Προς καινοτομίες στην αγροδιατροφή ωθεί η Covid-19

25 January 2021

Προς καινοτομίες στην αγροδιατροφή ωθεί η Covid-19

Η καινοτομία είναι το κλειδί που μπορεί να διασφαλίσει τρόφιμα για όλο τον κόσμο στις εποχές πανδημιών και κλιματικής αλλαγής.

Σε αυτό το πνεύμα κινήθηκε η ομιλία του Γενικού Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), Κου Ντονγκγιού, στη διάρκεια της Συνόδου Υπουργών του Παγκόσμιου Φόρουμ Τροφίμων που έγινε την Παρασκευή 22/1 μέσω τηλεδιάσκεψης, με θέμα «Πώς τροφοδοτείται ο πλανήτης σε καιρούς πανδημιών και Κλιματικής Αλλαγής».

Το φόρουμ οργανώνει το Υπουργείο Τροφίμων της Γερμανίας και εκεί ο Ντονγκγιού είχε την ευκαιρία να υπογραμμίσει τη σημασία της παγκόσμιας συνεργασίας για την εξεύρεση νέων τρόπων ενίσχυσης της βιωσιμότητας των αγροδιατροφικών συστημάτων.

Ο ίδιος είχε επίσης την ευκαιρία να παρουσιάσει τις θέσεις του FAO για την προσέγγιση της Ενιαίας Υγείας και μάλιστα σε αυτό το πλαίσιο να παρουσιάσει μια νέα έκθεση του Οργανισμού σχετικά με τις ευκαιρίες καινοτομίας στα συστήματα κτηνοτροφίας.

Το Παγκόσμιο Φόρουμ Τροφίμων συγκέντρωσε δεκάδες υπουργούς Γεωργίας από όλο τον κόσμο (μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας υπουργός ΑΑ&Τ), αλλά και εκπροσώπους διεθνών οργανισμών. Το τελικό ανακοινωθέν που εγκρίθηκε την Παρασκευή καλεί σε άμεση δράση για το κλίμα, σε αντίδραση στην COVID-19 και σε πρόληψη μελλοντικών πανδημιών.

«Το βασικό σημείο που προέκυψε από τη συζήτησή μας ήταν ότι η πανδημία έδωσε ώθηση στην καινοτομία: πρέπει να συνεργαστούμε για να διατηρήσουμε αυτήν την ορμή», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γενικός Διευθυντής του FAO. Ανέφερε μάλιστα αρκετά παραδείγματα καινοτομίας στην πράξη, που σχετίζονται με μέτρα πολιτικής, με πρωτοβουλίες συνεργασίας πολλών εταίρων, με ψηφιακά εργαλεία, καθώς και με νέα επιχειρηματικά μοντέλα, συμπεριλαμβανομένων των γεωργικών συστημάτων πληροφοριών και του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Πρόσκληση για δράση

Στο τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου των Υπουργών, υπογραμμίζεται η ανάγκη και η συμφωνία για ένα κοινό πολιτικό όραμα, ενώ καλούνται οι χώρες και οι αναπτυξιακοί οργανισμοί να αναλάβουν δράση για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, την περαιτέρω πρόληψη πανδημιών και για τον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Αναγνωρίζοντας τον ουσιώδη ρόλο του αγροδιατροφικού τομέα, οι υπουργοί δεσμεύθηκαν να υποστηρίξουν τους αγρότες, ιδίως εκείνους με τις μικρές εκμεταλλεύσεις, για να διατηρηθούν οι δραστηριότητες και τα μέσα διαβίωσής τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και για να υποστηριχθεί στη συνέχεια η ανάκαμψη και η ενίσχυση της ανθεκτικότητάς τους.

Οι υπουργοί επισημαίνουν επιπλέον την ανάγκη για καινοτομία στη βιώσιμη αύξηση της παραγωγής και ενθάρρυναν αειφόρες λύσεις που περιλαμβάνουν νέες τεχνολογίες και καινοτόμες πρακτικές.

25 January 2021
Banner
Banner