Ιδιωτική αποθεματοποίηση για αιγοπρόβειο και μοσχαρίσιο κρέας ζητούν από την Κομισιόν οι κτηνοτρόφοι

13 April 2020

Ιδιωτική αποθεματοποίηση για αιγοπρόβειο και μοσχαρίσιο κρέας ζητούν από την Κομισιόν οι κτηνοτρόφοι

Αντιμέτωποι με τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η αγορά λόγω της κρίσης του COVID-19, βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι και οι συνεταιρισμοί τους σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι περισσότερο από προφανές ότι αυτές τις ημέρες ανατρέπονται όλοι οι σχεδιασμοί που έκαναν από τις αρχές του έτους για την παραγωγή τους και την απορρόφησή της.

Εξίσου προφανές είναι ότι χρειάζεται επείγουσα δράση και ειδικά μέτρα από την Κομισιόν, κάτι το οποίο με ιδιαίτερη ένταση ζητούσαν και εξακολουθούν να ζητούν οι φορείς που εκπροσωπούν τους κτηνοτρόφους της Ε.Ε.

Το ξέσπασμα και η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού και τα επακόλουθα μέτρα περιορισμού του σήμαναν ένα απότομο κλείσιμο των υπηρεσιών εστίασης στην ευρωπαϊκή ήπειρο, με εξαίρεση τη διανομή κατ’ οίκον και το πακέτο για το σπίτι.

Οι συνέπειες για τον κλάδο του βόειου και του αιγοπρόβειου κρέατος οδήγησαν τις Copa & Cogeca να ζητούν συγκεκριμένα μέτρα και χρηματοδότηση εκτός του προϋπολογισμού της ΚΑΠ.

Έκτακτα μέτρα για το αιγοπρόβειο

Οι πληγές που μετρά ο κλάδος αιγοπρόβειου κρέατος είναι σημαντικές, ιδιαίτερα επειδή το κρέας αυτό καταναλώνεται στην Ευρώπη εποχικά στη διάρκεια των εορτών. Εξαιτίας της επιδημίας, όμως, η κατανάλωση έχει ήδη εμποδιστεί σοβαρά. Έτσι, υπήρξε πτωτική τάση στις τιμές παραγωγού, σε μια εποχή που συνήθως η τάση ήταν ανοδική. Ομοίως, υπάρχουν επίσης σημαντικές δυσκολίες στον τομέα του αιγοπρόβειου γάλακτος σε μια εποχή του έτους που αυξάνεται η παραγωγή του.

Ιδιαίτερα επειδή μιλάμε για την πασχαλινή περίοδο (που για τους Καθολικούς ήταν μία εβδομάδα νωρίτερα), το πλήγμα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για ένα προϊόν που η κατανάλωσή του στην Ευρώπη έχει πολύ έντονα εποχικά χαρακτηριστικά (περισσότερο από όσο έχει στην Ελλάδα).

Ο εποχικός επίσης χαρακτήρας της παραγωγής σημαίνει ότι δεν μπορεί να ωθηθεί προς τα πίσω σε άλλη εποχή του έτους, παρά μόνο με κόστος σε χρήμα και σε ποιότητα. Ταυτόχρονα, λένε τα στελέχη της Copa&Cogeca, τα φθηνά εισαγόμενα προϊόντα εισέρχονται στην Ε.Ε. τη μόνη χρονική στιγμή του έτους που η αγορά μπορεί να αποφέρει έσοδα για τους αιγοπροβατοτρόφους.

Συνεπώς, η Copa&Cogeca ζητούν άμεση δράση καλώντας την Κομισιόν να εξετάσει τη διαχείριση των δασμολογικών ποσοστώσεων, αλλά και ζητώντας να ενεργοποιηθεί η ιδιωτική αποθεματοποίηση για το αιγοπρόβειο κρέας, όπως επίσης και έκτακτα μέτρα για να καλυφθεί το κόστος διακράτησης των ζώων στην εκμετάλλευση. Ζητούν επίσης να τεθεί σε εφαρμογή ένα ιδιωτικό καθεστώς αποθεματοποίησης για πρόβειο και αίγειο τυρί, τυρόπηγμα και σκόνη γάλακτος.

Στοχευμένη διαχείριση των δασμολογικών ποσοστώσεων στο βόειο

Αλλά και ο τομέας του βόειου κρέατος έχει πληγεί σοβαρά από την κρίση του COVID-19, σημειώνουν τα στελέχη των Copa & Cogeca. Με την απώλεια των υπηρεσιών εστίασης και κέτερινγκ, τα υψηλής αξίας τεμάχια βόειου στην Ε.Ε., αλλά και το μοσχαρίσιο, έχουν χάσει τις αγορές τους και «βλέπουν» σημαντικές μειώσεις στη ζήτηση. Τα υψηλής αξίας κομμάτια αντιπροσωπεύουν το 30% της συνολικής αξίας σφάγιου, ιδίως αν μιλάμε για σφάγια που προέρχονται από συγκεκριμένες περιοχές της Ε.Ε.

Παρά τα δύσκολα που έφερε η πανδημία, όμως, εξακολουθούν να εισάγονται στην Ε.Ε. φθηνά κρέατα από τις χώρες της Mercosur, με την οποία η Ε.Ε. έχει συνάψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Στην περίπτωση αυτή, λένε στην Copa & Cogeca, «οι έκτακτες περιστάσεις απαιτούν έκτακτα μέτρα». Ζητούν λοιπόν από την Κομισιόν να αποφασίσει αμέσως μια πιο στοχευμένη διαχείριση των δασμολογικών ποσοστώσεων. «Οι εισαγωγές υψηλής αξίας τεμαχίων στην Ε.Ε. πρέπει να επανεξεταστούν, και μάλιστα χωρίς κυρώσεις.

Επιπλέον, πρέπει να εξεταστεί η ενεργοποίηση των μέτρων αγοράς, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης ιδιωτικής αποθεματοποίησης για συγκεκριμένα υψηλής αξίας τεμάχια και για το μοσχαρίσιο κρέας, καθώς και έκτακτα μέτρα που επιτρέπονται βάσει του Κανονισμού για την Κοινή Οργάνωση Αγορών. Αυτό είναι επείγον».

13 April 2020
Banner
Banner