Πόσες… κινεζικές θέσεις εργασίας στηρίζουν οι ελληνικές εξαγωγές

28 November 2018

Πόσες… κινεζικές θέσεις εργασίας στηρίζουν οι ελληνικές εξαγωγές

Το ξέρετε ότι οι εξαγωγές της Ελλάδας σε Τρίτες Χώρες δημιουργούν ή στηρίζουν περίπου 700.000 θέσεις εργασίας παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων 28.000 θέσεις εργασίας στην Κίνα, 16.000 θέσεις εργασίας στην Ινδία και 11.000 θέσεις εργασίας στη Ρωσία; Ότι οι εξαγωγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον υπόλοιπο κόσμο στηρίζουν 456.000 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα; Ότι οι εξαγωγές της Γερμανίας και της Ιταλίας σε Τρίτες Χώρες στηρίζουν αντιστοίχως περί τις 6.000 και 4.500 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα; Να μία έννοια της παγκοσμιοποίησης…

Στοιχεία σχετικά με τον σημαντικό ρόλο που παίζουν οι ευρωπαϊκές εξαγωγές για τις θέσεις εργασίας στην Ευρώπη και αλλού, αναδεικνύει μελέτη που δημοσίευσε χθες η Κομισιόν, και η οποία περιλαμβάνει σειρά δεικτών για να παρουσιάσει με λεπτομέρειες τη σχέση μεταξύ εμπορίου και απασχόλησης για την Ε.Ε. συνολικά και για κάθε κράτος μέλος της.

Η μελέτη δείχνει ότι οι εξαγωγές της Ε.Ε. προς τον υπόλοιπο κόσμο στηρίζουν 36 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρώπη (κατά δύο τρίτα περισσότερες απ' ό,τι το 2000). 14 εκατομμύρια από τις θέσεις αυτές καταλαμβάνονται από γυναίκες. Επιπλέον, οι ενωσιακές εξαγωγές προς τον υπόλοιπο κόσμο δημιουργούν 2,3 τρισεκατομμύρια ευρώ προστιθέμενης αξίας στην Ε.Ε.

Από την έναρξη της θητείας της τρέχουσας Επιτροπής το 2014, ο αριθμός θέσεων εργασίας που στηρίζονται από τις εξαγωγές έχει αυξηθεί κατά 3,5 εκατομμύρια. Οι θέσεις αυτές αμείβονται κατά μέσο όρο κατά 12% περισσότερο απ' ό,τι οι θέσεις στην υπόλοιπη οικονομία.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης, αυξάνονται οι θέσεις εργασίας που δημιουργούν και στηρίζουν οι εξαγωγές: οι μεγαλύτερες αυξήσεις από το 2000 έχουν καταγραφεί στη Βουλγαρία (+312%), στη Σλοβακία (+213%), στην Πορτογαλία (+172%), στη Λιθουανία (+153%), στην Ιρλανδία (+147%), στην Εσθονία (+147%) και στη Λετονία (+138%).

Τα στοιχεία τονίζουν τις σημαντικές θετικές δευτερογενείς επιπτώσεις που έχουν οι εξαγωγές προς τον υπόλοιπο κόσμο. Όταν οι εξαγωγείς ενός κράτους μέλους της Ε.Ε. έχουν θετική πορεία, ωφελούνται και οι εργαζόμενοι άλλων κρατών μελών. Αυτό συμβαίνει επειδή οι εταιρείες που προμηθεύουν αγαθά και υπηρεσίες σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού αποκομίζουν επίσης κέρδη όταν ο τελικός πελάτης τους πωλεί το τελικό προϊόν στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, οι γαλλικές εξαγωγές στον υπόλοιπο κόσμο στηρίζουν περίπου 627.000 θέσεις εργασίας σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Τέλος, οι ενωσιακές εξαγωγές σε χώρες όλου του κόσμου στηρίζουν σχεδόν 20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας εκτός Ε.Ε. Οι θέσεις αυτές έχουν υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με το 2000. Για παράδειγμα, πάνω από 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζονται από την παραγωγή αμερικανικών αγαθών και υπηρεσιών που ενσωματώνονται σε ευρωπαϊκές εξαγωγές μέσω παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού.

Η μελέτη εξετάζει επίσης την ισόρροπη εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι σχεδόν 14 εκατομμύρια γυναίκες εργάζονται σε θέσεις που στηρίζονται από το εμπόριο στην Ε.Ε.

Μάλμστρομ: «Ό,τι είναι καλό για εμάς είναι καλό και για τους εταίρους μας»

Με αφορμή τη δημοσίευση της μελέτης, η επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ δήλωσε: «Η μελέτη αυτή καθιστά σαφέστατο ότι εμπόριο σημαίνει απασχόληση. Οι εξαγωγές από την ΕΕ στον κόσμο στηρίζουν τα μέσα βιοπορισμού ενός τεράστιου και αυξανόμενου αριθμού πολιτών σε κάθε γωνιά της Ευρώπης. Σχεδόν το 40 % των ατόμων σε θέσεις εργασίας που στηρίζονται από το εμπόριο είναι γυναίκες. Το ενωσιακό εμπόριο στηρίζει επίσης εκατομμύρια θέσεις εργασίας πολύ μακριά από τα σύνορα της ΕΕ, μεταξύ άλλων, σε αναπτυσσόμενες χώρες. Άλλη μια απόδειξη, λοιπόν, ότι το εμπόριο μπορεί να αποδώσει αμοιβαία οφέλη: ό,τι είναι καλό για εμάς είναι καλό και για τους εταίρους μας ανά τον πλανήτη».

28 November 2018
Banner
Banner