεραιότητας για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας μετά τη λήξη των μνημονίων.

Επιπλέον σημείωσε ότι «Βασική προϋπόθεση για την αποτελεσματική έκβαση μιας δυναμικής προσπάθειας ανάκαμψης και παραγωγικής ανασυγκρότησης είναι η συνεργασία ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και η αποτύπωση της πραγματικότητας.

Η έλλειψη χρηματοπιστωτικού ιδρύματος με το ξεπούλημα της ΑΤΕ και η καταρράκωση του συνεταιριστικού κινήματος ώς το 2015 είναι δυο σημαντικοί ανασχετικοί παράγοντες που καταδεικνύουν την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού από τις προηγούμενες κυβερνήσεις». Βασική στόχευση της κυβέρνησης, είπε η υφυπουργός, είναι η εξασφάλιση και η ανάπτυξη της απασχόλησης, η αντιμετώπιση προβλημάτων όπως οι ελληνοποιήσεις με την εντατικοποίηση των ελέγχων και την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, η εκπαίδευση, η ευφυής γεωργία, η μείωση του κόστους παραγωγής.

«Η πολιτική μας συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων και την αύξηση της εξαγωγικής δραστηριότητας. Η επιτυχία της προσπάθειάς μας περνάει μέσα από την οργανωμένη προσπάθεια που μπορεί να εγγυηθεί καλύτερα αποτελέσματα. Τα συλλογικά σχήματα μπορούν να θωρακίσουν την παραγωγική και οικονομική δραστηριότητα στη νέα εποχή» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Τελιγιορίδου.

Η Επερώτηση του ΚΙΝ.ΑΛ.

Στην Επερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛ. με επικεφαλής τη Φώφη Γεννηματά, επισήμαιναν ότι είναι πλέον σήμερα φανερό ότι ο αγροτικός τομέας κινείται με τον αυτόματο πιλότο των άμεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ, και μάλιστα μειωμένων, αφού προσμετρούνται πλέον στο φορολογητέο εισόδημα. «Οι Έλληνες αγρότες, έχουν κατανοήσει εδώ και καιρό, ότι δεν είχατε ούτε στόχους, ούτε συγκεκριμένο Εθνικό Σχέδιο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης που να αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τομέα ώστε να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάταση της Εθνικής οικονομίας. Για την ακρίβεια δεν είχατε Πρόγραμμα Αγροτικής Πολιτικής» σημειώνουν χαρακτηριστικά οι βουλευτές, παραθέτοντας «μια σειρά επώδυνων και αντιαγροτικών μέτρων που έχουν ληφθεί την τελευταία τετραετία και έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα αγροτικά νοικοκυριά:

