Kοινή πορεία Ελλάδας-Γαλλίας για την αναθεώρηση της ΚΑΠ

28 February 2024

Kοινή πορεία Ελλάδας-Γαλλίας για την αναθεώρηση της ΚΑΠ

O επαναπροσδιορισμός ορισμένων άρθρων της ΚΑΠ είναι αποτέλεσμα συνεργασίας των κρατών-μελών, με τη EUMED-9 να έχει κάνει σημαντικές παρεμβάσεις και προτάσεις σε διαρθρωτικές αλλαγές προς το συμφέρον των αγροτών του ευρωπαϊκού Νότου. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο έγινε η διμερής συνάντηση είχαν ο ΥπΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης και ο Γάλλος ομόλογός του Marc Fesneau, στο Παρίσι.

Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο της Διεθνούς Ημερίδας για την «Κλιματική αλλαγή και τις προκλήσεις για την υγεία στην κτηνοτροφία», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Γεωργίας, στο Παρίσι.

Η Ελλάδα δηλώνει παρούσα, έτοιμη να αναλάβει περαιτέρω πρωτοβουλίες σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων στον πρωτογενή τομέα, που προκαλεί η κλιματική κρίση και αναγνωρίζει τις επιπτώσεις της στο εισόδημα των αγροτών αλλά και στην επισιτιστική ανεξαρτησία της Ευρώπης, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, από το βήμα της Διεθνούς Ημερίδας για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, που οργάνωσε στο Παρίσι το υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας.

Ο  ΥπΑΑΤ είπε ότι η  Ελλάδα είναι διαθέσιμη για συνεργασία και ενεργό διάλογο σε όλα τα επίπεδα τόσο με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη όσο και με παγκόσμια όργανα όπως είναι ο FAO και το αποδεικνύει έμπρακτα, αφού με ελληνική πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκε για δύο συνεχόμενες φορές το EUMED-9 για τη δημιουργία ενός κοινού πλαισίου με μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Στην Ελλάδα, είπε ο υπουργός, βιώνουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης με τις τεράστιες πυρκαγιές στη Ρόδο και στον Έβρο, αλλά και με τη θεομηνία στη Θεσσαλία. Και πρόσθεσε:  «Αλλά και η υπόλοιπη Ευρώπη δεν έχει μείνει ανεπηρέαστη. Χιλιάδες οργισμένοι αγρότες κατέκλυσαν χτες τους δρόμους των Βρυξελλών, αλλά και πολλών άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών τον τελευταίο καιρό, αντιδρώντας στους περιορισμούς που επιβάλλει, η αναγκαία κατά τα άλλα, πράσινη μετάβαση, καθώς προσθέτουν σειρά επιβαρύνσεων στον ήδη βεβαρυμένο, από την κλιματική και ενεργειακή κρίση, πρωτογενή τομέα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποφανθεί ότι η αλλαγή στο κλίμα, έχει προκαλέσει την επανεμφάνιση και την εξάπλωση ασθενειών που αυξάνουν τις προκλήσεις για την υγεία των ζώων, ιδιαίτερα για τις ασθένειες που μεταδίδονται από διαβιβαστές».

Ο ΥπΑΑΤ ανέφερε, επίσης, πως έχει ήδη υπογραφεί διμερής συμφωνία με τη Γαλλία και βρίσκεται εν εξελίξει η διαμόρφωση ενός ενιαίου πλαισίου για την διευκόλυνση των εμπορικών συναλλαγών με τη συμμετοχή και της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας.

28 February 2024
Banner
Banner