Διάλογο και προτάσεις ζητά από την αντιπολίτευση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

20 January 2021

Διάλογο και προτάσεις ζητά από την αντιπολίτευση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Πρόσκληση στην αντιπολίτευση να εγκαταλείψει τις άγονες αντιπαραθέσεις και να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις με στόχο την αγροτική ανάπτυξη και την προώθηση των συμφερόντων των Ελλήνων παραγωγών, απηύθυνε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλη Αποστόλου.

«Δεν χρειάζονται οι άγονες αντιπαραθέσεις και τα μικροκομματικά συμφέροντα. Σας ζητώ ο διάλογος να είναι εποικοδομητικός και με προτάσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιβανός, ανακοινώνοντας ότι ήδη από την πλευρά του ξεκίνησε επαφές με τους αντίστοιχους τομεάρχες των κομμάτων και από την προσεχή εβδομάδα θα ξεκινήσει συναντήσεις και με τους προκατόχους του.

Αναφερόμενος στις καταστροφές στην Εύβοια ο κ. Λιβανός είπε ότι «ήταν από τις στιγμές που το κράτος έδειξε  πρωτοφανή και άμεση ανταπόκριση». Υπενθύμισε, δε, ότι ήδη έχουν εκταμιευθεί 270 εκατ. ευρώ σε μικρό χρονικό διάστημα.

Σχετικά με τις ελιές Καλαμών ο κ. Λιβανός είπε ότι  ήδη δόθηκαν 70 ευρώ το στρέμμα για αυτές που ήταν δηλωμένες στο ΟΣΔΕ, ενώ αναζητείται λύση και για εκείνες που δεν είχαν δηλωθεί. 

Χαρακτήρισε, επίσης,  εθνική επιτυχία το ποσό των 19,3 δις ευρώ  που αντιστοιχεί στη νέα ΚΑΠ, το οποίο εξασφάλισε ο πρωθυπουργός και η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΑΑΤ.

Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση μας έχει συνέχεια, είπε ο κ. Λιβανός και σημείωσε ότι πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις για τη διαμόρφωση του εθνικού σχεδίου απορρόφησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, της νέας ΚΑΠ αλλά και του σχεδιασμού για το μεσοδιάστημα των δύο ετών.

Ο κ. Λιβανός θύμισε ότι για το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης, πριν λίγες εβδομάδες έγινε παρουσίαση στη Βουλή από τον τότε υφυπουργό ΥΠΑΑΤ κ. Σκρέκα, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και τον Σύμβουλο κ. Λιανό. Προσέθεσε μάλιστα ότι στο σχεδιασμό βοηθά και η Παγκόσμια Τράπεζα. Για το συγκεκριμένο θέμα, ο ΥΠΑΑΤ είπε ότι έχουν γίνει ήδη 10 ημερίδες με σκοπό τη διαβούλευση, σε περιοχές όπως η Βέροια, η Κοζάνη, η Λαμία, οι Σέρρες, η Καβάλα, η Αλεξανδρούπολη και η Θεσσαλονίκη, ενώ, λόγω των περιοριστικών μέτρων, έχουν προγραμματισθεί τηλεδιασκέψεις σε πολλές ακόμη περιοχές με στόχο να κατατεθεί ένα ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο μέχρι το Δεκέμβριο του 2021.

«Στόχος μας είναι να διαμορφωθεί αυτό το πλαίσιο μέσα στις προθεσμίες που επιβάλλει η ΕΕ για να μπορέσουμε να ανατάξουμε κομμάτια της αγροτικής οικονομίας, να εντάξουμε την πολιτική μας στην πράσινη πολιτική της Ευρώπης και να διαμορφώσουμε με ακρίβεια το πλαίσιο για να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις εξαγωγές μας και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε ο Έλληνας παραγωγός να μπορέσει να είναι επιτέλους και επιχειρηματίας και να εμπορεύεται ο ίδιος τα προϊόντα του», είπε ο ΥΠΑΑΤ.

Ο κ. Λιβανός επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για καθυστερήσεις στα ρυθμιστικά σχεδία για τα βοσκοτόπια και σημείωσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ τα προχώρησε με καλό ρυθμό, καθώς έχει ήδη υπογραφεί συμφωνία με μία  Περιφέρεια και ανακοίνωσε ότι αύριο έχει προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη για το θέμα με τους αντιπεριφερειάρχες αγροτικής ανάπτυξης των Περιφερειών της χώρας.

Τέλος ο κ. Λιβανός επανέλαβε ότι ένας από τους στόχους  του ΥΠΑΑΤ είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της αγροτικής οικονομίας. «Χθες υπογράψαμε στον ΕΛΓΑ τη συμφωνία ανάμεσα στον Οργανισμό και την «Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ».  Εκτός του σημαντικού γεγονότος ότι νοικοκυρεύτηκαν τα οικονομικά του ΕΛΓΑ,  γίνεται μια ψηφιακή επανάσταση που θα είναι χρήσιμη και για τους εργαζόμενους στον ΕΛΓΑ, αλλά κυρίως για τους  Έλληνες αγρότες. Σε αυτήν την πορεία εμείς σας θέλουμε μαζί μας, δίπλα μας και όχι απέναντί μας, με στείρα κριτική που αφορά στο χθες», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λιβανός.

Η Ερώτηση Αποστόλου

Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός ΥΠΑΑΤ, Βαγγέλης Αποστόλου, είχε καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση με τίτλο «Προετοιμασία για τα ζητήματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της νέας προγραμματικής περιόδου».

Αναλυτικά η Ερώτηση του κ. Αποστόλου:

«Οι προκλήσεις, στις οποίες καλείται να ανταποκριθεί το Υπουργείο  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το 2021 είναι σημαντικές και επείγουσες, απαιτούν δε υψηλό συντονισμό ενεργειών και έγκαιρη λήψη αποφάσεων, γεγονός που προϋποθέτει ότι η νέα πολιτική του ηγεσία θα επιληφθεί άμεσα των κρίσιμων θεμάτων, χωρίς καθυστερήσεις και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στα προβλήματα και τις προσδοκίες του αγροτικού κόσμου της χώρας.

Επειδή πέραν των επιπτώσεων της πανδημίας και των ιδιαίτερα επιζήμιων φυσικών καταστροφών στο εισόδημα και τη παραγωγή των Ελλήνων αγροτών πρέπει να υπάρξει έγκαιρη παρέμβαση και σε ζητήματα που έχουν άμεση σχέση με:

1) Την κατάρτιση και διαβούλευση του εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της νέας ΚΑΠ, το οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθεί και υποβληθεί στην ΕΕ έως το τέλος του έτους,

2) Την οριστικοποίηση του πλαισίου χορήγησης των άμεσων ενισχύσεων για τη διετία 2021-2022, με τη λήψη απόφασης για τον καθορισμό του ύψους των δικαιωμάτων στήριξης καθώς και την προοπτική τους στη νέα προγραμματική περίοδο μετά το 2023 και

3) Το προγραμματισμό για την κατανομή και τη δέσμευση στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης των πρόσθετων κοινοτικών πόρων που διατέθηκαν στη χώρα μας για τη μεταβατική περίοδο 2021-2022, ύψους 1,6 δις περίπου, από το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ερωτάται ο κος Υπουργός:

Ποια προετοιμασία και ποιος συντονισμός έχει γίνει από πλευράς του Υπουργείου ώστε να διασφαλίσει τις δυνατότητες εκείνες προκειμένου να ανταπεξέλθει στις πραγματικές και μεγάλες ανάγκες της ελληνικής γεωργίας;»

20 January 2021
Banner
Banner