Καίρια συμπεράσματα για την ποιότητα και την εξωστρέφεια των προϊόντων κρέατος, στην ημερίδα του ΣΕΒΕΚ

31 October 2018

Καίρια συμπεράσματα για την ποιότητα και την εξωστρέφεια των προϊόντων κρέατος, στην ημερίδα του ΣΕΒΕΚ

Με εξαιρετικά ενδιαφέρουσα θεματολογία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018, σε μια κατάμεστη αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου των Αθηνών, η ημερίδα «Επώνυμα Προϊόντα Κρέατος: Τάσεις και Ευκαιρίες Ανάπτυξης», την οποία διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος – ΣΕΒΕΚ.

Μεταξύ των θεμάτων τα οποία ανεδείχθησαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ήταν η έναρξη διαδικασίας αναγνώρισης του Ελληνικού Γύρου ως του πρώτου πιστοποιημένου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ελληνικού ΕΠΙΠ (Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα), την οποία ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, και η δημιουργία Ινστιτούτου Προϊόντων Επεξεργασίας Κρέατος, το οποίο ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕΚ Εμμανουήλ Δομαζάκης.

Ένας δυναμικός κλάδος

Τη σημασία του κλάδου αναγνώρισε ο υπουργός ΥΠΑΑΤ κατά τον χαιρετισμό του, σημειώνοντας ότι ο τομέας κρέατος, αλλά και ευρύτερα των τροφίμων, αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς της εθνικής οικονομίας, ενώ τόνισε ότι ο ΣΕΒΕΚ προσφέρει προϊόντα με εξαιρετική ποιότητα. Ως Κυβέρνηση, πρόσθεσε, στοχεύουμε στην επίλυση ζητημάτων που αφορούν τις εξαγωγές ελληνικών ποιοτικών κρεάτων και κρεατοσκευασμάτων στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τις Αραβικές Χώρες, στην ενίσχυση του εισοδήματος του Έλληνα παραγωγού και κτηνοτρόφου και την τόνωση της εγχώριας παραγωγής κρέατος.

Ο Πρόεδρος ΕΦΕΤ, Ιω. Τσιάλτας

Ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ Ιωάννης Τσιάλτας αναφέρθηκε από την πλευρά του στην πολύ καλή συνεργασία του Φορέα με τον ΣΕΒΕΚ και τις επιχειρήσεις του. Η τήρηση των κανόνων υγιεινής, ασφάλειας και επισήμανσης από τις επιχειρήσεις και η επιβεβαίωση από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του ΕΦΕΤ, αποτελούν διαβατήριο για τα προϊόντα κρέατος, τόσο στην ελληνική, όσο και στη διεθνή αγορά.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΤ, Χαρ. Καρίμαλης

Τα τοπικά προϊόντα, όπως το ελληνικό κρέας, με την υψηλή ποιότητά τους, δίνουν προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν της χώρας επισήμανε και ο Πρόεδρος του ΕΟΤ Χαράλαμπος Καρίμαλης κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε. Ο ΕΟΤ, ο εθνικός φορέας για την παγκόσμια τουριστική προώθηση και προβολή της Ελλάδας, δήλωσε, μέσα από τη διεθνή παρουσία και συμμετοχή του σε τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού, καθώς και με εκδηλώσεις στις διεθνείς αγορές, προωθεί και προβάλλει διαρκώς την τοπική γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα της χώρας.

Ινστιτούτο Προϊόντων Επεξεργασίας Κρέατος

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕΚ, Εμμ. Δομαζάκης

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕΚ Εμμανουήλ Δομαζάκης κατά την ομιλία του δήλωσε ότι το Ινστιτούτο Προϊόντων Επεξεργασίας Κρέατος θα λειτουργεί ως Κέντρο διά Βίου Μάθησης και ως Κέντρο Έρευνας, Ανάπτυξης και Τεχνολογικής Παρακολούθησης των θεμάτων του κλάδου επεξεργασίας κρέατος και του ευρύτερου τομέα κρέατος.