  • Φορολόγηση των αγροτικών εισοδημάτων, των άμεσων ενισχύσεων συμπεριλαμβανομένων, με συντελεστή που κυμαίνεται από 22 έως 45%. Εξομοίωση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων με τις επιχειρήσεις και συνεπεία αυτού αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100%.
  • Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στο υπερτριπλάσιο αυτής του ΟΓΑ και σύνδεση τους με το φορολογητέο εισόδημα.
  • Αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος.
  • Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί που αφού διέλυσε τους μικρούς παραγωγούς που δραστηριοποιούταν στην εσωτερική αγορά και προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στις συνεταιριστικές οργανώσεις, τώρα αντιπολιτευόμενοι τον εαυτό σας, τον καταργήσατε 3 χρόνια μετά, η ζημιά όμως παραμένει. Ανύπαρκτη πολιτική για την ΕΒΖ που την οδήγησε στην πλήρη απαξίωση και στο οριστικό κλείσιμο των εν ενεργεία εργοστασίων, έχοντας ως αποτέλεσμα να χαθεί επίσης και η τευτλοκαλλιέργεια, μια δυναμική καλλιέργεια, από τη χώρα. Καθυστέρηση των ψεκασμών για τη δακοκτονία, που έχουν ως αποτέλεσμα μεγάλα προβλήματα στην φετινή παραγωγή ελαιόλαδου. .
  • Τεράστια αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου, κατάργηση της επιστροφής του για τους αγρότες  αλλά και πληρωμή του 2015  με δυο χρόνια καθυστέρηση.
  • Ανεπίτρεπτο και δίχως τεκμηρίωση παιχνίδι με τα ιστορικά δικαιώματα στο πλαίσιο της τρέχουσας ΚΑΠ, που δημιουργεί άγχος και ανασφάλεια στους αγρότες. Δασικοί χάρτες που αντί να προστατεύουν το περιβάλλον έρχονται απλώς να αφαιρέσουν αγροτική γη. Νέο σχέδιο οριοθέτησης του χάρτη των μειονεκτικών περιοχών που στερεί -ακόμα και μετά τις διορθώσεις στις οποίες έχετε προβεί υπο την πίεση της γενικής κατακραυγής- από πολλούς παραγωγούς την εξισωτική αποζημίωση, η οποία αποτελούσε ένα μέσο εξισορρόπησης του πολύ υψηλού κόστους που προϋποθέτει η δραστηριοποίηση τους στις περιοχές με φυσικούς περιορισμούς.
  • Σε σχέση με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, δηλώνατε ότι με τη δική σας ουσιαστική και καθοριστική παρέμβαση το ΠΑΑ θα λειτουργούσε εμπροσθοβαρώς. Όλα τα Μέτρα που έχετε μέχρι τώρα προκηρύξει είναι απλώς συνεχιζόμενα έργα και μόνο  εμπροσθοβαρή αξιοποίηση του ΠΑΑ δεν συνιστούν. Και επιπλέον, από τα Σχέδια Βελτίωσης, εξαιρούνται τα σχέδια άρδευσης που είναι αυτά που «καίνε» τους αγρότες. Το Μέτρο 2, για τις Γεωργικές Συμβουλές, ένα μέτρο που θα μπορούσε να συντελέσει στην αγροτική ανάπτυξη του τόπου, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας για επιστήμονες στην ύπαιθρο και που  αποτελεί επιπλέον κοινοτική μας υποχρέωση από την ΚΑΠ του 2015, παραμένει στον αέρα, ένα σχεδόν χρόνο μετά την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης που εκδόθηκε μετά κόπων και βασάνων.
  • Μεγάλες καθυστερήσεις τόσο στην πληρωμή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ όσο και στη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Οργανισμού.
  • Ψήφιση του Νόμου 4386/2016 για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς με στόχο,  την χειραγώγηση των συνεταιριστικών οργανώσεων με ακατανόητες παρεμβάσεις στα καταστατικά τους, αντί για μείωση της γραφειοκρατίας που θα διευκόλυνε την δημιουργία και λειτουργία των συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών. Αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην εκκαθάριση των περιουσιακών στοιχείων των συνεταιρισμών.
  • Τέλος, το σημαντικότερο, τον τελευταίο χρόνο, με την ανυπαρξία ελέγχων στη αγορά και τις ελληνοποιήσεις, η ελληνική κτηνοτροφία με ευθύνη της κυβέρνησης οδηγείται στην καταστροφή.

Κατόπιν όλων αυτών, οι βουλευτές ερωτούν:

«Για την ανυπαρξία αγροτικής πολιτικής, την έλλειψη σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης και την εγκατάλειψη του αγροτικού τομέα και της ελληνικής υπαίθρου.

Για τα αντιαγροτικά μέτρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εφάρμοσε με συνέπεια, την μεγάλη αύξηση του κόστους λειτουργίας των γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, λόγω των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων, των πολύ μεγάλων αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων, του ηλεκτρικού ρεύματος, των αγροτικών εφοδίων και της επιβολής φόρου στο κρασί.

Για την πλημμελή λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών, την απουσία ελέγχων, τις ελληνοποιήσεις προϊόντων φυτικής και ζωικής παραγωγής με συνέπεια την μείωση των εισοδημάτων των γεωργών και των κτηνοτρόφων, την παραπλάνηση των καταναλωτών και την κερδοσκοπία σε βάρος τους.

Για την έλλειψη μέτρων υποστήριξης της αλιείας, της πτηνοτροφίας και της μελισσοκομίας.

Για την μεγάλη μείωση των τιμών του αιγοπρόβειου γάλακτος, την ασυδοσία ορισμένων γαλακτοκομικών επιχειρήσεων που μειώνουν τις ποσότητες που τους παραδίδουν οι αγελαδοτρόφοι, με αποτέλεσμα η ελληνική κτηνοτροφία να οδηγείται στην καταστροφή.

