Κόνσολας: Αδυναμία κτηνιατρικών ελέγχων στην Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου

26 February 2018

Κόνσολας: Αδυναμία κτηνιατρικών ελέγχων στην Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου

Στις αρχές Μαρτίου λαμβάνει αδειοδότηση και ξεκινά τη λειτουργία του το Σφαγείο στην Κάσο, κάτι που σημαίνει ότι αυξάνονται οι ανάγκες για ελέγχους από την Κτηνιατρική Υπηρεσία. Όμως η Υπηρεσία σε ολόκληρη την περιοχή Καρπάθου-Κάσου έχει μόνο εποχικούς υπαλλήλους, οκταμηνίτες. Αυτό αναφέρει σε σχετική ερώτησή του στη Βουλή ο Μάνος Κόνσολας, βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας.

Στην ερώτηση, την οποία απευθύνει στους υπουργούς Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ο βουλευτής θέτει το ζήτημα της αδυναμίας ελέγχων από την Κτηνιατρική Υπηρεσία Νοτίου Αιγαίου λόγω έλλειψης μόνιμου προσωπικού.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κόνσολας αναφέρει ότι στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και ειδικότερα στα Επαρχεία Καρπάθου-Κάσου και Καλύμνου-Λέρου-Αστυπάλαιας-Πάτμου-Λειψών-Αγαθονησίου, όπου υφίσταται σημαντικό ζωικό κεφάλαιο, καθώς και μονάδες τυποποίησης προϊόντων, είναι επιτακτική ανάγκη να λειτουργούν απρόσκοπτα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και ιδιαίτερα αυτός της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας. Επιπλέον, σημειώνει ότι στα δύο προαναφερόμενα Επαρχεία δραστηριοποιούνται Σφαγεία, Τυροκομεία, Τυποποιητήρια Μελιού, Ιχθυοκαλλιέργειες, καθώς και μονάδες τυποποίησης προϊόντων (αλιεύματα), που εξάγονται και για τα οποία είναι απαραίτητη η έκδοση πιστοποιητικών.

Εν τούτοις, όπως τονίζει στην ερώτηση ο βουλευτής, «οι οργανικές θέσεις της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας που αντιστοιχούν στα δύο Επαρχεία είναι τέσσερις (δύο για κάθε Επαρχείο), οι οποίες δεν έχουν καλυφθεί. Αυτό έχει ως συνέπεια, οι έλεγχοι να πραγματοποιούνται από εποχικούς υπαλλήλους με οκτάμηνες συμβάσεις». Ο ίδιος σημειώνει ότι σήμερα στην Κεντρική Κτηνιατρική Υπηρεσία Ν. Αιγαίου υπηρετούν τέσσερις υπάλληλοι στη Ρόδο και ένας στην Κω, οι οποίοι είναι αδύνατον να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν, ενώ εκτός όλων των άλλων, αντιμετωπίζουν τον όγκο εργασίας, τις δυσχερείς μετακινήσεις, αλλά και το πρόβλημα των εξόδων και της καθυστέρησης στην καταβολή των οδοιπορικών.

Μετά από όλα αυτά, ο βουλευτής ρωτά τους δύο υπουργούς:

Αν πρόκειται να ενισχυθεί με προσωπικό η Κτηνιατρική Υπηρεσία στο Νότιο Αιγαίο και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα,

Αν πρόκειται να υπάρξει άμεση κάλυψη των οργανικών θέσεων ενόψει μάλιστα και της τουριστικής περιόδου, ώστε να διασφαλιστεί ο ποιοτικός έλεγχος των προϊόντων και να θωρακιστεί η δημόσια υγεία.

26 February 2018
Banner
Banner