Αναφερόμενος στον κλάδο των ελληνικών επιχειρήσεων επεξεργασίας κρέατος επεσήμανε ότι παρέμεινε σταθερός καθ΄ όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Το τέλος της κρίσης, πρόσθεσε, μας βρίσκει σε ελαφρά ανοδικούς ρυθμούς, εξαιτίας κυρίως της ανόδου της εστίασης και του τουρισμού και αυτή η συγκυρία θα πρέπει να στηριχθεί με νέες επενδύσεις, οι οποίες προϋποθέτουν μείωση γραφειοκρατίας και σταθερό φορολογικό πλαίσιο.

Βασικά συμπεράσματα της ημερίδας

Περιληπτικά τα βασικά συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν τα τέσσερα εξειδικευμένα πάνελ που οργανώθηκαν, δείχνουν ότι το επώνυμο προϊόν επεξεργασίας κρέατος, από επώνυμη πιστοποιημένη εταιρία, ισοδυναμεί με τεκμηριωμένα διασφαλισμένο προϊόν.

Οι διαρκείς τεχνολογικές εξελίξεις έχουν ενισχύσει την ασφάλεια των παραγομένων προϊόντων κρέατος και ιδιαίτερα οι εξελίξεις στις αυτοποιημένες γραμμές παραγωγές, στις εργαστηριακές αναλύσεις για πολλές παραμέτρους σε πραγματικά γρήγορο χρόνο, στον τρόπο εξυγίανσης των εγκαταστάσεων με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, αλλά και στα ενδοεταιρικά logistics με εφαρμογές λογισμικού ελέγχου παραγωγής ιχνηλασιμότητας – διανομής.

Επιπλέον, τα πορίσματα των κοινοτικών ελέγχων για την ασφάλεια των τροφίμων είναι τα τελευταία χρόνια εντυπωσιακά. Σημειώθηκε μάλιστα ότι η αρμόδια ευρωπαϊκή ελεγκτική υπηρεσία έδωσε τα εύσημα στον ΕΦΕΤ, δικαιώνοντας την ιδιαίτερα υψηλή αντίληψη των εταίρων μας για την ελληνική βιομηχανία παραγωγής προϊόντων κρέατος. Στη διάρκεια της συζήτησης προτάθηκε η έκδοση ενός οδηγού εφαρμογής της νομοθεσίας, από κοινή Ομάδα Εργασίας μεταξύ ΣΕΒΕΚ και ΕΦΕΤ, με αντικείμενο την επικύρωση της διαθρεπτικής αξίας κάθε προϊόντος, στο πλαίσιο της ορθής εφαρμογής της νομοθεσίας περί επισήμανσης. Για την αποτελεσματικότερη κατανόηση της επισήμανσης από το καταναλωτικό κοινό προτάθηκε επίσης να αναλάβει ο ΣΕΒΕΚ, από κοινού με την Πανεπιστημιακή Κοινότητα, την εκπαίδευση των καταναλωτών σε θέματα που αφορούν στο σύνολο των πληροφοριών που φέρει μία ετικέτα.

Τα όσα αναφέρθηκαν και συζητήθηκαν στο τρίτο πάνελ της εκδήλωσης επιβεβαιώνουν τη σημαντική συμβολή του τομέα στην τοπική και εθνική οικονομία. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η αξία των προϊόντων των 1.200 επιχειρήσεων επεξεργασίας κρέατος αποτελούν το 11% του συνόλου της αγοράς των τροφίμων, η συνολική αξία των πωλήσεων ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ και ο αριθμός των άμεσα και έμμεσα εργαζομένων στις 15.000. Όπως αναφέρθηκε, στην αναπτυξιακή δυναμική του κλάδου συμβάλλουν, μεταξύ άλλων: α) η μεγάλη ποικιλία των προϊόντων, β) το γεγονός ότι έχουν υιοθετηθεί στη διατροφή της πλειοψηφίας των καταναλωτών, στο πρωινό, το γεύμα και το βραδινό, ως κύριο πιάτο ή συνοδευτικό, γ) καθώς και η διαρκής προσαρμογή των επιχειρήσεων στις επιλογές του καταναλωτικού κοινού, με την παραγωγή προϊόντων για καταναλωτές με ιδιαίτερες διατροφικές απαιτήσεις, όπως για παράδειγμα τα προϊόντα χωρίς γλουτένη.