Για την έλλειψη κινήτρων οικονομικής στήριξης των συνεταιρισμών και των ομάδων παραγωγών και την προώθηση επενδύσεων μεταποίησης, τυποποίησης και αύξησης της προστιθέμενης αξίας των αγροτικών προϊόντων/

Για την καθυστέρηση αξιοποίησης των χρηματοδοτήσεων των κοινοτικών διαρθρωτικών ταμείων για μικρά και μεγάλα έργα υποδομής στην άρδευση και την ενεργειακή αυτοτέλεια των αγροτικών εκμεταλλεύσεων καθώς και στην χρήση των νέων τεχνολογιών για την γεωργία ακριβείας, με στόχους την αειφορία του τομέα και την μείωση του κόστους παραγωγής.

Για την καθυστέρηση βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του ΕΛΓΑ και των κανονισμών ασφάλισης της φυτικής και ζωικής παραγωγής που λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι απολύτως απαραίτητες, καθώς και την καθυστέρηση πληρωμής των αποζημιώσεων».

Π. Βράντζα: Από τη δεκαετία του ’80 η αρχή του τέλους

Τον λόγο στη σχετική συζήτηση πήρε η Παναγιώτα Βράντζα, ως κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, για να υπογραμμίσει μεταξύ των άλλων ότι όποιος αναζητήσει τα θεμελιώδη μεγέθη της αγροτικής παραγωγής και την εξέλιξή τους, «θα διαπιστώσει ότι η αρχή του τέλους ξεκίνησε τη δεκαετία του ’80 και συνεχίζεται. Μπορέσαμε εμείς να ανακόψουμε αυτή την καταστροφική πορεία που προκάλεσαν οι πολιτικές, κυρίως του ΠΑΣΟΚ -αλλά όχι μόνο- τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια; Δυστυχώς όχι. Θα σας πω όμως τι κάναμε κύριοι συνάδελφοι και τι αποτέλεσμα είχαν οι δικές μας πολιτικές τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Προφανώς δεν είναι δυνατόν σε 5 λεπτά, ούτε καν σε 5 ώρες να αναφερθεί κάποιος, έστω στοιχειωδώς στο σύνολο των θεμάτων του πρωτογενούς τομέα, για αυτό θα αναφερθώ σε κάποια από αυτά, κάποια από τα πιο σημαντικά.

Φορολογικό - Ασφαλιστικό των αγροτών. Πραγματικά χρειάζεται υπερβολικό θράσος, να ισχυρίζεται κάποιος ότι στη χρεωκοπημένη από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ  χώρα, οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών είναι μεγάλες. Υπήρξε εξόφθαλμη μεροληψία και ορθώς κατά τη γνώμη μου, υπέρ των αγροτών τόσο στο φορολογικό όσο και στο ασφαλιστικό. Είναι η μόνη επαγγελματική ομάδα με αφορολόγητο, και το μεγαλύτερο μέρος των επιδοτήσεων, οι οποίες αφορούν στο 50% του συνολικού εισοδήματος, παραμένει αφορολόγητο. Αντίστοιχα, οι εισφορές για τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών, είναι λίγο χαμηλότερες και από τις χαμηλότερες. Δεν θα σας κουράσω με νούμερα άλλωστε κάποια ειπώθηκαν και όλα βρίσκονται εύκολα. Θα σας προέτρεπα όμως να ρωτήσετε επαγγελματίες αγρότες. Αν αποφύγετε τους γνωστούς προβεβλημένους αγροτοπατέρες που κάνουν πολιτική και μόνο, είμαι σίγουρη ότι θα εκπλαγείτε από τις απαντήσεις τους.    

Πληρωμές ΕΛΓΑ. Εδώ ξανά χρειάζεται θράσος για να ισχυρίζεται κάποιος ότι η ροή των πληρωμών των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ δεν είναι η καλύτερη όλων των εποχών. Σας παραπέμπω ξανά στα στοιχεία του οργανισμού και στους ίδιους τους αγρότες. Θα συμφωνήσω μαζί σας, ότι το θεσμικό πλαίσιο και ο κανονισμός λειτουργίας του οργανισμού χρειάζεται αναθεώρηση, βελτίωση και εκσυγχρονισμό. Όντως δεν προλάβαμε να το κάνουμε, γιατί ξοδέψαμε πολύ χρόνο να «μαζέψουμε» τις πληρωμές οι οποίες επί των ημερών σας συχνά χρειαζόταν τετραετία!!

