Κλείνουν τα μαγαζιά τους την Κυριακή οι έμποροι

03 May 2017

Κλείνουν τα μαγαζιά τους την Κυριακή οι έμποροι

Υπόνοιες για συνταγματική εκτροπή αφήνει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) στην υπόθεση της ουσιαστικής απελευθέρωσης της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων, που είναι προ των πυλών μετά και την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας με τους δανειστές.

Σε ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό η ΕΣΕΕ αναρωτιέται «πώς θα νομοθετηθεί αυτή η απελευθέρωση μετά την έκδοση της υπ’ αριθμ. 100/2017 απόφασης της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία επί της ουσίας έκρινε την Κυριακή αργία ως πολύ σημαντική και αναντικατάστατη ημέρα για την ζωή και την ανάπτυξη της προσωπικότητας, τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων αυτής της χώρας. Πώς θα συνυπάρξουν νομοθετικά κείμενα λειτουργίας τις Κυριακές με την ουσιαστική απαγόρευση του Ανώτατου Δικαστηρίου που ερμηνεύει πρωτογενώς το Σύνταγμα; Δεν θα είναι αυτό συνταγματική εκτροπή;»

Η Συνομοσπονδία εκφράζει έντονο προβληματισμό για το γεγονός ότι «η προσεκτική μελέτη των φερομένων ως συμφωνηθέντων επικεντρώνει φωτογραφικά στην αποκαθήλωση της κυριακάτικης αργίας στις παραθαλάσσιες περιοχές από τον Πειραιά μέχρι το Σούνιο, στο κέντρο της Αθήνας, σε όλη την παραθαλάσσια ζώνη της Θεσσαλονίκης και στα αεροδρόμια Ελευθέριος Βενιζέλος και Μακεδονία και τις επιχειρήσεις πέριξ αυτών. Οι περιοχές αυτές, θα χαρακτηριστούν ως δήθεν «τουριστικές», κατά παραβίαση της κοινής λογικής και κατά παράβαση της εθνικής νομοθεσίας, η οποία δεν περιλαμβάνει ασφαλή διαδικασία και κριτήρια καθορισμού μίας περιοχής ως τουριστικής».

Η ΕΣΕΕ υπαινίσσεται ότι αυτά συμβαίνουν επειδή στις περιοχές αυτές επιχειρούν μεγάλα συμφέροντα και πολυεθνικές επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου. Ζητά δε άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό και ανακοινώνει την απόφασή της για πανελλαδικό κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων την ερχόμενη Κυριακή, 7 Μαΐου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις «αποφάσεις που λαμβάνονται ερήμην μας και ερήμην των θεσμών της δικαιοσύνης της χώρας».

Σημειώνεται ότι κοινή συνέντευξη Τύπου παραθέτουν σήμερα για το θέμα της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς και ο Γ.Γ. της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) Π. Κυριακούλιας.

03 May 2017
Banner
Banner