Τον κίνδυνο έλλειψης βασικών ειδών διατροφής στο άμεσο μέλλον επισημαίνει ο ΣΕΚ

14 April 2020

Τον κίνδυνο έλλειψης βασικών ειδών διατροφής στο άμεσο μέλλον επισημαίνει ο ΣΕΚ

Όλο το πολιτικό σύστημα της χώρας έχει αποδέκτη η νέα παρέμβαση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας , με την οποία για άλλη μία φορά χτυπάει το καμπανάκι κινδύνου προκειμένου να συνεχίσει να υπάρχει παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων στη χώρα.

Με τις τιμές στο κρέας αμνοεριφίων να πέφτουν στα 3-4€/κιλό σφάγιου (από 5,5-6€ πέρυσι), με την τιμή παραγωγού στο χοιρινό να διαμορφώνεται από 1,1,-1,20€/κιλό ζων βάρος (δηλαδή απώλεια 40-50€ ανά πωλούμενο χοίρο), ο ΣΕΚ περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση των Ελλήνων κτηνοτρόφων, ζητά άμεσα μέτρα στήριξης και επισημαίνει τον κίνδυνο έλλειψης βασικών ειδών διατροφής στο άμεσο μέλλον.

Πιο αναλυτικά, ο ΣΕΚ, σε σημερινή του ανακοίνωση απευθύνεται στην κυβέρνηση, στα κόμματα της αντιπολίτευσης, στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, και εκπέμπει SOS για την πορεία της κτηνοτροφίας στην Ελλάδα.

«Ο ΣΕΚ πολύ έγκαιρα (από τις αρχές Ιανουαρίου 2020) είχε προειδοποιήσει και επισημάνει στην κυβέρνηση και τα κόμματα ότι η κτηνοτροφική παραγωγή της χώρας και ιδιαίτερα η αιγοπροβατοτροφία βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο» αναφέρει ο Σύνδεσμος και ξεκινά περιγράφοντας τα προβλήματα στο γάλα:

-Η παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος μειώθηκε το 2019 σε σύγκριση με το 2018 πάνω από 40.000 τόνους.

- Η πολύ μικρή αύξηση της τιμής παραγωγού αιγοπρόβειου γάλακτος το 2020 ( 3-5 λεπτά/κιλό) δεν μπορεί να αντισταθμίσει τα 200 εκατ. € περίπου που αφαιρέθηκαν από τους αιγοπροβατοτρόφους, λόγω της πολύ μεγάλης μείωσης της τιμής παραγωγού αιγοπρόβειου γάλακτος, τα έτη 2017-2018-2019 (έως και 20 λεπτά/κιλό).

- Στα όρια του κόστους παραγωγής βρίσκεται επίσης και η τιμή παραγωγού στο αγελαδινό γάλα, μειωμένη κατά 3-5 λεπτά/κιλό.

- Πολλοί κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν το επάγγελμα αφού όχι μόνο δεν έχουν έστω ένα ελάχιστο κέρδος αλλά μπαίνουν και μέσα αδυνατώντας να συνεχίσουν την παραγωγή.

Μετά από όλα αυτά, ήρθε η πανδημία να επιτείνει την ήδη κακή κατάσταση. Όπως λέει ο ΣΕΚ:

«Τώρα αντιμετωπίζουμε δυστυχώς και την παγκόσμια πανδημία του κορονοϊού και με τα μέτρα περιορισμού, που σωστά πάρθηκαν για την αντιμετώπισή του, δεχτήκαμε ένα νέο χτύπημα στο εισόδημα μας. Παρότι βρισκόμαστε στην περίοδο του Πάσχα, οι τιμές παραγωγού κρέατος αμνοεριφίων κατρακυλούν στα 3 έως 4 ευρώ/ το κιλό σφάγιο, έναντι 5,5 έως 6 ευρώ που ήταν πέρυσι, την ίδια περίοδο.