ΚΑΠ – Ιστορικά δικαιώματα. Όταν εσείς μιλάτε για «παιχνίδι» με τα ιστορικά δικαιώματα, πραγματικά προκαλείται το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Δεν θα αναφερθώ στις εποχές της «αφθονίας», τότε που και οι αγρότες έδεναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα, τότε που το εθνικό «αγροτικό» ποτό ήταν το παλαιωμένο ουίσκι, θα σας πάω στο 2014. Επί της εξαιρετικής συγκυβερνήσεως «Σαμαρά – Βενιζέλου», ήταν δυστυχώς η χρονική στιγμή της κατάθεσης της εθνικής πρότασης για την τρέχουσα ΚΑΠ. Παρά τα αρχικά σενάρια για κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων επί υπουργίας Τσαυτάρη, την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή κλήθηκε ο κύριος Καρασμάνης να διατηρήσει την αδικία, το κλείσιμο του αγροτικού επαγγέλματος την επιβράβευση αυτών που δεν παράγουν και την τιμωρία αυτών του παράγουν.

Οι κακές γλώσσες θέλουν δικό σας «αγροτοπατέρα» να υπαγόρευσε αυτό το αίσχος που ονομάσατε εθνική πρόταση για την περίοδο 2014-2020.

Προσωπικά θα ήθελα η κυβέρνησή μας να είχε ήδη καταργήσει τα ιστορικά δικαιώματα εδώ και 2 χρόνια, που μπορούσε, και αισθάνομαι υπόλογη απέναντι στις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις του τόπου για αυτό. Αντίθετα εσείς ανησυχείτε μήπως και οι προστατευόμενοί σας αγρότες του καναπέ χάσουν τα προνόμιά τους.

Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ). Αναρωτιέμαι ειλικρινά, με τόσα στελέχη που έχετε στο ΥΠΑΑΤ και ειδικά στη διαχειριστική αρχή, δεν ξέρετε ότι η πορεία εκτέλεσης  του ΠΑΑ της τρέχουσας περιόδου, είναι μακράν η καλύτερη σε σχέση με όλες τις προηγούμενες; Να δεχθώ ότι δεν το γνωρίζετε και να σας παραπέμψω στις υπηρεσίες, ακόμη και στον ίδιο το Γενικό Γραμματέα να σας ενημερώσει με κάθε λεπτομέρεια για κάθε μέτρο. Αυτό όμως που σίγουρα γνωρίζετε είναι η πορεία εκτέλεσης του ΠΑΑ της προηγούμενης περιόδου. Θα θυμάστε φαντάζομαι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μέτρων της περιόδου 2007-2013 ξεκίνησαν να πληρώνονται επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ από το τέλος του 2015 και μετά.

Και προφανώς θα γνωρίζετε, αυτό που γνωρίζουν όλοι οι αγρότες, ότι επί των ημερών μας, όχι μόνο έκλεισαν εκκρεμότητες σχεδόν μίας δεκαετίας, αλλά πραγματικά τακτοποιήθηκαν οι πληρωμές και πλέον οι παραγωγοί μπορούν να προγραμματίζουν την οικονομική τους δραστηριότητα αλλά και τη ζωή τους.

Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας και θα σας πω ότι προσωπικά δεν είμαι ικανοποιημένη από τον εφαρμογή του ΠΑΑ, γιατί πιστεύω ότι θα μπορούσε να είναι πολύ πιο χρήσιμο και παραγωγικό. Από τη διατύπωση στην ερώτησή σας όμως φαίνεται ότι αυτό, ουδόλως σας απασχολεί. Αντίθετα τα μέτρα στα οποία αναφέρεστε, για κάποιον που γνωρίζει τα τεκταινόμενα, δείχνουν και τα συμφέροντα για τα οποία κόπτεστε.