Οι επιχειρήσεις του κλάδου, παρά το γεγονός ότι έχουν, σε μεγάλο βαθμό, εξάρτηση από τις εισαγωγές πρώτων υλών, έχουν ήδη αναπτύξει τα τελευταία χρόνια έντονη εξαγωγική δραστηριότητα. Παράλληλα αυξάνει ο αριθμός των θυγατρικών επιχειρήσεων με εγκαταστάσεις παραγωγής, ενώ η δυναμική των ελληνικών προϊόντων με βάση το κρέας και των παρασκευασμάτων κρέατος –ιδίως για προϊόντα περισσότερο γνωστά όπως ο Ελληνικός Γύρος– διαρκώς διευρύνεται.

Πώς ακουμπούν όμως όλα αυτά τον καταναλωτή; Στην εκδήλωση του ΣΕΒΕΚ καταδείχθηκε ότι ο σύγχρονος καταναλωτής, αν και όχι σωστά εκπαιδευμένος, αναζητά ιδιαίτερες γεύσεις και δείχνει προτίμηση σε τοπικές σπεσιαλιτέ. Η μαζική εστίαση παράλληλα στρέφεται προς την αυθεντική ελληνική κουζίνα επηρεασμένη τόσο από τις νέες τάσεις διεθνώς, αλλά και από το γεγονός ότι ο τουρισμός αποτελεί βασικό καταναλωτικό κοινό. Η τοπική κουζίνα είναι το πρώτο ζητούμενο του γαστρονομικού τουρισμού και κάθε γωνιά της Ελλάδας διαθέτει μια πλούσια ποικιλία προϊόντων επεξεργασίας κρέατος, τα οποία αποτελούν τους γαστρονομικούς πρεσβευτές μας. Αποτελεί σημαντική πρόκληση οι γαστρονομικές δημιουργίες των προϊόντων κρέατος να καταγραφούν και να περιγραφεί ο τρόπος παραγωγής τους, ώστε να αποτελέσουν προϊόν με συγκεκριμένη ταυτότητα. Ο γύρος και το σουβλάκι είναι πλέον ήδη γνωστά σε πολλά σημεία του πλανήτη, ενώ κερδίζουν σε φήμη τα παραδοσιακά λουκάνικα και άλλα προϊόντα.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των καταναλωτών, προτάθηκε να εφαρμοστεί η αναγραφή πληροφοριών συστατικών ή μέρους αυτών (θερμίδες, ή λιπαρών, κλπ) και στους καταλόγους των εστιατορίων στα σημεία εστίασης.

Οι διοργανωτές έκλεισαν την ημερίδα με την υπόσχεση ότι όλα τα συμπεράσματα που προέκυψαν θα ληφθούν υπόψη προκειμένου ο κλάδος να συνεχίσει στην πορεία ποιότητας που έχει χαράξει, αλλά και να δημιουργήσει νέους όρους περαιτέρω ανάπτυξης. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ Νίκος Αντώνογλου, ο εκπρόσωπος του Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα, Παναγιώτης Πέτρου, ο Πρόεδρος της ΠΟΚΚ Σταύρος Πέρρος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδας Ιωάννης Μπούρας, ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΚ Γεώργιος Διδάγγελος, ο Πρόεδρος των Εμπορικών Αντιπροσώπων Κρέατος Γιώργος Αργυρίου, η Πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ Ελένη Αλευρίτου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανικών Σφαγείων Ελλάδος Βασίλειος Μεγαλοβασίλης και ο Πρόεδρος της ΠΕΤΕΤ Ιωάννης Σμαρνάκης.

