Κίνα: Ταχεία αύξηση στις τιμές βοδινού αλλά και στην κατανάλωση

05 April 2019

Κίνα: Ταχεία αύξηση στις τιμές βοδινού αλλά και στην κατανάλωση

Περισσότερο από 11% έχει αυξηθεί στην Κίνα η τιμή του βόειου κρέατος τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο 2019, σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2018. Μάλιστα, σημειώνεται ότι από τον Δεκέμβριο και μετά η τιμή αυξάνεται σχεδόν σε καθημερινή βάση. Αυτά τα στοιχεία δίνει στη δημοσιότητα το κινεζικό Υπουργείο Γεωργίας. Εξίσου ανοδική τάση, και μάλιστα επιταχυνόμενη, ακολουθεί και η κατανάλωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διατίθενται, το 2017 οι Κινέζοι κατανάλωσαν περίπου 8 εκατ. τόνους κόκκινου κρέατος, περισσότερο από ό,τι οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, αν και η κατά κεφαλή κατανάλωση παρέμεινε χαμηλότερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Οι Κινέζοι εκτροφείς δεν φαίνεται από την πλευρά τους να μπορούν να συμβαδίσουνε με την αύξηση της ζήτησης. Μέχρι το 2017 οι εκμεταλλεύσεις βοοειδών ήταν συνήθως μικρής κλίμακας μονάδες – μόνο το 2% των εκμεταλλεύσεων τροφοδοτεί την αγορά με περισσότερα από 1.000 ζώα ετησίως. Τη ζήτηση επομένως σπεύδουν να καλύψουν οι εισαγωγές, οι οποίες το 2018 ανήλθαν στο 1 εκατ. τόνους από μόνο 23,7 χιλ. το 2010.

Επί του παρόντος, οι προβλέψεις του κινεζικού Υπουργείου Γεωργίας για την επόμενη δεκαετία κάνουν λόγο για συνέχιση της αύξησης στην κατανάλωση – όχι μόνο για το βόειο, αλλά και για το πρόβειο. Αυτό σημαίνει ότι η εισαγωγική κίνηση θα συνεχίσει να είναι ισχυρή. Πολύ περισσότερο που, όπως λένε Κινέζοι καταναλωτές, «το κινεζικό μοσχάρι είναι πιο ακριβό από το εισαγόμενο».

Από το 2015, η Νότια Αμερική έγινε σταδιακά μια σημαντική περιοχή προέλευσης του βόειου που εισάγει η Κίνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 2013 η Αυστραλία είχε περίπου το 50% των εισαγωγών βόειου στην Κίνα, το 2017 αυτό άλλαξε και το 70% προερχόταν από χώρες της Νότιας Αμερικής. Σε τρία χρόνια, από το 2015 μέχρι το 2018, οι βραζιλιάνικες εξαγωγές βόειου στην Κίνα αυξήθηκαν από 56 χιλ. τόνους σε 320 χιλ. τόνους. Το 2018, το 50% των εξαγωγών βοδινού της Ουρουγουάης και της Αργεντινής οδηγούνταν στην Κίνα, η οποία είναι τώρα ο πλέον σημαντικός αγοραστής νοτιοαμερικανικού βοδινού.

[Με πληροφορίες από chinadialogue.net]

05 April 2019
Banner
Banner