Νόμος 4386/2016 για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Εδώ μάλλον έχουμε το ανέκδοτο της ημέρας. Το ΠΑΣΟΚ, κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ ότι ψήφισε νόμο, με στόχο τη χειραγώγηση των συνεταιριστικών οργανώσεων! Δε ξέρω αν το έχετε πάρει χαμπάρι, αλλά το συνεταιριστικό κίνημα διαλύθηκε ολοκληρωτικά επί των ημερών σας. Και να θέλαμε να χειραγωγήσουμε κάτι, πραγματικά δεν έμεινε τίποτα. Όσοι συμμετέχουν στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, πιθανώς θυμούνται ότι δεν ήμουν πολύ χαρούμενη με τον 4386 και ο βασικός λόγος ήταν ότι δεν διέφερε η λογική του από αυτή του δικού σας 4015.

Το γεγονός ότι είναι στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου η αλλαγή του 4386, δείχνει ακριβώς ότι δεν είμαστε εμμονικοί, διορθώνουμε λάθη και προχωράμε μπροστά. Κάνουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες να σώσουμε την τεράστια περιουσία των αγροτών η οποία μέσω των χρεωκοπημένων συνεταιριστικών οργανώσεων, και το φιάσκο της αγροτικής βρίσκεται στον αέρα, με απολύτως δική σας υπαιτιότητα.

Μας εγκαλείτε για τους δασικούς χάρτες; Αντί να ντρέπεστε και εσείς και η ΝΔ που η χώρα, η μοναδική στην Ευρώπη, τον 21ο αιώνα δεν είχε ούτε δασολόγιο ούτε κτηματολόγιο ούτε περιουσιολόγιο.

Φαίνεται ότι ακόμη δεν έχετε καταλάβει τι σημαίνει μειονεκτικές περιοχές και ποιος  ο λόγος που με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό ενισχύονται. Ξέρετε το ζήτημα δεν είναι ποια ομάδα ή ποια περιοχή θα εισπράξει πόσα. Το ζήτημα είναι η παραγωγή.

Το κόστος παραγωγής και ειδικά το κόστος της ενέργειας στην παραγωγική διαδικασία είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Μπορείτε σας παρακαλώ να μου πείτε τι κάνατε σε επίπεδο υποδομών όλα αυτά τα χρόνια για να μειωθεί το κόστος ενέργειας. Μάλλον τίποτα. Κάνατε όμως τα ΤΟΕΒ και τα ΓΟΕΒ αστείρευτες δεξαμενές ψήφων, κέντρα αδιαφάνειας και απάτης. Εμείς το μόνο που μπορέσαμε να κάνουμε, σε αυτές τις χαλεπές εποχές είναι το Net metering, αν έχετε ακουστά!

Τέλος το ζήτημα των ελληνοποιήσεων, είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα αυτή τη στιγμή, είναι διαχρονικό και δυστυχώς συνεχίζεται. Βεβαίως, οι συνειρμοί με την αναφορά σας στο πρόβειο γάλα και τη φέτα, παραπέμπουν στους καταστροφικούς σας χειρισμούς κατά το πρόσφατο παρελθόν.

Εμείς ψηφίσαμε το νόμο 4492/2017 για τα νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα με σημαντικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ελληνοποιήσεων. Είναι σχεδόν έτοιμη Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία αυστηροποιεί και θωρακίζει το θεσμικό πλαίσιο των ελέγχων.

Είναι αυτά αρκετά; Προφανώς όχι και αυτό φαίνεται από τις τιμές παραγωγού ειδικά στα προϊόντα ζωικής προέλευσης. Υπάρχουν σκέψεις, υπάρχουν προτάσεις, εύχομαι και ελπίζω το ΥΠΑΑΤ και οι εποπτευόμενοι οργανισμοί του να δράσουν άμεσα και πιο δυναμικά.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΚΙΝΑΛ,

καταθέσατε μια επίκαιρη ερώτηση με μόνο στόχο να κάνετε εντύπωση. Δεν μπήκατε στον κόπο να ασχοληθείτε ούτε με το τι έκανε η σημερινή κυβέρνηση αλλά ούτε με τα πεπραγμένα των δικών σας παλαιότερων κυβερνήσεων. Κάνατε μια εντελώς επιφανειακή προσέγγιση όλων των θεμάτων χωρίς καν να καταφέρετε να εντοπίσετε τα κατάλληλα σημεία για να στηρίξετε την αντιπολιτευτική σας τακτική. Δυστυχώς δεν έχετε καμία σχέση πλέον με την παραγωγική διαδικασία της χώρας, η ιστορία δε, σας κατατάσσει σε εκείνους που δεν δικαιούνται να ομιλούν».

14 January 2019
Banner