Στον χορό της μείωσης τις τιμής μπήκε και το χοιρινό κρέας, αφού προορίζεται κύρια για τη μαζική εστίαση, η οποία δεν λειτουργεί λόγω της πανδημίας, με τις τιμές παραγωγού να διαμορφώνονται από 1,10 έως 1,20 ευρώ/ζων βάρος, έναντι 1,50 – 1,65 ευρώ/ζων βάρος, δηλαδή απώλεια 40-50 ευρώ ανά πωλούμενο χοίρο.

Επίσης και ο τομέας του βόειου κρέατος που είναι ελλειμματικός κατά 85% περίπου, αντιμετωπίζει πρόβλημα, όπως και η πτηνοτροφία.

Ο ΣΕΚ έχει προτείνει έγκαιρα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης της κτηνοτροφίας της χώρας ώστε να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή επισιτιστική επάρκεια σε ζωικά προϊόντα, κρέας και γάλα κ.α

Δυστυχώς αυτή η συζήτηση δεν έγινε ως τώρα, δεν εισακουστήκαμε από τις κυβερνήσεις με αποτέλεσμα η χώρα μας να δαπανά 2 δις ευρώ περίπου κάθε χρόνο για εισαγωγές κρέατος και γάλακτος/γαλακτοκομικών.

Ο ΣΕΚ και η ΠΕΚ προτείνουν στην κυβέρνηση και διεκδικούν τα ελάχιστα τουλάχιστον μέτρα στήριξης της κτηνοτροφίας και ιδιαίτερα της αιγοπροβατοτροφίας.

Με δεδομένο ότι ως σήμερα δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο προστασίας μας από την πρωτοφανή κρίση που διέρχεται και η χωρά μας σε όλα τα επίπεδα:

Ζητάμε τώρα

1) Ένταξη όλων των κτηνοτρόφων –πτηνοτρόφων, μελισσοκόμων στους ΚΑΔ (πληττόμενες επιχειρήσεις και παραγωγούς ), ώστε να ενταχτούν στα μέτρα αναστολής πληρωμής των υποχρεώσεων (φορολογικές, ασφαλιστικές, τραπεζικές )

2) Ενεργοποίηση του κοινοτικού κανονισμού de minimis, όπως και άλλων ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων για στήριξη, έστω στοχευμένα, των κλάδων της κτηνοτροφίας, εστιάζοντας πρωταρχικά στην αιγοπροβατοτροφία, τη χοιροτροφία και γενικότερα στους κλάδους της κτηνοτροφίας που πλήττονται.

3) Νομοθέτηση προστασίας πρώτης κατοικίας και σταβλικών εγκαταστάσεων αγροτοπτηνοτρόφων.

4) Κατάργηση του πρόσθετου φόρου ΕΝΦΙΑ στις σταβλικές εγκαταστάσεις.

Κύριε πρωθυπουργέ,

Κυρίες, κύριοι Υπουργοί,

Κυρίες, κύριοι της αντιπολίτευσης,

Επισημαίνουμε τον κίνδυνο έλλειψης βασικών ειδών διατροφής στο άμεσο μέλλον, αφού ήδη υπάρχουν χώρες που δεν επιτρέπουν τις εξαγωγές βασικών προϊόντων και ζητάμε να στηρίξετε τα κτηνοτροφικά προϊόντα που αποτελούν βασικά είδη διατροφής του ανθρώπου, λαμβάνοντας υπόψη ότι η χώρα μας είναι ελλειμματική στα κυριότερα από αυτά.

Η καμπάνα του κινδύνου κτυπάει δυνατά, στηρίξτε την πρωτογενή παραγωγή, ιδιαίτερα την αγροτοδιατροφική.

Στηρίξτε μας τώρα για να συνεχίσουμε την παραγωγή κρέατος, γαλακτοκομικών και κτηνοτροφικών προϊόντων γενικά, γιατί αύριο θα είναι αργά».

14 April 2020
Banner
Banner