Συμμετοχές στα πάνελ

Α' ΠΑΝΕΛ: Τεχνολογικές Εξελίξεις και Ασφάλεια στη Βιομηχανία Κρέατος
Συντονίστρια: Ευαγγελία Μπαρκονίκου
Βιοχημικός-MSc Βιοτεχνολογία Τροφίμων, Μέλος Συμβουλευτικής Επιτροπής Τεχνικών Εμπειρογνωμόνων ΣΕΒΕΚ, Διευθύντρια Διαχείρισης Ποιότητας Π.Γ.ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕ. Συμμετείχαν: Ισίδωρος Δαλέζιος Γεωπόνος – Επικεφαλής Επιθεωρητής Συστημάτων Ασφάλειας Τροφίμων και Ποιότητας TÜV HELLAS, Αλέξανδρος Θέος Γεωπόνος – Τεχνολόγος Τροφίμων, Sales Manager ECOLAB, Ευγένιος Κατσανίδης Αναπληρωτής Καθηγητής Τεχνολογίας Τροφίμων ΑΠΘ, Δημόκριτος Ρουκάς DVM, Μικροβιολόγος – Υγιεινολόγος MSc PH, Επιστημονικός Διευθυντής ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΑΘΗΝΩΝ ΑΕ, Μάρκος Σκευοφύλαξ Managing Director BIZERBA HELLAS.

Β' ΠΑΝΕΛ: Η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία ως Ασπίδα Προστασίας: Ερμηνεία και Εφαρμοστικές δυσκολίες
Συντονίστρια: Δέσποινα Μπακιρλή,
Γενική Γραμματέας Δ.Σ. ΣΕΒΕΚ - Διευθύνουσα Σύμβουλος ΑΛΛΑΝΤΟΝ. Συμμετείχαν: Θεόδωρος Βαφειαδάκης Τμηματάρχης Αξιοποίησης Κρέατος & Λοιπών Προϊόντων Ζωικής Προέλευσης ΥΠΑΑΤ, Βασιλική Γιαννούλη Κτηνίατρος Μ.Sc., Προϊσταμένη Τμήματος Κρέατος & Αλιευμάτων, Διεύθυνση Ασφάλειας Τροφίμων ΕΦΕΤ – ΚΥ, Παναγιώτης Κατοίκος Κτηνίατρος M. Sc, Επιστημονικός Σύμβουλος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρεοπωλών, Βασίλης Παριανός Νομικός Σύμβουλος ΣΕΒΕΚ, Βασίλης Τσουκαλάς Χημικός Τροφίμων – Σύμβουλος Επιχειρήσεων.

Γ' ΠΑΝΕΛ: Συμβολή του Τομέα Κρέατος στην Τοπική και Εθνική Οικονομία
Συντονιστής:
Γιώργος Οικονόμου, Εντεταλμένος Σύμβουλος ΣΕΒΕΚ. Συμμετείχαν: Θωμάς Αλεξανδρόπουλος Γενικός Διευθυντής Κτηνιατρικής ΥΠΑΑΤ, Στέλιος Γεραζούνης Διευθυντής Εξαγωγών ΥΦΑΝΤΗΣ ΑΕ, Σοφία Μανανά Τμηματάρχης ΠΟΠ – ΠΓΕ ΥΠΑΑΤ, Γεώργιος Νυχάς Καθηγητής ΓΠΑ, Αγγελική Οικονόμου CEO – Managing Director ΝΙΚΑΣ ΑΕ

Δ' ΠΑΝΕΛ: Διατροφικές Τάσεις, Γαστρονομία, Τουρισμός και Μαζική Εστίαση
Συντονιστής: Στέλιος Σκαρίμπας,
Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΣΕΒΕΚ – Διευθύνων Σύμβουλος ELVIDA FOODS – ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ. Συμμετείχαν: Ιωάννης Αμβροσιάδης Καθηγητής ΑΠΘ, Γιώργος Καββαθάς Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ – ΠΟΕΣΕ, Ηλίας Κικίλιας Γενικός Διευθυντής, Ινστιτούτο ΣΕΤΕ, Μυρσίνη Λαμπράκη Executive Meat & Grill Chef, Γεώργιος Μπόσκου Επίκουρος Καθηγητής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

31 October 2018
Banner